Téma 2008.01.28.

Dolce-Dolce Vita!

Nemrégiben került megrendezésre Magyarországon az első kávés-cukorzacskó kiállítás. Az eseményt a HUNCUT megalapítója, Kovács István nyitotta meg, aki mesélt nekünk gyűjtőszenvedélyéről.


Kavehazak.hu (Kvh.hu): Kezdjük az elején. Mikor jött létre ez a társaság?

Kovács István (K.I.): Interneten körülbelül 3 éve láttam meg egy holland fórumot, ahol kávés-cukorzacskó gyűjtők beszélgettek egymással. Itt ismertem meg egy hölgyet, Tóthné Juhász Zsuzsát Debrecenből, aki írt a fórumra, ő később a társaság tagja lett. A társaságunk eleinte egy afféle virtuális klubként működött, majd pedig 2007. március 15.-én hivatalosan is megalakultunk HUNCUT azaz a HUNniai CUkorgyűjtők Társasága címmel.

Kvh.hu: Mi kell ahhoz, hogy valaki tag legyen?

K.I.: Nincs megkötés, hogy bizonyos darabszám után. Tag bárkiből lehet, aki ambíciót érez arra, hogy hódoljon ennek a szenvedélynek.


Kvh.hu: Milyen előnyökkel jár a tagság?

K.I.: Minden újonnan belépett tag kap a társaságtól egy összeállított kezdő csomagot, ami 30 különböző nyomatott kávés-cukorzacskóból áll.
A társaság lehetőséget biztosít a gyűjtők egymás közötti cserélgetésére, tapasztalatok megosztására, új kapcsolatok születésére. Civil szervezetként működünk, jelenleg még nincsen szabályzat, de tervezzük.

Kvh.hu: Külföldi gyűjtőkkel is kapcsolatban van a társaság?

K.I.: Több gyűjtőszervezet is van a világon. Az angolok, hollandok, németek felajánlották számunkra a tiszteletbeli tagságot. Sok országot bejártam, így volt alkalmam tájékozottabbá válni, ennek révén sikerült kapcsolatokat és nem utolsó sorban cukorpapírokat is gyűjteni. :) Meglepő lehet, hogy például Portugáliában, illetve Spanyol országban a kávés cégek nyomatnak cukorzacskókat, népművelő jelleggel.

Sok országban a gyűjtők klubokat hoztak létre pl.: oroszok, csehek. Az angoloknál és a franciáknál már olyan gyűjtőtársaság működik, akiknek külön lapjuk jelenik meg minden hónapban. Ebből természetesen én is kapom a havi példányt.

Kvh.hu: Hogyan lehet ritkaságokra szert tenni?

K.I.:Leginkább cserével, illetve legyártással. Az egyik sorozatomon például tetoválások képei vannak, de akad olyan is, amelyiken erotikus festmények vannak. Ezeket az egyedi sorozatokat gyűjtők nyomatták ki. Tehát bárki tud bármilyen témában cukorzacskót legyártatni, csak kreatívnak kell lenni!

Kvh.hu: Az addig rendben van, hogy az ember ezekre a ritkaságokra szert tesz, de hogyan kell tárolni őket?

K.I.: Az én módszerem, hogy A/4-es, keménykötésű lefűző mappát használok. A cukroszacskókat lefűzhető genotherm névjegykártyatartókba teszem, így kevesebb helyet foglalnak, mint a cipős dobozok, esztétikusabb és nem sérülnek meg!

Kvh.hu: Mire érdemes odafigyelnie egy gyűjtőnek? Gondolok itt arra, hogy sérült a széle, fel van tépve, stb…

K.I.: Természetesen esztétikusabb, ha nincs rajta szakadás vagy nem gyűrött. Egyre többen figyelnek arra, hogy minél kevesebb károsodás legyen rajta egy cukorzacskón, hiszen értékéből így már valamennyit veszíthet. De mint említettem jelenleg még nincsenek ilyen jellegű szabályok lefektetve. Nekem is van a gyűjteményemben pár zacskó, ami sérült. Akad olyan is, amiben nincs cukor sem, csak maga a zacskó, de ezek is értékesek, hiszen művészi alkotást hordoznak magukon.

Kvh.hu: Mekkora most a gyűjteménye?

K.I.: Hű… Ezt nehéz megmondani. Nagyjából 10-11.000 lehet.

Kvh.hu: Ez valóban sok! Van kedvence?

K.I.: Akad! :) Amit nagyon szeretek a mai napig, azt a Szerencsi Cukorgyár adta ki. Ez a Zempléni sorozat. Kevés embernek van és külföldön abszolút nem ismert. Nagyon régi sorozat, mindemellett szép és egyedi is

Kvh.hu: Hol lehet megtekinteni a gyűjteményt?

K.I.: Van egy internetes portálunk a www.kavecukor.virtus.hu, ami szakmai információkkal látja el a gyűjtőket és rendszeresen bemutatásra kerülnek a legújabb cukorzacskó példányok, sorozatok.
Márciusban a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a Kávéházak versenyének keretében, illetve tervezzük, hogy nyáron összehozunk egy gyűjtő találkozót Balatonon, ahová várjuk szeretettel az érdeklődőket és a gyűjtőket egyaránt. A gyűjtő találkozóról érdeklődni a sugarpanorama@gmail.com e-mail címen lehet.

H i r d e t é s

Megalakult a Kávéházak Egyesülete

Több mint egy évtized telt el azóta, hogy az újra ébredő kávéházi életről a Budapesti Negyed, egy vaskos tanulmánykötetet jelentetett meg. Ez a munka rögtön alapmű lett a kávéházakat szeretők és üzemeltetők között. Gyakorlatba áthelyezhető ismeretet adtak a kezünkbe a szerzők a nagy kávéházi konjunktúra mindennapjairól, eszközeiről és legfőbb művelőiről.

Téma 2008.08.06.
Édes élmények egy találkozóról

Nagyszerű helyszín, kifogástalan időjárás és fantasztikus relikviák..
A 2 napos találkozóra számos külföldi kiállító, sajnos mégsem tudott eljönni, de érdekességben így sem volt hiány.
Balatonkenese és Akarattya adott otthont az első KÁVÉCUKORZACSKÓ-GYŰJTŐK nemzetközi találkozójának.

Téma 2008.07.21.
Terazzia ’08

Ismét beköszöntött a nyár és ezzel együtt megérkezett a slaffogós papucsok szezonja is. Itt az ideje, hogy egy napernyő társaságában elhörpölgessünk egy hűsítő koktélt vagy egy finom jeges kávéitalt. A smooterek, limonádék és a káprázatos kávés italkülönlegességek világában olykor elámul az ember a sokszínű választékon. Az ételek és italok szerteágazó skálája azonban még nem minden!

Téma 2008.07.07.

Kávéházak magazin

Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.
Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal? II.

Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

Zacc 2019.10.16.
Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

Zacc 2019.09.09.

H i r d e t é s