Szeretem Budapestet 2005.09.26.

2.1.3. A kávé, a város meg a füstölgő Budapest

Kávé akadémia Ami igaz Magyarországra, az még inkább igaz városaira. A városokban jó pár olyan nemzetiség is megtelepedett, mely az országban vidéken nem jellemzően van jelen: a görög, az örmény, sőt, ma a kínai.


A városokban minden nemzetiségi, vallási, társadalmi kérdés és probléma fókuszáltan jelenik meg. Sokféle ember nagyon sűrűn lakik egymás mellett. Ők csak akkor lesznek képesek együtt élni, ha láthatóvá és érthetővé válnak egymás számára, és közös életrendet tudnak kidolgozni. Élhetővé kell, hogy tegyék az országot és városait.

De Budapestnek ennél is több kell, hisz ez a város - egyelőre - az ország arca a külföld felé. Rajta keresztül kommunikálunk Európa és a világ országaival. Meg kell hát fogalmaznunk, milyennek látjuk mi magunkat, hogy ezt a képet erősítsük a világban is.

Budapest a térség (a Kárpát-medence, azon túl pedig Közép-Európa) egyik gyújtópontja. Lehetőséget teremt e térség népeinek a találkozásra, az együttélésre és a közös életrend kidolgozására. Budapest, ha önmagában nem is Európa szíve, de talán a bal pitvar itt van.

A kávéház kiemelkedően társadalomformáló intézmény. Budapest és a vidéki városok megszámlálhatatlan kávéháza a vallások, a kultúrák, a nemzetiségek, a társadalmi osztályok, így a legkülönbözőbb emberek találkozóhelye. A városi ember második otthona, érdek- és értékcsoportok fóruma, kultúrát teremtő alkotótér volt egykor. Ezt a feladatot kell ellátnia a napjainkban újjáéledő kávéházi kultúra szereplőinek ma is. Budapestnek jó kávéházak kellenek.

Főmenü:

 • 2.1.1 Európa
 • 2.1.2 Magyarország

 • H i r d e t é s

  Kritikus tömegek kora

  Blogpartnerünk írta...
  Vasárnap Critical Mass, de azért más is megmentheti a világot. Elég valószínű, hogy a világot megmenteni vágyók ugyanazért nem mentik meg a Földet, mint ami a kis pártok halál-oka is.


  Szeretem Budapestet 2007.04.18.
  Koffeinfüggő Budapest

  Koffeinfüggő lesz Budapest, ha megvalósulnak a Budapest Szíve pályázat ötlettervei, írja az Index. A Budapest belvárosának felélesztését megcélzó városépítészeti ötletpályázat díjait még márciusban adta át a főpolgármester az Erzsébet téri Gödör Klubban. Az első díjat egy magyar építész csoport kapta. Kávézókat terveztek, a köbön.

  Szeretem Budapestet 2006.04.19.
  Vitaest Budapestről

  A Szeretem Budapestet Mozgalom, a Critical Mass, a Centrum Csoport, az Óvás! Egyesület és a Kávéházak.hu szervezői, képviselői, vezetői egy helyen, a Tranzit Artban kidumálják a várost. November 22-én, kedden este 7 órától terítéken az, ami jó, és ami nem jó.

  Szeretem Budapestet 2005.11.21.

  Kávéházak magazin

  Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
  Szálas tea vs. filteres

  A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

  Tea 2019.11.19.
  Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
  Mi legyen a többi zaccal? III.

  Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

  Zacc 2019.10.22.

  H i r d e t é s