Tea 2009.12.02.

Tea IV.

Tegyünk egy látogatást a világ különleges teakultúráiba, kóstoljuk meg ezen egzotikus országok tradicionális teaitalait!Marokkó

A hagyományos teakészítés szerint réztálcákon szolgálják fel a hozzávalókat, majd a vendéglátó ill. a házigazda vendégek előtt végzi el a látványos teaszertartást. Jellemzően Kínából származó zöld teát használnak, forrázás után kenyérszerű cukortömbből hasítanak hozzá megfelelő mennyiségű cukrot, azzal ízesítik. Az ízesített, kész teát a vendéglátó igen magasról (80-100 cm) vékony sugárban, bravúros technikával önti szét az üvegpoharakba. A második forrázatba legtöbbször friss mentát is morzsolgatnak.

Tibet

A tégla vagy csésze alakúra sajtolt teafű Kínából vagy néha Indiából érkezik a világ tetejére. A zord időjárású ország nemzeti itala a jakvajas tea. Készítése igen sajátos. A préselt teából kellő mennyiséget vízzel addig forralnak, amíg a folyadék meg nem barnul. Ezután leszűrik, majd beöntik egy un. "dongmó"-ba, ami egyfajta köpülő szerkezet bambuszból. Hozzáadják a jakvajat, tejet és sót(!), majd pár percig köpülik. Ezután rézedényben újramelegítik, szilkékből fogyasztják. A teába gyakran vajon pirított árpát morzsolgatnak. Megvárják míg a teát fölszívja az őrlemény, ekkor golyócskákat gyúrnak belőle és elfogyasztják. Így lesz az italból étel!

India

A kontinensnyi ország déli területein inkább kávéznak, de az északi régiók alapvetően teafogyasztók. Nem csoda, hisz itt fekszenek India kitűnő adottságú termőterületei: Assam és Darjeeling. Az indiai teaültetvényeket az angolok hozták létre, ezért máig az európai teakultúrára jellemző fekete tea gyártása és fogyasztása a meghatározó.
Készítése azonban jellegzetesen indiai. A teát vízzel összeforralják, majd (leszűrés után) tejet, cukrot és fűszereket (fahéj, szegfűszeg, kardamom) adnak hozzá, összemelegítik. Az utcai árusok kis cserépedényekbe öntik a teát, melyet fogyasztás után (higiénikus és vallási okokból) összetörnek. Az így készített teát "csáj maszálá"-nak hívják. A csáj ízesítésű (chai, spiced chai) tea-sűrítmények már a nyugati világba is eljutottak.
Érdekesség: az indiai tea tejhabbal készült változatát az olasz tejes kávé (caffe latte) után chai latte- nak nevezték el.

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.
10 alapvető pont a kiváló espresso azonosításához cikk borítóképe
10 alapvető pont a kiváló espresso azonosításához

Egy jó kávé megváltoztathatja a rossz napot, de egy rossz kávé elronthatja a legjobb napot is - vallják az ital szerelmesei és készítői is. Ezért létrejött egy objektív osztályozó rendszer, mely beazonosítja a legjobb kávékeverékeket, és hozzá készült egy 10 pontos ajánlás a kiváló espresso elkészítéséhez. (x)

Café World 2020.03.16.

Útjelzők a selyemúton

H i r d e t é s