Tea receptkönyvek 2008.12.19. | Tea
Ritkán adódik olyan alkalom, hogy a magyar könyvpiacon a vendéglátók számára is érdekes és használható könyvek jelennek meg egy témában, ráadásul szinte egyszerre. A tea esetében ez történt, ezért – a közelgő karácsonyra való tekintettel is – szívből ajánljuk az alábbi köteteket minden olyan ember számára, aki nem csak a kávé világában szeretne elmélyülni.

Teakalauz (Kiss Mariann, HVG könyvek)

A kétkötetes, kisméretű könyv díszcsomagolása ellenére nem tipikus ajándékkönyv, hanem igazán hasznos olvasmány. Az első kötet a tea kultúrtörténetével, a második a tea "gyakorlatával" – a növénnyel, feldolgozással, fajtákkal és készítési szabályokkal foglalkozik. Vendéglátók számára is fontos alapmű, a beszerzésnél és a készítésnél egyaránt sok segítséget ad.

Zöld tea (Mary Lou Heiss, Lunarimpex Kiadó)

A könyv praktikus oldalról közelíti meg az utóbbi évek zöldtea-kultuszát. A forró és jeges italreceptekből néhány zöld tea-variáció: zöld tea citromfűvel, édesköménnyel és borsmentával; kínai tea rózsabimbókkal és krizantémszirmokkal; jeges tea pirított kókusszal; görögdinnyés-körtés zöldtea turmix. A receptek némi átalakítással színesíthetik a szezonális italválasztékot.

A kínai tea (Liu Tong, Kossuth Kiadó)

Sokan Európában Indiával, esetleg Ceylonnal azonosítják a teát, pedig az indiai szubkontinensen csak az angolok terjesztették el a növényt. A tea őshazája Kína. Aki hajlandó igazán elmélyülni a tea világában, végül Kínában köt ki. A könyv szerint: "A tea a meditáció barátja, hatására az ember szíve mély nyugalomba merül. A tea a képzelet szárnyait nyújtja, melyeken aztán a hétköznapi világ fölé emel, miközben meghagyja a gondolkodás világosságát. A tea nem kábít el, sőt inkább közelebb visz a bölcsességhez."


Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában
Blog írások
Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
Café Budapest
Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
Koffein