Régi pesti kávéházak 2005.05.30.

Kávéház és biliárdgolyó

A kávésok már a 19. századra kivívták azt a jogukat, hogy ők (és csak ők) állíthassanak üzletükbe biliárdasztalt. A klasszikus kávéscégéreken a kanna, findzsa vagy pohár mellett sokáig ott szerepelt a két dákó és a három biliárdgolyó.


A cégér egyben azt is jelezte, hogy a helyiség rendelkezik játékjoggal, amelynek megszerzése ádáz küzdelmek tárgya volt, mint az alkohol- vagy a kávémérés jogáé, az asztalok használatáért ugyanis a játékosoknak fizetni kellett, s ez a kávésnak nem kis hasznot hozott.

A törzsvendégek saját dákójukat a kávéházban tartották. Komoly versenyeket vívtak, sőt Sztanoj Miklós pesti kávés – maga is kiváló játékos – Biliárd- és Sakkjáték Szemle címmel lapot indított, amely azonban az alapító halála miatt hamarosan megszűnt.

A kávéházakban a vendégek kártyáztak is, egy-egy üzlet olykor valóságos kártyabarlanggá vált. (Amikor a hatóság egy-egy hazárdjátékot betiltott, a játékosok egyszerűen átkeresztelték, s új nevén vígan játszották tovább.) A kávéházi kártyaszobának – hogy a tiltott szerencsejátékot megakadályozzák – nem lehetett ajtaja: vastag posztófüggöny takarta a bent ülőket.

Gerlachfalvy Réka

H i r d e t é s

Vita várható a New York bútorairól

Megkezdődött a New York kávéház bebútorozása. Az eddigiek láttán borítékolható, hogy a megnyitó után fellángol a vita múltról, stílusról, ízlésről. A kávéházba szögletes, krómacélvázas üvegbútorokat terveznek és az első modern asztalok és székek megérkeztek Olaszországból Budapestre.

Régi pesti kávéházak 2006.03.27.
Jön a világ legszebb kávéháza

Lassan elkészül a New York Kávéház és a palota. Csordás Lajos a Népszabadságtól kifaggatta a kávéház vezető tervezőjét, Benyó Lászlót. A kávéház belsőépítészeti munkáit többnyire olasz mesterek és művezetők végzik. Már az utolsó leveleket aranyozták a stukkón.

Régi pesti kávéházak 2006.03.08.
Kávéházak Versenye 1905

Megmérkőzhet-e 20 századfordulós kávéház 2005 decemberében? Kihívhatja-e az Abbázia a New Yorkot és dobhat-e fricskát az Emke a másik kettő felé? A válaszunk: igen. Feltéve, hogy Saly Noémi a közelben van. Rajthoz állt a húsz legjobb. Abbázia, Berger, Helvetia, Belvárosi, Club és még sok-sok ismerősen csengő név. Ott volt a New York, és vele szemben az Emke.

Régi pesti kávéházak 2005.12.13.

Kávéházak magazin

Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
Szálas tea vs. filteres

A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

Tea 2019.11.19.
Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.

H i r d e t é s