Tea 2009.12.02.

Tea IV.

Tegyünk egy látogatást a világ különleges teakultúráiba, kóstoljuk meg ezen egzotikus országok tradicionális teaitalait!Marokkó

A hagyományos teakészítés szerint réztálcákon szolgálják fel a hozzávalókat, majd a vendéglátó ill. a házigazda vendégek előtt végzi el a látványos teaszertartást. Jellemzően Kínából származó zöld teát használnak, forrázás után kenyérszerű cukortömbből hasítanak hozzá megfelelő mennyiségű cukrot, azzal ízesítik. Az ízesített, kész teát a vendéglátó igen magasról (80-100 cm) vékony sugárban, bravúros technikával önti szét az üvegpoharakba. A második forrázatba legtöbbször friss mentát is morzsolgatnak.

Tibet

A tégla vagy csésze alakúra sajtolt teafű Kínából vagy néha Indiából érkezik a világ tetejére. A zord időjárású ország nemzeti itala a jakvajas tea. Készítése igen sajátos. A préselt teából kellő mennyiséget vízzel addig forralnak, amíg a folyadék meg nem barnul. Ezután leszűrik, majd beöntik egy un. "dongmó"-ba, ami egyfajta köpülő szerkezet bambuszból. Hozzáadják a jakvajat, tejet és sót(!), majd pár percig köpülik. Ezután rézedényben újramelegítik, szilkékből fogyasztják. A teába gyakran vajon pirított árpát morzsolgatnak. Megvárják míg a teát fölszívja az őrlemény, ekkor golyócskákat gyúrnak belőle és elfogyasztják. Így lesz az italból étel!

India

A kontinensnyi ország déli területein inkább kávéznak, de az északi régiók alapvetően teafogyasztók. Nem csoda, hisz itt fekszenek India kitűnő adottságú termőterületei: Assam és Darjeeling. Az indiai teaültetvényeket az angolok hozták létre, ezért máig az európai teakultúrára jellemző fekete tea gyártása és fogyasztása a meghatározó.
Készítése azonban jellegzetesen indiai. A teát vízzel összeforralják, majd (leszűrés után) tejet, cukrot és fűszereket (fahéj, szegfűszeg, kardamom) adnak hozzá, összemelegítik. Az utcai árusok kis cserépedényekbe öntik a teát, melyet fogyasztás után (higiénikus és vallási okokból) összetörnek. Az így készített teát "csáj maszálá"-nak hívják. A csáj ízesítésű (chai, spiced chai) tea-sűrítmények már a nyugati világba is eljutottak.
Érdekesség: az indiai tea tejhabbal készült változatát az olasz tejes kávé (caffe latte) után chai latte- nak nevezték el.

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.
100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon cikk borítóképe
100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon

Egy évszázados centenáriumát ünnepli idén a felső prémium kategóriájú kávékat készítő és forgalmazó Cafes Cornellá. A katalán családi vállalkozás remekműveit hazánkban is meg lehet kóstolni. (x)

Café World 2020.01.15.
Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

Kávé akadémia 2020.01.13.

H i r d e t é s