Receptek 2009.07.01.

Kávé és Kóla

Az alkoholmentes frissítő italok piacán a két domináns termék a kávé és a kóla. A két ital történtéről és találkozási pontjairól írunk a következőkben..


A koffeines, élénkítő italok piacán a XIX. század végére - a gyarmatosított Közép- és Dél Amerika és Afrika kávé ültetvényéiről származó olcsó babkávé miatt - a kávé vezető szerephez jutott. Ezt a hegemóniát törte meg a XX. században a kóla megjelenése.
Az új ital, bár a kezdetekben 100%-ban természetes alapanyagokból állt, mesterséges -laboratóriumi úton készült.

A Coca Cola 1884-ben alkoholos italként kezdte pályafutását, az azóta világhírűvé vált John Pemberton borból és kokainból állította elő a CocaWine- t. Csakhogy Atlantában alkoholtilalmat vezettek be, ezért ki kellett kísérletezni egy alkoholmentes változatot. Az 1886- tól gyógyszertárakban terjesztett (már szénsavas) kóla eredeti receptjében kokalevél kivonatot és kóladiót (koffeintartalom miatt) tartlamzott. A kokain tartalom 1904- ben tünt el az italból, innentől már narkotikum mentes kokaleveleket használtak az italhoz.
Az alkohol és kokainmentes kóla a kezdetektől, már több mint 100 éve a jeges tea és -kávé legfontosabb riválisa a nyári időszakban.

Coca Cola Blak
(kávés ízesítésű szénsavas üditőital)
Az italt először Franciaországban mutatták be a nagy közönségnek de közvetlenül utána, 2006 közepétől már megjelent az USA és Kanada üzleteinek polcain is. Az Európai bevezetés jóval nagyobb sikerrel járt a tengeren túlinál, az Egyesült Államokban 2007 augusztusában be is jelentették, hogy a Blak forgalmazását leállítják.
Az európai piacra, a franciáknál gyártott Blak az utóbbi években megjelent a Cseh Köztársaságban, Litvániában, Szlovéniában.
Fogyasztói tesztek alapján ez a verzió sokkal kávésabb és kevésbé édes mint az amerikai. Koffeintartalmát tekintve a Blak kétszer olyan "erős" mint a klasszikus coke.
Információink szerint a Magyarországi forgalmazás nem várható.

Kitérő..

A Pepsi cég is sokat kísérletezik a kóla ízesítésekkel. Különböző piacokon az utóbbi években bevezetett különleges ízek között természetesen megtalálható a kávés is. A Pepsi Kona fantázia nevű italt csak az USA keleti partján dobták piacra. A Kona név a híres Hawaii termőterületre utal.
Érdekességek a palettáról:

 • Pepsi White (joghurt íz--Japán)
 • Pepsi Twist Mojito (citrom+menta íz--Olaszország)
 • Pepsi Ice Cucumber (uborka íz--Japán)
 • Pepsi Christmas (fahéj+mogyoró+kakaó íz-- USA, Kanada)


  A kávé és kóla évszázados versenyét zárjuk le az alábbi recepttel, melyben a két ital tökéletes fúzióját valósíthatjuk meg:

  Coffee Cola-a legegyszerűbb jeges koffeinbomba:

 • Frissen eszpresszót készítünk (minél krémesebb annál jobb, robusztás keverékek előnyben!)
 • Még forrón ízesítjük cukorsziruppal (mogyorós, vaníliás vagy akár narancsos is szóba jöhet)
 • Long drinkes pohárba két-három jégkockát teszünk, majd a kávét ráöntjük.
 • Jéghideg (nem gépi) kólával felöntjük.
  A szénsavas kóla "felfújja" az espresso krémjét, avagy másképpen fogalmazva: a kávékrém megőrzi a kólát az első "felpezsgés" állapotában, tartós, több centi vastag kávés-kólás krém koronázza az italt!
  Amerikai változat szerint tehetünk cukor helyett egy gombóc vanilia fagylaltot a kávéba és arra önthetjük a kólát..

  Kávé a kóla gyárban

  Az Ilko fantázia nevű termékcsalád, az Illy kávéscég és a Coca Cola együttműködésének köszönheti létrejöttét. Az Illynél megszokott kávéminőség találkozik a profi üditőital palackozással.
  3 féle kávéitalt forgalmaznak: caffe, cappuccino, latte macchiato.

 • H i r d e t é s

  Gyümölcsmix

  Mint azt már többször kifejtettük, a barista feladata nem korlátozódik a kávéitalok készítésére. A szezonális időszakoknak megfelelően ő készíti el az alkoholmentes forró italokat (akár tea és csoki alappal) illetve a jeges üdítőket.

  Receptek 2009.08.05.
  Hűsítő- frissítő

  Két rétegű jegeskávé. Az "édesfehér" joghurtot, ananászt, kókuszszirupot és a jeget blenderben összedolgozzuk, majd long drinkes pohárba öntjük. Frissen doppiót készítünk, amit jéggel és sima cukorsziruppal szintén blenderben "turmixolunk". A jégkásás kávépépet a joghurtos alapra rétegezzük.

  Receptek 2009.06.25.
  Bailey’s kávé krémlikőr

  Az eredeti ízesítésű krémlikőrt a hetvenes évek elején fejlesztették ki, majd 1974-ben kezdték forgalmazni – tudtuk meg Peter O’Connortól, a Bailey’s nemzetközi igazgató-nagykövetétől. A pörkölt kávé aromájával gazdagított krémlikőr kizárólag 0,7 l-es kiszerelésben kerül a boltokba.

  Receptek 2009.02.09.

  Kávéházak magazin

  Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
  Mi legyen a többi zaccal? III.

  Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

  Zacc 2019.10.22.
  Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal? II.

  Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

  Zacc 2019.10.16.
  Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal?

  A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

  Zacc 2019.09.09.

  H i r d e t é s