Tea III. 2009.11.26. | Tea
Ámbár az utóbbi időben egyre jobban nyit a kávés világ felé, Kína történelme és kultúrája elválaszthatatlan a teától. A legenda szerint Bodhidharma, az Indiából érkezett tanító nem csak a buddhizmust hozta magával Kínába...

A guru egyik végeláthatatlan meditációja során elszunnyadt. Amikor aztán felébredt, dühében letépte szemhéjait és elhajította, hogy azokat soha többé ne tudja lehunyni. Az "eldobott" szemhéjakból sarjadt ki az első teanövény, ami a későbbi tanítványoknak segít, hogy éberek maradjanak.
A történet utal a buddhisták elkötelezettségére az éberség iránt, de megjelenik benne a mély tisztelet a tea és teázás felé.

Az első teás könyvet (Csa csing) több mint 1200 évvel ezelőtt írta meg Lu Jü, aki 10 fejezetben mutatja be a Tang-kori Kína teakultúráját. A termeléstől, a feldolgozáson át, a teakészítés és fogyasztás szokásáig.
Kínai tea ez nagyjából annyit jelenthet, mint amikor brazil kávéról vagy európai borról beszélünk. Rendkívül összetett kultúra, amit nem lehet leegyszerűsíteni. Ha mégis muszáj, egy fontos jellemzőt érdemes talán kiemelni – a kínai kultúra minden szintjén összefonódik a teázással.

 • A mindennapok teája

  Minden pillanatban lehet teázni. Vendéglátóhelyen gyakran automatikusan hozzák az étkezés előtti (aperitif), majd utáni (digestiv) teákat és díját belekalkulálják az ételek árába. Az utcán befőttesüveg-szerű alkalmatosságokban viszik magukkal teájukat az emberek, ha elfogyott, a forróvíz-árusnál újból feltöltik. A fürdőben a gőzölés utáni lehűléskor kortyolgatnak forró teát. Bárkihez megyünk látogatóba, "kötelezően" teával kínál, amit nem lehet visszautasítani…


 • Az ünnepek teaszokásai

  Minden jeles eseményhez kapcsolódik teaszokás. A leánykérés-tea, házasságkötés-tea, kibékülés-tea, tanár-diák tea, újévi tea – mind-mind élő hagyományok az ország egyes részein. A teát kínáló ember általában "alárendeli" magát a másiknak, aki a tea elfogadásával fejezi ki egyetértő, igenlő, megbocsátó, elfogadó, stb. szándékát.


 • A szent teázás: kung fu tea

  A kifejezés Kung-fu-ce (Konfuciusz) mester nevéből ered. Tanítása a világban uralkodó törvényről és ebből fakadó szabályokról a mai napig meghatározó Kínában. Minden tevékenység, amiben el lehet mélyülni alkalmas, hogy azt kung fu-módra, igazi mesterségként műveljük. Nyugaton a legismertebb megjelenési formája a harcművészet, Kínában az egyik legnagyobbra becsült a tea-mesterség. A XVI. században rögzített rendszer minden apró részletre kiterjed, a berendezéstől, a készítés pontos leírásáig.


 • Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában
  Blog írások
  Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
  megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
  ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
  Café Budapest
  Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
  Koffein