Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
Idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Kávés Konferencia. Az eseménynek a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum adott otthont. Orbán Gergely, a konferencia szervezője elmondta: az egész napos szakmai esemény népszerűsége növekvő tendenciát mutatott, hiszen a részvétel megközelítőleg másfélszerese volt az előző év látogatottságának.
A kávéháztulajdonosok és -vezetők, baristák, belsőépítész cégek, valamint beszállítók az ország minden részéről képviseltették magukat. Az eddigi kávés konferenciákhoz hasonlóan az idei is igyekezett a kávéháziság kérdésének tág horizontot nyitni, ugyanakkor a tematizálással az eredményesség érdekében feszesebbre venni a találkozó menetét. Ahogy korábban az intézményesülés, a városfejlesztés és a kávékultúra, úgy most a versenyképesség problémáját járták körül az előadók. A délelőtt folyamán Barista Hungary közreműködésvel baristáknak szóló előadásokat tartottak, amit aztán kerekasztal beszélgetés tett teljessé.
A szélesebb szakmai körnek címzett délutánt Kiss Imre MKVM igazgatójának köszöntője nyitotta meg, amelyet Saly Noémi kávéház-történész az 1900-as évek piaci kihívásait vizsgáló előadása folytatott. Később Mózes Péter, a Hotel Astoria, és Buday Péter, a Matteo étterem séfje és tulajdonosa gondolkodott együtt arról, hogy miképpen működtethető sikeresen egy kis kávéház. Az utánuk következő Gerlán László, a Formative Rt. tulajdonos-vezetője pedig a tudatos térszervezés jelentőségét emelte ki a hatékonyság függvényében. A második előadói blokkban Stigrád András vendéglátó szaktanácsadó az adminisztráció és a versenyelőny kapcsolatát vizsgálva Mózes és Buday előadásához kapcsolódva szintén a kis kávéházak lehetséges buktatóira összpontosított. Végül a magyar vendéglátóipar jelenlegi helyzetét elemezve Orbán Gergely számbavette kávés vendéglátás kilátásait, illetve lehetséges fejlődési irányait.
A csúcstalálkozót sajtótájékoztató zárta, amelynen nyilvánosságra került a száz legjobb magyarországi kávéház listája és kihirdetésre került a Kávéházak Versenyének győztese. A tavalyi Dunapark Kávéház után a 2007-es "Év Kávéháza" a budapesti Gerlóczy lett. A vendéglátó szakemberekből és kritikusokból álló zsűri az elmúlt évek kávéházi fejleményeire válaszul további két díjat hozott létre. A "Legígéretesebb Új Kávéház" címet a szintén fővárosi Déryné Bisztró, a "Legjobb Láncszem"-nek járó díjat pedig a kecskeméti California Coffee Company nyerte el. A Déryné Bisztró trendérzékenységét kiváltképp a térkialakításában kamatoztatta ügyesen, a kecskeméti California Coffee Company pedig izgalmasan ötvözte a helyi sajátságokat a sztenderd jelleggel. És vajon miben rejlik a Gerlóczy Kávéház sikeressége?
Szabados Tamás, a Kávéházak.hu szerkesztője szerint: "A győztes egy európai léptékű kávéház. A hely formanyelvét tekintve nem igazodik szorosan a monarchiás tradíciókhoz, inkább egy tágabban vett európai örökséget ápol. Külön kiemelendő, hogy a Gerlóczy professzionálisan bánik a modern kommunikációs és marketing eszközökkel, ami a vendégekkel való kapcsolattartásban lassan elengedhetetlen feltétel." Gratulálunk a nyerteseknek!
További Kávéházak magazin cikkek
Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
Vietnámi Egg Coffee
Café World, 2024.08.24.
Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?
Café World, 2024.05.31.
Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése
Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.
Gyorsabb, Egyszerűbb, Kényelmesebb: Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
Téma, 2024.04.26.
Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!
Téma, 2023.12.13.
Lehetőségek a turizmuson innen és túl – állás Kaposvár városában
Téma, 2023.12.11.
Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé
Kávé minősítések, 2023.09.05.
A kávézás művészete és mestersége – válj profi baristává!
2024.10.07.