Régi pesti kávéházak 2005.06.06.

Előttünk egy fekete-fehér kockás viaszosvászon

Az első magyar sakkegyesület a hagyomány szerint a Wurm kávéházban alakult 1839-ben, ám erről nem maradt írott dokumentum: a megalakulás hivatalos évének 1864-et tekintik.


A pesti sakkozók már a 19. században nemzetközi tekintélyt vívtak ki maguknak. 1843 májusától 1845 márciusáig levelezési mérkőzést játszottak a világ leghíresebb sakk-kávéháza, a párizsi Café de la Régence sakkozóival, mégpedig olyan szép játékkal aratva fényes győzelmet, hogy a játszma bekerült az 1950-ben Londonban megjelent 500 Master Games of Chess-be.

Az 1848-as forradalom leverése után a kávéházi sakkélet drámaian visszaesett. Újbóli feléledése sokat köszönhet nagy romantikus zeneszerzőnknek, Erkel Ferencnek (1810–1893), aki törzsvendége volt a Wurmnak, és kiváló sakkozóként 29 esztendőn át töltötte be a Pesti Sakk-Kör elnöki tisztét.

A sakkozók törzskávéházaiban nemegyszer az ő számukra is biztosítottak különtermet vagy egy csöndes sarkot, ám az ellenkezőjére is ismerünk példát, amikor – talán épp a kávéház vonzerejét növelendő – az ablaknál ültek, s az érdeklődők az utcáról is figyelhették küzdelmüket. Minden idők legnagyobb magyar sakkozója, Maróczy Géza (1870–1951) általánosítható jelenetként mutatja be első kisgyerekkori sakk-élményét:

"... könyvestáska a hóna alatt. Iskolából megy haza. Az útjába eső kávéház nagy tükörablakánál megáll, betekint és állva marad. Az ablakmélyedésben levő asztalnál feketekávé mellett a kávéház két vendége ül, előttük egy fekete-fehér kockás viaszosvászon... A diák... elkésik az ebédről [...] megtanulja a lépéseket, azután játszik... játszik... Ez az általános indulás a sakkozói pályán..."

Gerlachfalvy Réka

H i r d e t é s

Vita várható a New York bútorairól

Megkezdődött a New York kávéház bebútorozása. Az eddigiek láttán borítékolható, hogy a megnyitó után fellángol a vita múltról, stílusról, ízlésről. A kávéházba szögletes, krómacélvázas üvegbútorokat terveznek és az első modern asztalok és székek megérkeztek Olaszországból Budapestre.

Régi pesti kávéházak 2006.03.27.
Jön a világ legszebb kávéháza

Lassan elkészül a New York Kávéház és a palota. Csordás Lajos a Népszabadságtól kifaggatta a kávéház vezető tervezőjét, Benyó Lászlót. A kávéház belsőépítészeti munkáit többnyire olasz mesterek és művezetők végzik. Már az utolsó leveleket aranyozták a stukkón.

Régi pesti kávéházak 2006.03.08.
Kávéházak Versenye 1905

Megmérkőzhet-e 20 századfordulós kávéház 2005 decemberében? Kihívhatja-e az Abbázia a New Yorkot és dobhat-e fricskát az Emke a másik kettő felé? A válaszunk: igen. Feltéve, hogy Saly Noémi a közelben van. Rajthoz állt a húsz legjobb. Abbázia, Berger, Helvetia, Belvárosi, Club és még sok-sok ismerősen csengő név. Ott volt a New York, és vele szemben az Emke.

Régi pesti kávéházak 2005.12.13.

Kávéházak magazin

Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
Szálas tea vs. filteres

A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

Tea 2019.11.19.
Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.

H i r d e t é s