Téma 2008.03.06.

A Gerlóczy a 2007-es Év Kávéháza

A Kávéházak.hu idén ötödik alkalommal teszi közzé a legjobb kávéházak listáját. Az "Év Kávéháza 2007" díjat a budapesti Gerlóczy Kávéház nyerte el. Az elmúlt évek kávéházi fejleményeire válaszul a zsűri további két díjat hozott létre.


A "Legígéretesebb Új Kávéház" címet a budapesti Déryné Bisztró, a "Legjobb Láncszem"-nek járó díjat pedig a kecskeméti California Coffee Company nyerte el. Ez utóbbival a szervezők idén bevonták a versenybe a piacon egyre nagyobb súllyal szereplő kávézóláncokat is.

Az Év Kávéháza 2007
Gerlóczy Kávéház: Európai lépték, elérhető elegancia
(Budapest, V. ker., Gerlóczy u. 1.)

Az "Év Kávéháza 2007" díjat a Budapest belvárosában található Gerlóczy Kávéház nyerte. A kávéház 2004 végén nyílt, és hamar kivívta a budapesti közönség elismerését. Az üzlet elmúlt kétéves működése pedig minden kétséget eloszlatott a koncepció eredményességét illetően. A klasszikus funkciót friss szemlélettel megvalósító kávéház sikeréhez nagymértékben hozzájárult az elegáns, igényes kávéházi térkialakítás, a minőségi étel- és italalapanyagok használata, és a helykiválasztás. Az üzlet sikeresen szólította meg a budapestieket, azon belül különösképpen a Belváros lakóit és az itt élő külföldieket.

A Gerlóczy egy európai léptékű kávéház. A hely formanyelvét tekintve nem igazodik szorosan a monarchiás tradíciókhoz, inkább egy tágabban vett európai örökséget ápol. Külön kiemelendő, hogy a Gerlóczy professzionálisan bánik a modern kommunikációs és marketing eszközökkel, ami a vendégekkel való kapcsolattartásban lassan elengedhetetlen feltétel.
(Szabados Tamás, a Kávéházak.hu szerkesztője)

A Legígéretesebb Új Kávéház
Déryné Bisztró: Budai- és világpolgároknak
(Budapest, I. ker., Krisztina tér 3.)

A Déryné Bisztró nyitásával ismét egy legendás hely kelt új életre. A hely elsősorban a minőségi találkozóhelyekre vágyó budai polgárokat szólítja meg. A Déryné megálmodói teljesen újraálmodták az egykor presszóként, azt megelőzően pedig ugyancsak kávéházként üzemelő helyet. Bisztró néven az új tulajdonosok a legújabb New Yorki-i és londoni ízlésnek megfelelő térben mégis ízig-vérig budapesti kávéházat hoztak létre, látványkonyhával, boros pincével, kandallóval, élőzenével, és elérhető árakkal.

A Déryné Bisztró - amennyiben beváltja a hozzá fűzött reményeket - mérföldkövet jelenthet a magyarországi kávéházi élet fejlődésében. A lenyűgöző térkialakítás, a családi vállakozásokra jellemző tulajdonosi elkötelezettség és az elérhető áron kínált, magas minőségű kávéházi élményre kiéhezett vendégkör együttállása nagyon komoly sikereket rejteget a néhány hónapja nyílt, fiatal kávéház számára.
(Orbán Gergely, a Kávéházak.hu alapító munkatársa)

A Legjobb Láncszem
California Coffee Company, Kecskemét

A Kávéházak.hu idén új díjat alapított a Magyarországon is mind nagyobb súllyal szereplő kávézóláncok számára. A kávézóláncokat a sztenderdizálásra való törekvés különbözteti meg az egyénnek tágabb érvényesülést engedő független kávézóktól. A zsűri azonban itt is az egyes üzleteket vizsgálta, és a kecskeméti California Coffee Company éppen egyéni jellegzetességeivel, a "hely szelleme" iránti fogékonyszágával nyerte el a "Legjobb Láncszem" kitüntető címet. A California Coffee Company az első magyarországi, amerikai ihletésű kávézólánc. A láncnak országszerte négy üzlete van.

A Starbucks nyomán keletkezett gyorskávézóláncok, mint például a California Coffee Company, sokak számára a "nagy ellenfél" - a hagyományos, "egyedi és megismételhetetlen" kávéházak legfőbb kihívója. Sokkal jobban tesszük azonban, ha ellenségeskedés helyett inkább tanulunk egymástól. Például a kávékészítés és a baristatudomány tekintetében, melyet éppen a Starbucks és követői tettek újra divatossá New Yorktól Budapesten át Tokióig.
(Senkáriuk András, a Barista Hungary kávés szakoktató cég ügyvezetője)

A Kávéházak.hu és a verseny története
A Kávéházak.hu portál létrehozói 2003-ban indították el a Kávéházak Versenyét. 2003-ban és 2004-ben a tabellán csak budapesti helyeket szerepeltek, a verseny 2005-ben lett országos. A portál mögött álló vendéglátókból és kritikusokból álló zsűri a versenyek során öt szempontot értékel: (1) Térkialakítás, (2) Ízek, (3) Eszközök, (4)Személyzet és (5)Kávéháziság.

Az Év Kávéháza díj korábbi nyertesei: 2003: Károlyi Café; 2004: Zila Kávéház és Cukrászda; 2005: Alibi Café; 2006: Dunapark Kávéház; 2007: Gerlóczy Kávéház

Tovább a TOP 100-as listára>>

További híreink:

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.

H i r d e t é s