Téma 2008.03.17.

Kávésszakma-tömörítő

Idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Kávés Konferencia. Az eseménynek a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum adott otthont. Orbán Gergely, a konferencia szervezője elmondta: az egész napos szakmai esemény népszerűsége növekvő tendenciát mutatott, hiszen a részvétel megközelítőleg másfélszerese volt az előző év látogatottságának.


A kávéháztulajdonosok és -vezetők, baristák, belsőépítész cégek, valamint beszállítók az ország minden részéről képviseltették magukat. Az eddigi kávés konferenciákhoz hasonlóan az idei is igyekezett a kávéháziság kérdésének tág horizontot nyitni, ugyanakkor a tematizálással az eredményesség érdekében feszesebbre venni a találkozó menetét. Ahogy korábban az intézményesülés, a városfejlesztés és a kávékultúra, úgy most a versenyképesség problémáját járták körül az előadók. A délelőtt folyamán Barista Hungary közreműködésvel baristáknak szóló előadásokat tartottak, amit aztán kerekasztal beszélgetés tett teljessé.

A szélesebb szakmai körnek címzett délutánt Kiss Imre MKVM igazgatójának köszöntője nyitotta meg, amelyet Saly Noémi kávéház-történész az 1900-as évek piaci kihívásait vizsgáló előadása folytatott. Később Mózes Péter, a Hotel Astoria, és Buday Péter, a Matteo étterem séfje és tulajdonosa gondolkodott együtt arról, hogy miképpen működtethető sikeresen egy kis kávéház. Az utánuk következő Gerlán László, a Formative Rt. tulajdonos-vezetője pedig a tudatos térszervezés jelentőségét emelte ki a hatékonyság függvényében. A második előadói blokkban Stigrád András vendéglátó szaktanácsadó az adminisztráció és a versenyelőny kapcsolatát vizsgálva Mózes és Buday előadásához kapcsolódva szintén a kis kávéházak lehetséges buktatóira összpontosított. Végül a magyar vendéglátóipar jelenlegi helyzetét elemezve Orbán Gergely számbavette kávés vendéglátás kilátásait, illetve lehetséges fejlődési irányait.

A csúcstalálkozót sajtótájékoztató zárta, amelynen nyilvánosságra került a száz legjobb magyarországi kávéház listája és kihirdetésre került a Kávéházak Versenyének győztese. A tavalyi Dunapark Kávéház után a 2007-es "Év Kávéháza" a budapesti Gerlóczy lett. A vendéglátó szakemberekből és kritikusokból álló zsűri az elmúlt évek kávéházi fejleményeire válaszul további két díjat hozott létre. A "Legígéretesebb Új Kávéház" címet a szintén fővárosi Déryné Bisztró, a "Legjobb Láncszem"-nek járó díjat pedig a kecskeméti California Coffee Company nyerte el. A Déryné Bisztró trendérzékenységét kiváltképp a térkialakításában kamatoztatta ügyesen, a kecskeméti California Coffee Company pedig izgalmasan ötvözte a helyi sajátságokat a sztenderd jelleggel. És vajon miben rejlik a Gerlóczy Kávéház sikeressége?

Szabados Tamás, a Kávéházak.hu szerkesztője szerint: "A győztes egy európai léptékű kávéház. A hely formanyelvét tekintve nem igazodik szorosan a monarchiás tradíciókhoz, inkább egy tágabban vett európai örökséget ápol. Külön kiemelendő, hogy a Gerlóczy professzionálisan bánik a modern kommunikációs és marketing eszközökkel, ami a vendégekkel való kapcsolattartásban lassan elengedhetetlen feltétel." Gratulálunk a nyerteseknek!

H i r d e t é s

Megalakult a Kávéházak Egyesülete

Több mint egy évtized telt el azóta, hogy az újra ébredő kávéházi életről a Budapesti Negyed, egy vaskos tanulmánykötetet jelentetett meg. Ez a munka rögtön alapmű lett a kávéházakat szeretők és üzemeltetők között. Gyakorlatba áthelyezhető ismeretet adtak a kezünkbe a szerzők a nagy kávéházi konjunktúra mindennapjairól, eszközeiről és legfőbb művelőiről.

Téma 2008.08.06.
Édes élmények egy találkozóról

Nagyszerű helyszín, kifogástalan időjárás és fantasztikus relikviák..
A 2 napos találkozóra számos külföldi kiállító, sajnos mégsem tudott eljönni, de érdekességben így sem volt hiány.
Balatonkenese és Akarattya adott otthont az első KÁVÉCUKORZACSKÓ-GYŰJTŐK nemzetközi találkozójának.

Téma 2008.07.21.
Terazzia ’08

Ismét beköszöntött a nyár és ezzel együtt megérkezett a slaffogós papucsok szezonja is. Itt az ideje, hogy egy napernyő társaságában elhörpölgessünk egy hűsítő koktélt vagy egy finom jeges kávéitalt. A smooterek, limonádék és a káprázatos kávés italkülönlegességek világában olykor elámul az ember a sokszínű választékon. Az ételek és italok szerteágazó skálája azonban még nem minden!

Téma 2008.07.07.

Kávéházak magazin

Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
Szálas tea vs. filteres

A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

Tea 2019.11.19.
Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.

H i r d e t é s