Régi pesti kávéházak 2005.05.30.

Kávéház és biliárdgolyó

A kávésok már a 19. századra kivívták azt a jogukat, hogy ők (és csak ők) állíthassanak üzletükbe biliárdasztalt. A klasszikus kávéscégéreken a kanna, findzsa vagy pohár mellett sokáig ott szerepelt a két dákó és a három biliárdgolyó.


A cégér egyben azt is jelezte, hogy a helyiség rendelkezik játékjoggal, amelynek megszerzése ádáz küzdelmek tárgya volt, mint az alkohol- vagy a kávémérés jogáé, az asztalok használatáért ugyanis a játékosoknak fizetni kellett, s ez a kávésnak nem kis hasznot hozott.

A törzsvendégek saját dákójukat a kávéházban tartották. Komoly versenyeket vívtak, sőt Sztanoj Miklós pesti kávés – maga is kiváló játékos – Biliárd- és Sakkjáték Szemle címmel lapot indított, amely azonban az alapító halála miatt hamarosan megszűnt.

A kávéházakban a vendégek kártyáztak is, egy-egy üzlet olykor valóságos kártyabarlanggá vált. (Amikor a hatóság egy-egy hazárdjátékot betiltott, a játékosok egyszerűen átkeresztelték, s új nevén vígan játszották tovább.) A kávéházi kártyaszobának – hogy a tiltott szerencsejátékot megakadályozzák – nem lehetett ajtaja: vastag posztófüggöny takarta a bent ülőket.

Gerlachfalvy Réka

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
A kávé, és ami mellette van

Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

Barista iskola 2020.01.22.
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

Café World 2020.01.20.
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.

H i r d e t é s