Sok jó kávé kis helyen is elfér 2007.02.13. | Zacc
Az már luxus, mikor az embernek lehetősége van különböző igényeit legurítva a gördülős menüben faxnisan utcanév, sütemény-választék és füstmentesség szempontjából kiválasztani az aznapi feketéje fogyasztásának optimális helyszínét a kávéházak.hu-n.

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer nem csak esti kikapcsolódásként használhatom vágyakozva ezt a funkciót.
Ám lőn. Egy teljesen füstmentes, süteményekkel is ellátott (persze, a kávé a lényeg… na de ne legyünk sznobok!), barátságos kávézó mondjuk a… Blahánál! És tessék. A Camellia pont ilyen!

A hely kétségkívül picike, de ezt most nem bánjuk – főleg, mert így a délután és az este határán nincs tele, s dönthetünk, hogy az alsó szinten vagy a galérián kívánunk helyet foglalni. Utóbbin kívánunk. Élvezettel gusztáljuk a kétféle étlapot. Az egyikben teák és kávék kínálják magukat, a másikban rengeteg színes fénykép sorakozik: megvannak az édességek…

A biztatóan sokféle kávé közül próbálunk az alap-variációk felé húzni, s lelkesen nyugtázzuk, hogy a felszolgáló magától értetődő természetességgel fogadja, hogy az egyik ital koffeinmentes lesz. Csodálatos meglepetésként egyetlen "na az sajnos épp elfogyott…"-típusú édességbe sem sikerül beválasztanunk, úgyhogy hátradőlve várhatjuk a rendelteket.

Melyek örömtelien gyorsan meg is érkeznek. A kávé mellé természetesen kis csinos pohárkában víz jár, s mind a cappuccino mind az eszpresszó méltó a Semiramis kávéhoz, melyből készültek. Utóbbin szívesen megszakértettük volna a mogyoróbarna habot is, melyről az igazán jó kávé ugye megismerszik. De ha egyszer eltakarta a tetején tornyosuló tejszínhab… amelyet rendeltünk rá… (mondom: ne legyünk sznobok!)

Minden esetre így egyben pompás, ezt tanúsítjuk! A sütemények pedig pazarok. Mindezek fényében a hely hiányosságai bagatellnek tűnnek: az asztalok mellett "egységenként" egységes, ám az egész téren belül mégis többféle a székek típusa. Nekünk sajnos a kevésbé kényelmes (vagy mondjuk: az inkább kényelmetlen) és kissé lötyögős darabokat kellett elviselnünk, még ha nem is esett különösebben nehezünkre.

A fények is hagynak kívánnivalót maguk után: némi hangulatvilágítás jótékonyan leplezné az olyan kevésbé stílusos elemeket, mint a bútorlapból készült fogasok (de legalább vannak minden asztal mellett!) vagy a művirágok. Az emeleti tér talán ezektől válik kicsit kisvárosiassá, amit még a fiatal fotóművész izgalmas kiállított képei, a híres vendégek kibogarászni-való aláírásai vagy maga a szép fa galéria sem feledtetnek.

Az sem kedvez a hangulatnak, hogy ottlétünk alatt végig az egyik kereskedelmi rádió nem túl színvonalas zenei kínálatával kell megelégednünk – sehogy sem illik a hely szelleméhez. Az örömmel felfedezett újságtartóban magazinok és reklámújságok bújnak meg, a legfrissebb egyenesen a tavalyi tél örömeibe kalauzol.

Az alsó szinten viszont többféle friss műsorújságot találunk a mosdó felé igyekeztünkben. Az említett helyiség is gondosságról tanúskodik: tiszta, felszerelt, és hatalmas tükrökkel kényezteti az elcsigázott belépőt. A gyors fizetés után elmenőben még mintha számítógépeket is láttunk volna a mindenféle megvásárolható finomságokkal tele rakott polcokkal szemben. Utólag aztán elbizonytalanodtunk: lehetséges volna még ez is egy ilyen kis kuckóban?...


Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában
Blog írások
Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
Café Budapest
Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
Koffein