Receptek 2009.07.01.

Kávé és Kóla

Az alkoholmentes frissítő italok piacán a két domináns termék a kávé és a kóla. A két ital történtéről és találkozási pontjairól írunk a következőkben..


A koffeines, élénkítő italok piacán a XIX. század végére - a gyarmatosított Közép- és Dél Amerika és Afrika kávé ültetvényéiről származó olcsó babkávé miatt - a kávé vezető szerephez jutott. Ezt a hegemóniát törte meg a XX. században a kóla megjelenése.
Az új ital, bár a kezdetekben 100%-ban természetes alapanyagokból állt, mesterséges -laboratóriumi úton készült.

A Coca Cola 1884-ben alkoholos italként kezdte pályafutását, az azóta világhírűvé vált John Pemberton borból és kokainból állította elő a CocaWine- t. Csakhogy Atlantában alkoholtilalmat vezettek be, ezért ki kellett kísérletezni egy alkoholmentes változatot. Az 1886- tól gyógyszertárakban terjesztett (már szénsavas) kóla eredeti receptjében kokalevél kivonatot és kóladiót (koffeintartalom miatt) tartlamzott. A kokain tartalom 1904- ben tünt el az italból, innentől már narkotikum mentes kokaleveleket használtak az italhoz.
Az alkohol és kokainmentes kóla a kezdetektől, már több mint 100 éve a jeges tea és -kávé legfontosabb riválisa a nyári időszakban.

Coca Cola Blak
(kávés ízesítésű szénsavas üditőital)
Az italt először Franciaországban mutatták be a nagy közönségnek de közvetlenül utána, 2006 közepétől már megjelent az USA és Kanada üzleteinek polcain is. Az Európai bevezetés jóval nagyobb sikerrel járt a tengeren túlinál, az Egyesült Államokban 2007 augusztusában be is jelentették, hogy a Blak forgalmazását leállítják.
Az európai piacra, a franciáknál gyártott Blak az utóbbi években megjelent a Cseh Köztársaságban, Litvániában, Szlovéniában.
Fogyasztói tesztek alapján ez a verzió sokkal kávésabb és kevésbé édes mint az amerikai. Koffeintartalmát tekintve a Blak kétszer olyan "erős" mint a klasszikus coke.
Információink szerint a Magyarországi forgalmazás nem várható.

Kitérő..

A Pepsi cég is sokat kísérletezik a kóla ízesítésekkel. Különböző piacokon az utóbbi években bevezetett különleges ízek között természetesen megtalálható a kávés is. A Pepsi Kona fantázia nevű italt csak az USA keleti partján dobták piacra. A Kona név a híres Hawaii termőterületre utal.
Érdekességek a palettáról:

 • Pepsi White (joghurt íz--Japán)
 • Pepsi Twist Mojito (citrom+menta íz--Olaszország)
 • Pepsi Ice Cucumber (uborka íz--Japán)
 • Pepsi Christmas (fahéj+mogyoró+kakaó íz-- USA, Kanada)


  A kávé és kóla évszázados versenyét zárjuk le az alábbi recepttel, melyben a két ital tökéletes fúzióját valósíthatjuk meg:

  Coffee Cola-a legegyszerűbb jeges koffeinbomba:

 • Frissen eszpresszót készítünk (minél krémesebb annál jobb, robusztás keverékek előnyben!)
 • Még forrón ízesítjük cukorsziruppal (mogyorós, vaníliás vagy akár narancsos is szóba jöhet)
 • Long drinkes pohárba két-három jégkockát teszünk, majd a kávét ráöntjük.
 • Jéghideg (nem gépi) kólával felöntjük.
  A szénsavas kóla "felfújja" az espresso krémjét, avagy másképpen fogalmazva: a kávékrém megőrzi a kólát az első "felpezsgés" állapotában, tartós, több centi vastag kávés-kólás krém koronázza az italt!
  Amerikai változat szerint tehetünk cukor helyett egy gombóc vanilia fagylaltot a kávéba és arra önthetjük a kólát..

  Kávé a kóla gyárban

  Az Ilko fantázia nevű termékcsalád, az Illy kávéscég és a Coca Cola együttműködésének köszönheti létrejöttét. Az Illynél megszokott kávéminőség találkozik a profi üditőital palackozással.
  3 féle kávéitalt forgalmaznak: caffe, cappuccino, latte macchiato.

 • H i r d e t é s

  x-presso

  H i r d e t é s

  Kávéházak magazin

  A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
  A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

  A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

  Kávézóláncok 2020.01.18.
  100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon cikk borítóképe
  100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon

  Egy évszázados centenáriumát ünnepli idén a felső prémium kategóriájú kávékat készítő és forgalmazó Cafes Cornellá. A katalán családi vállalkozás remekműveit hazánkban is meg lehet kóstolni. (x)

  Café World 2020.01.15.
  Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
  Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

  Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

  Kávé akadémia 2020.01.13.

  H i r d e t é s