Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
Tegyünk egy látogatást a világ különleges teakultúráiba, kóstoljuk meg ezen egzotikus országok tradicionális teaitalait!
Marokkó
A hagyományos teakészítés szerint réztálcákon szolgálják fel a hozzávalókat, majd a vendéglátó ill. a házigazda vendégek előtt végzi el a látványos teaszertartást. Jellemzően Kínából származó zöld teát használnak, forrázás után kenyérszerű cukortömbből hasítanak hozzá megfelelő mennyiségű cukrot, azzal ízesítik. Az ízesített, kész teát a vendéglátó igen magasról (80-100 cm) vékony sugárban, bravúros technikával önti szét az üvegpoharakba. A második forrázatba legtöbbször friss mentát is morzsolgatnak.
Tibet
A tégla vagy csésze alakúra sajtolt teafű Kínából vagy néha Indiából érkezik a világ tetejére. A zord időjárású ország nemzeti itala a jakvajas tea. Készítése igen sajátos. A préselt teából kellő mennyiséget vízzel addig forralnak, amíg a folyadék meg nem barnul. Ezután leszűrik, majd beöntik egy un. "dongmó"-ba, ami egyfajta köpülő szerkezet bambuszból. Hozzáadják a jakvajat, tejet és sót(!), majd pár percig köpülik. Ezután rézedényben újramelegítik, szilkékből fogyasztják. A teába gyakran vajon pirított árpát morzsolgatnak. Megvárják míg a teát fölszívja az őrlemény, ekkor golyócskákat gyúrnak belőle és elfogyasztják. Így lesz az italból étel!
India
A kontinensnyi ország déli területein inkább kávéznak, de az északi régiók alapvetően teafogyasztók. Nem csoda, hisz itt fekszenek India kitűnő adottságú termőterületei: Assam és Darjeeling. Az indiai teaültetvényeket az angolok hozták létre, ezért máig az európai teakultúrára jellemző fekete tea gyártása és fogyasztása a meghatározó.
Készítése azonban jellegzetesen indiai. A teát vízzel összeforralják, majd (leszűrés után) tejet, cukrot és fűszereket (fahéj, szegfűszeg, kardamom) adnak hozzá, összemelegítik. Az utcai árusok kis cserépedényekbe öntik a teát, melyet fogyasztás után (higiénikus és vallási okokból) összetörnek. Az így készített teát "csáj maszálá"-nak hívják. A csáj ízesítésű (chai, spiced chai) tea-sűrítmények már a nyugati világba is eljutottak.
Érdekesség: az indiai tea tejhabbal készült változatát az olasz tejes kávé (caffe latte) után chai latte- nak nevezték el.
További Kávéházak magazin cikkek
Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
Vietnámi Egg Coffee
Café World, 2024.08.24.
Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?
Café World, 2024.05.31.
Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése
Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.
Gyorsabb, Egyszerűbb, Kényelmesebb: Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
Téma, 2024.04.26.
Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!
Téma, 2023.12.13.
Lehetőségek a turizmuson innen és túl – állás Kaposvár városában
Téma, 2023.12.11.
Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé
Kávé minősítések, 2023.09.05.
A kávézás művészete és mestersége – válj profi baristává!
2024.10.07.