Régi pesti kávéházak 2006.03.08.

Jön a világ legszebb kávéháza

Lassan elkészül a New York Kávéház és a palota. Csordás Lajos a Népszabadságtól kifaggatta a kávéház vezető tervezőjét, Benyó Lászlót. A kávéház belsőépítészeti munkáit többnyire olasz mesterek és művezetők végzik. Már az utolsó leveleket aranyozták a stukkón.


A Fehér szalonban éppen egy korhű harmonika ajtót szereltek fel, míg a mellette fekvő Lotz Teremben hiányzott a mennyezeti Lotz-panno. Visszakerültek azonban az eredeti csillárok másai, amely minden olyan szemlélődőnek öröm, aki vendége volt még az egykori Hungáriának. A Magyari Mannheimer- és Eisenhut Ferenc-féle freskókat is teljes pompájukban találta Csordás.

A bejárat ismét a régi helyén: nem a körútról, hanem a körút és a Dohány utca sarkáról lehet belépni a kávéházba. Ezzel megszűnt a Hungária legcsúfosabb szégyenfoltja: a régi hölgyteremben kialakított ruhatár. A híres "mély vízben" luxusétterem lesz, és ennek a végén találjuk majd a márványtermet, nagy faburkolatú tükrökkel.

Egy kicsivel később a bútorok is megérkeztek. A kávéházba szögletes, krómacélvázas üvegbútorokat terveznek és az első modern asztalok és székek már bent is vannak a pazarul felújított kávéházi térben.

A stílusában elütő ülőalkalmatosságokat és kávéházi asztalokat Adam D. Tihany tervezte, aki egyébként századfordulós hangulatú belsőt már tervezett Magyarországon. 1992-ben kérték fel ugyanis a Gundel éttermének kialakítására.

Miután a Népszabadás annak is utánajárt, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a korhű helyreállításhoz korhű bútorokat szeretett volna.


Sőt erről a kávéházban egyeztetett is a tulajdonossal és a tervezővel, feltételezhetően a Boscolo tulajdonosi elvárásainak köszönhetők a modern bútorok.

Forrás:
NOL 1
NOL 2


Legek a New Yorkból:

Kávéházak Versenye 1905 - a New York győzött! :)
Kávéház és irodalom
A zenés kávéházak
A legfontosabb magyar irodalmi lap: a Nyugat
Kávéház anno, négyszázféle újsággal
A kávéház a férfiaké?

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.

H i r d e t é s