Régi pesti kávéházak 2006.03.08.

Jön a világ legszebb kávéháza

Lassan elkészül a New York Kávéház és a palota. Csordás Lajos a Népszabadságtól kifaggatta a kávéház vezető tervezőjét, Benyó Lászlót. A kávéház belsőépítészeti munkáit többnyire olasz mesterek és művezetők végzik. Már az utolsó leveleket aranyozták a stukkón.


A Fehér szalonban éppen egy korhű harmonika ajtót szereltek fel, míg a mellette fekvő Lotz Teremben hiányzott a mennyezeti Lotz-panno. Visszakerültek azonban az eredeti csillárok másai, amely minden olyan szemlélődőnek öröm, aki vendége volt még az egykori Hungáriának. A Magyari Mannheimer- és Eisenhut Ferenc-féle freskókat is teljes pompájukban találta Csordás.

A bejárat ismét a régi helyén: nem a körútról, hanem a körút és a Dohány utca sarkáról lehet belépni a kávéházba. Ezzel megszűnt a Hungária legcsúfosabb szégyenfoltja: a régi hölgyteremben kialakított ruhatár. A híres "mély vízben" luxusétterem lesz, és ennek a végén találjuk majd a márványtermet, nagy faburkolatú tükrökkel.

Egy kicsivel később a bútorok is megérkeztek. A kávéházba szögletes, krómacélvázas üvegbútorokat terveznek és az első modern asztalok és székek már bent is vannak a pazarul felújított kávéházi térben.

A stílusában elütő ülőalkalmatosságokat és kávéházi asztalokat Adam D. Tihany tervezte, aki egyébként századfordulós hangulatú belsőt már tervezett Magyarországon. 1992-ben kérték fel ugyanis a Gundel éttermének kialakítására.

Miután a Népszabadás annak is utánajárt, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a korhű helyreállításhoz korhű bútorokat szeretett volna.


Sőt erről a kávéházban egyeztetett is a tulajdonossal és a tervezővel, feltételezhetően a Boscolo tulajdonosi elvárásainak köszönhetők a modern bútorok.

Forrás:
NOL 1
NOL 2


Legek a New Yorkból:

Kávéházak Versenye 1905 - a New York győzött! :)
Kávéház és irodalom
A zenés kávéházak
A legfontosabb magyar irodalmi lap: a Nyugat
Kávéház anno, négyszázféle újsággal
A kávéház a férfiaké?

Vita várható a New York bútorairól

Megkezdődött a New York kávéház bebútorozása. Az eddigiek láttán borítékolható, hogy a megnyitó után fellángol a vita múltról, stílusról, ízlésről. A kávéházba szögletes, krómacélvázas üvegbútorokat terveznek és az első modern asztalok és székek megérkeztek Olaszországból Budapestre.

Régi pesti kávéházak 2006.03.27.
Kávéházak Versenye 1905

Megmérkőzhet-e 20 századfordulós kávéház 2005 decemberében? Kihívhatja-e az Abbázia a New Yorkot és dobhat-e fricskát az Emke a másik kettő felé? A válaszunk: igen. Feltéve, hogy Saly Noémi a közelben van. Rajthoz állt a húsz legjobb. Abbázia, Berger, Helvetia, Belvárosi, Club és még sok-sok ismerősen csengő név. Ott volt a New York, és vele szemben az Emke.

Régi pesti kávéházak 2005.12.13.
Hajrá Abbázia!

Saly Noémi irodalomtörténész vállalkozott arra, hogy eloszlassa a bennünk élő mítoszokat a régmúlt kávéházaival kapcsolatban. Csakis az igazat, a színtiszta igazat mondja. Na persze, az is elég meredek. A Századelő kávéházainak nagy versenyére hívjuk meg önöket. Hajrá Abbázia! Gyerünk Japán!

Régi pesti kávéházak 2005.12.05.

Kávéházak magazin

Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.
Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal? II.

Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

Zacc 2019.10.16.
Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

Zacc 2019.09.09.