Régi pesti kávéházak 2005.06.06.

Előttünk egy fekete-fehér kockás viaszosvászon

Az első magyar sakkegyesület a hagyomány szerint a Wurm kávéházban alakult 1839-ben, ám erről nem maradt írott dokumentum: a megalakulás hivatalos évének 1864-et tekintik.


A pesti sakkozók már a 19. században nemzetközi tekintélyt vívtak ki maguknak. 1843 májusától 1845 márciusáig levelezési mérkőzést játszottak a világ leghíresebb sakk-kávéháza, a párizsi Café de la Régence sakkozóival, mégpedig olyan szép játékkal aratva fényes győzelmet, hogy a játszma bekerült az 1950-ben Londonban megjelent 500 Master Games of Chess-be.

Az 1848-as forradalom leverése után a kávéházi sakkélet drámaian visszaesett. Újbóli feléledése sokat köszönhet nagy romantikus zeneszerzőnknek, Erkel Ferencnek (1810–1893), aki törzsvendége volt a Wurmnak, és kiváló sakkozóként 29 esztendőn át töltötte be a Pesti Sakk-Kör elnöki tisztét.

A sakkozók törzskávéházaiban nemegyszer az ő számukra is biztosítottak különtermet vagy egy csöndes sarkot, ám az ellenkezőjére is ismerünk példát, amikor – talán épp a kávéház vonzerejét növelendő – az ablaknál ültek, s az érdeklődők az utcáról is figyelhették küzdelmüket. Minden idők legnagyobb magyar sakkozója, Maróczy Géza (1870–1951) általánosítható jelenetként mutatja be első kisgyerekkori sakk-élményét:

"... könyvestáska a hóna alatt. Iskolából megy haza. Az útjába eső kávéház nagy tükörablakánál megáll, betekint és állva marad. Az ablakmélyedésben levő asztalnál feketekávé mellett a kávéház két vendége ül, előttük egy fekete-fehér kockás viaszosvászon... A diák... elkésik az ebédről [...] megtanulja a lépéseket, azután játszik... játszik... Ez az általános indulás a sakkozói pályán..."

Gerlachfalvy Réka

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
A kávé, és ami mellette van

Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

Barista iskola 2020.01.22.
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

Café World 2020.01.20.
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.

H i r d e t é s