Téma 2008.01.28.

Dolce-Dolce Vita!

Nemrégiben került megrendezésre Magyarországon az első kávés-cukorzacskó kiállítás. Az eseményt a HUNCUT megalapítója, Kovács István nyitotta meg, aki mesélt nekünk gyűjtőszenvedélyéről.


Kavehazak.hu (Kvh.hu): Kezdjük az elején. Mikor jött létre ez a társaság?

Kovács István (K.I.): Interneten körülbelül 3 éve láttam meg egy holland fórumot, ahol kávés-cukorzacskó gyűjtők beszélgettek egymással. Itt ismertem meg egy hölgyet, Tóthné Juhász Zsuzsát Debrecenből, aki írt a fórumra, ő később a társaság tagja lett. A társaságunk eleinte egy afféle virtuális klubként működött, majd pedig 2007. március 15.-én hivatalosan is megalakultunk HUNCUT azaz a HUNniai CUkorgyűjtők Társasága címmel.

Kvh.hu: Mi kell ahhoz, hogy valaki tag legyen?

K.I.: Nincs megkötés, hogy bizonyos darabszám után. Tag bárkiből lehet, aki ambíciót érez arra, hogy hódoljon ennek a szenvedélynek.


Kvh.hu: Milyen előnyökkel jár a tagság?

K.I.: Minden újonnan belépett tag kap a társaságtól egy összeállított kezdő csomagot, ami 30 különböző nyomatott kávés-cukorzacskóból áll.
A társaság lehetőséget biztosít a gyűjtők egymás közötti cserélgetésére, tapasztalatok megosztására, új kapcsolatok születésére. Civil szervezetként működünk, jelenleg még nincsen szabályzat, de tervezzük.

Kvh.hu: Külföldi gyűjtőkkel is kapcsolatban van a társaság?

K.I.: Több gyűjtőszervezet is van a világon. Az angolok, hollandok, németek felajánlották számunkra a tiszteletbeli tagságot. Sok országot bejártam, így volt alkalmam tájékozottabbá válni, ennek révén sikerült kapcsolatokat és nem utolsó sorban cukorpapírokat is gyűjteni. :) Meglepő lehet, hogy például Portugáliában, illetve Spanyol országban a kávés cégek nyomatnak cukorzacskókat, népművelő jelleggel.

Sok országban a gyűjtők klubokat hoztak létre pl.: oroszok, csehek. Az angoloknál és a franciáknál már olyan gyűjtőtársaság működik, akiknek külön lapjuk jelenik meg minden hónapban. Ebből természetesen én is kapom a havi példányt.

Kvh.hu: Hogyan lehet ritkaságokra szert tenni?

K.I.:Leginkább cserével, illetve legyártással. Az egyik sorozatomon például tetoválások képei vannak, de akad olyan is, amelyiken erotikus festmények vannak. Ezeket az egyedi sorozatokat gyűjtők nyomatták ki. Tehát bárki tud bármilyen témában cukorzacskót legyártatni, csak kreatívnak kell lenni!

Kvh.hu: Az addig rendben van, hogy az ember ezekre a ritkaságokra szert tesz, de hogyan kell tárolni őket?

K.I.: Az én módszerem, hogy A/4-es, keménykötésű lefűző mappát használok. A cukroszacskókat lefűzhető genotherm névjegykártyatartókba teszem, így kevesebb helyet foglalnak, mint a cipős dobozok, esztétikusabb és nem sérülnek meg!

Kvh.hu: Mire érdemes odafigyelnie egy gyűjtőnek? Gondolok itt arra, hogy sérült a széle, fel van tépve, stb…

K.I.: Természetesen esztétikusabb, ha nincs rajta szakadás vagy nem gyűrött. Egyre többen figyelnek arra, hogy minél kevesebb károsodás legyen rajta egy cukorzacskón, hiszen értékéből így már valamennyit veszíthet. De mint említettem jelenleg még nincsenek ilyen jellegű szabályok lefektetve. Nekem is van a gyűjteményemben pár zacskó, ami sérült. Akad olyan is, amiben nincs cukor sem, csak maga a zacskó, de ezek is értékesek, hiszen művészi alkotást hordoznak magukon.

Kvh.hu: Mekkora most a gyűjteménye?

K.I.: Hű… Ezt nehéz megmondani. Nagyjából 10-11.000 lehet.

Kvh.hu: Ez valóban sok! Van kedvence?

K.I.: Akad! :) Amit nagyon szeretek a mai napig, azt a Szerencsi Cukorgyár adta ki. Ez a Zempléni sorozat. Kevés embernek van és külföldön abszolút nem ismert. Nagyon régi sorozat, mindemellett szép és egyedi is

Kvh.hu: Hol lehet megtekinteni a gyűjteményt?

K.I.: Van egy internetes portálunk a www.kavecukor.virtus.hu, ami szakmai információkkal látja el a gyűjtőket és rendszeresen bemutatásra kerülnek a legújabb cukorzacskó példányok, sorozatok.
Márciusban a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a Kávéházak versenyének keretében, illetve tervezzük, hogy nyáron összehozunk egy gyűjtő találkozót Balatonon, ahová várjuk szeretettel az érdeklődőket és a gyűjtőket egyaránt. A gyűjtő találkozóról érdeklődni a sugarpanorama@gmail.com e-mail címen lehet.

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.

H i r d e t é s