A Gerlóczy a 2007-es Év Kávéháza

-
Téma, 2008.03.06.

A Gerlóczy a 2007-es Év Kávéháza

A Kávéházak.hu idén ötödik alkalommal teszi közzé a legjobb kávéházak listáját. Az "Év Kávéháza 2007" díjat a budapesti Gerlóczy Kávéház nyerte el. Az elmúlt évek kávéházi fejleményeire válaszul a zsűri további két díjat hozott létre.


A "Legígéretesebb Új Kávéház" címet a budapesti Déryné Bisztró, a "Legjobb Láncszem"-nek járó díjat pedig a kecskeméti California Coffee Company nyerte el. Ez utóbbival a szervezők idén bevonták a versenybe a piacon egyre nagyobb súllyal szereplő kávézóláncokat is.

Az Év Kávéháza 2007
Gerlóczy Kávéház: Európai lépték, elérhető elegancia
(Budapest, V. ker., Gerlóczy u. 1.)

Az "Év Kávéháza 2007" díjat a Budapest belvárosában található Gerlóczy Kávéház nyerte. A kávéház 2004 végén nyílt, és hamar kivívta a budapesti közönség elismerését. Az üzlet elmúlt kétéves működése pedig minden kétséget eloszlatott a koncepció eredményességét illetően. A klasszikus funkciót friss szemlélettel megvalósító kávéház sikeréhez nagymértékben hozzájárult az elegáns, igényes kávéházi térkialakítás, a minőségi étel- és italalapanyagok használata, és a helykiválasztás. Az üzlet sikeresen szólította meg a budapestieket, azon belül különösképpen a Belváros lakóit és az itt élő külföldieket.

A Gerlóczy egy európai léptékű kávéház. A hely formanyelvét tekintve nem igazodik szorosan a monarchiás tradíciókhoz, inkább egy tágabban vett európai örökséget ápol. Külön kiemelendő, hogy a Gerlóczy professzionálisan bánik a modern kommunikációs és marketing eszközökkel, ami a vendégekkel való kapcsolattartásban lassan elengedhetetlen feltétel.
(Szabados Tamás, a Kávéházak.hu szerkesztője)

A Legígéretesebb Új Kávéház
Déryné Bisztró: Budai- és világpolgároknak
(Budapest, I. ker., Krisztina tér 3.)

A Déryné Bisztró nyitásával ismét egy legendás hely kelt új életre. A hely elsősorban a minőségi találkozóhelyekre vágyó budai polgárokat szólítja meg. A Déryné megálmodói teljesen újraálmodták az egykor presszóként, azt megelőzően pedig ugyancsak kávéházként üzemelő helyet. Bisztró néven az új tulajdonosok a legújabb New Yorki-i és londoni ízlésnek megfelelő térben mégis ízig-vérig budapesti kávéházat hoztak létre, látványkonyhával, boros pincével, kandallóval, élőzenével, és elérhető árakkal.

A Déryné Bisztró - amennyiben beváltja a hozzá fűzött reményeket - mérföldkövet jelenthet a magyarországi kávéházi élet fejlődésében. A lenyűgöző térkialakítás, a családi vállakozásokra jellemző tulajdonosi elkötelezettség és az elérhető áron kínált, magas minőségű kávéházi élményre kiéhezett vendégkör együttállása nagyon komoly sikereket rejteget a néhány hónapja nyílt, fiatal kávéház számára.
(Orbán Gergely, a Kávéházak.hu alapító munkatársa)

A Legjobb Láncszem
California Coffee Company, Kecskemét

A Kávéházak.hu idén új díjat alapított a Magyarországon is mind nagyobb súllyal szereplő kávézóláncok számára. A kávézóláncokat a sztenderdizálásra való törekvés különbözteti meg az egyénnek tágabb érvényesülést engedő független kávézóktól. A zsűri azonban itt is az egyes üzleteket vizsgálta, és a kecskeméti California Coffee Company éppen egyéni jellegzetességeivel, a "hely szelleme" iránti fogékonyszágával nyerte el a "Legjobb Láncszem" kitüntető címet. A California Coffee Company az első magyarországi, amerikai ihletésű kávézólánc. A láncnak országszerte négy üzlete van.

A Starbucks nyomán keletkezett gyorskávézóláncok, mint például a California Coffee Company, sokak számára a "nagy ellenfél" - a hagyományos, "egyedi és megismételhetetlen" kávéházak legfőbb kihívója. Sokkal jobban tesszük azonban, ha ellenségeskedés helyett inkább tanulunk egymástól. Például a kávékészítés és a baristatudomány tekintetében, melyet éppen a Starbucks és követői tettek újra divatossá New Yorktól Budapesten át Tokióig.
(Senkáriuk András, a Barista Hungary kávés szakoktató cég ügyvezetője)

A Kávéházak.hu és a verseny története
A Kávéházak.hu portál létrehozói 2003-ban indították el a Kávéházak Versenyét. 2003-ban és 2004-ben a tabellán csak budapesti helyeket szerepeltek, a verseny 2005-ben lett országos. A portál mögött álló vendéglátókból és kritikusokból álló zsűri a versenyek során öt szempontot értékel: (1) Térkialakítás, (2) Ízek, (3) Eszközök, (4)Személyzet és (5)Kávéháziság.

Az Év Kávéháza díj korábbi nyertesei: 2003: Károlyi Café; 2004: Zila Kávéház és Cukrászda; 2005: Alibi Café; 2006: Dunapark Kávéház; 2007: Gerlóczy Kávéház

Tovább a TOP 100-as listára>>

További híreink:

Tetszett a(z) A Gerlóczy a 2007-es Év Kávéháza magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A Gerlóczy a 2007-es Év Kávéháza magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

Kávé és egészség, 2023.02.08.

"narrow"
Gear.svg