Szeretem Budapestet 2005.09.26.

2.1.3. A kávé, a város meg a füstölgő Budapest

Kávé akadémia Ami igaz Magyarországra, az még inkább igaz városaira. A városokban jó pár olyan nemzetiség is megtelepedett, mely az országban vidéken nem jellemzően van jelen: a görög, az örmény, sőt, ma a kínai.


A városokban minden nemzetiségi, vallási, társadalmi kérdés és probléma fókuszáltan jelenik meg. Sokféle ember nagyon sűrűn lakik egymás mellett. Ők csak akkor lesznek képesek együtt élni, ha láthatóvá és érthetővé válnak egymás számára, és közös életrendet tudnak kidolgozni. Élhetővé kell, hogy tegyék az országot és városait.

De Budapestnek ennél is több kell, hisz ez a város - egyelőre - az ország arca a külföld felé. Rajta keresztül kommunikálunk Európa és a világ országaival. Meg kell hát fogalmaznunk, milyennek látjuk mi magunkat, hogy ezt a képet erősítsük a világban is.

Budapest a térség (a Kárpát-medence, azon túl pedig Közép-Európa) egyik gyújtópontja. Lehetőséget teremt e térség népeinek a találkozásra, az együttélésre és a közös életrend kidolgozására. Budapest, ha önmagában nem is Európa szíve, de talán a bal pitvar itt van.

A kávéház kiemelkedően társadalomformáló intézmény. Budapest és a vidéki városok megszámlálhatatlan kávéháza a vallások, a kultúrák, a nemzetiségek, a társadalmi osztályok, így a legkülönbözőbb emberek találkozóhelye. A városi ember második otthona, érdek- és értékcsoportok fóruma, kultúrát teremtő alkotótér volt egykor. Ezt a feladatot kell ellátnia a napjainkban újjáéledő kávéházi kultúra szereplőinek ma is. Budapestnek jó kávéházak kellenek.

Főmenü:

 • 2.1.1 Európa
 • 2.1.2 Magyarország

 • H i r d e t é s

  x-presso

  H i r d e t é s

  Kávéházak magazin

  A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
  A kávé, és ami mellette van

  Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

  Barista iskola 2020.01.22.
  Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
  Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

  Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

  Café World 2020.01.20.
  A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
  A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

  A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

  Kávézóláncok 2020.01.18.

  H i r d e t é s