Tea 2009.12.02.

Tea IV.

Tegyünk egy látogatást a világ különleges teakultúráiba, kóstoljuk meg ezen egzotikus országok tradicionális teaitalait!Marokkó

A hagyományos teakészítés szerint réztálcákon szolgálják fel a hozzávalókat, majd a vendéglátó ill. a házigazda vendégek előtt végzi el a látványos teaszertartást. Jellemzően Kínából származó zöld teát használnak, forrázás után kenyérszerű cukortömbből hasítanak hozzá megfelelő mennyiségű cukrot, azzal ízesítik. Az ízesített, kész teát a vendéglátó igen magasról (80-100 cm) vékony sugárban, bravúros technikával önti szét az üvegpoharakba. A második forrázatba legtöbbször friss mentát is morzsolgatnak.

Tibet

A tégla vagy csésze alakúra sajtolt teafű Kínából vagy néha Indiából érkezik a világ tetejére. A zord időjárású ország nemzeti itala a jakvajas tea. Készítése igen sajátos. A préselt teából kellő mennyiséget vízzel addig forralnak, amíg a folyadék meg nem barnul. Ezután leszűrik, majd beöntik egy un. "dongmó"-ba, ami egyfajta köpülő szerkezet bambuszból. Hozzáadják a jakvajat, tejet és sót(!), majd pár percig köpülik. Ezután rézedényben újramelegítik, szilkékből fogyasztják. A teába gyakran vajon pirított árpát morzsolgatnak. Megvárják míg a teát fölszívja az őrlemény, ekkor golyócskákat gyúrnak belőle és elfogyasztják. Így lesz az italból étel!

India

A kontinensnyi ország déli területein inkább kávéznak, de az északi régiók alapvetően teafogyasztók. Nem csoda, hisz itt fekszenek India kitűnő adottságú termőterületei: Assam és Darjeeling. Az indiai teaültetvényeket az angolok hozták létre, ezért máig az európai teakultúrára jellemző fekete tea gyártása és fogyasztása a meghatározó.
Készítése azonban jellegzetesen indiai. A teát vízzel összeforralják, majd (leszűrés után) tejet, cukrot és fűszereket (fahéj, szegfűszeg, kardamom) adnak hozzá, összemelegítik. Az utcai árusok kis cserépedényekbe öntik a teát, melyet fogyasztás után (higiénikus és vallási okokból) összetörnek. Az így készített teát "csáj maszálá"-nak hívják. A csáj ízesítésű (chai, spiced chai) tea-sűrítmények már a nyugati világba is eljutottak.
Érdekesség: az indiai tea tejhabbal készült változatát az olasz tejes kávé (caffe latte) után chai latte- nak nevezték el.

H i r d e t é s

Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
Szálas tea vs. filteres

A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

Tea 2019.11.19.
Tea III.

Ámbár az utóbbi időben egyre jobban nyit a kávés világ felé, Kína történelme és kultúrája elválaszthatatlan a teától. A legenda szerint Bodhidharma, az Indiából érkezett tanító nem csak a buddhizmust hozta magával Kínába...

Tea 2009.11.26.
Tea II.

Októberben az igazi ősz – sőt szinte a tél is – ránk köszöntött, forduljunk hát megint a forró italok királynőjéhez, a teához. De most nem az elegáns angol vagy egzotikus indiai, kifinomult kínai vagy emelkedett japán teakultúráról ejtünk pár szót, hanem az ausztrálról..

Tea 2009.10.20.

Kávéházak magazin

Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
Szálas tea vs. filteres

A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

Tea 2019.11.19.
Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.

H i r d e t é s