Kávésszakma-tömörítő

-
Téma, 2008.03.17.

Kávésszakma-tömörítő

Idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Kávés Konferencia. Az eseménynek a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum adott otthont. Orbán Gergely, a konferencia szervezője elmondta: az egész napos szakmai esemény népszerűsége növekvő tendenciát mutatott, hiszen a részvétel megközelítőleg másfélszerese volt az előző év látogatottságának.


A kávéháztulajdonosok és -vezetők, baristák, belsőépítész cégek, valamint beszállítók az ország minden részéről képviseltették magukat. Az eddigi kávés konferenciákhoz hasonlóan az idei is igyekezett a kávéháziság kérdésének tág horizontot nyitni, ugyanakkor a tematizálással az eredményesség érdekében feszesebbre venni a találkozó menetét. Ahogy korábban az intézményesülés, a városfejlesztés és a kávékultúra, úgy most a versenyképesség problémáját járták körül az előadók. A délelőtt folyamán Barista Hungary közreműködésvel baristáknak szóló előadásokat tartottak, amit aztán kerekasztal beszélgetés tett teljessé.

A szélesebb szakmai körnek címzett délutánt Kiss Imre MKVM igazgatójának köszöntője nyitotta meg, amelyet Saly Noémi kávéház-történész az 1900-as évek piaci kihívásait vizsgáló előadása folytatott. Később Mózes Péter, a Hotel Astoria, és Buday Péter, a Matteo étterem séfje és tulajdonosa gondolkodott együtt arról, hogy miképpen működtethető sikeresen egy kis kávéház. Az utánuk következő Gerlán László, a Formative Rt. tulajdonos-vezetője pedig a tudatos térszervezés jelentőségét emelte ki a hatékonyság függvényében. A második előadói blokkban Stigrád András vendéglátó szaktanácsadó az adminisztráció és a versenyelőny kapcsolatát vizsgálva Mózes és Buday előadásához kapcsolódva szintén a kis kávéházak lehetséges buktatóira összpontosított. Végül a magyar vendéglátóipar jelenlegi helyzetét elemezve Orbán Gergely számbavette kávés vendéglátás kilátásait, illetve lehetséges fejlődési irányait.

A csúcstalálkozót sajtótájékoztató zárta, amelynen nyilvánosságra került a száz legjobb magyarországi kávéház listája és kihirdetésre került a Kávéházak Versenyének győztese. A tavalyi Dunapark Kávéház után a 2007-es "Év Kávéháza" a budapesti Gerlóczy lett. A vendéglátó szakemberekből és kritikusokból álló zsűri az elmúlt évek kávéházi fejleményeire válaszul további két díjat hozott létre. A "Legígéretesebb Új Kávéház" címet a szintén fővárosi Déryné Bisztró, a "Legjobb Láncszem"-nek járó díjat pedig a kecskeméti California Coffee Company nyerte el. A Déryné Bisztró trendérzékenységét kiváltképp a térkialakításában kamatoztatta ügyesen, a kecskeméti California Coffee Company pedig izgalmasan ötvözte a helyi sajátságokat a sztenderd jelleggel. És vajon miben rejlik a Gerlóczy Kávéház sikeressége?

Szabados Tamás, a Kávéházak.hu szerkesztője szerint: "A győztes egy európai léptékű kávéház. A hely formanyelvét tekintve nem igazodik szorosan a monarchiás tradíciókhoz, inkább egy tágabban vett európai örökséget ápol. Külön kiemelendő, hogy a Gerlóczy professzionálisan bánik a modern kommunikációs és marketing eszközökkel, ami a vendégekkel való kapcsolattartásban lassan elengedhetetlen feltétel." Gratulálunk a nyerteseknek!

Tetszett a(z) Kávésszakma-tömörítő magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kávésszakma-tömörítő magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

"narrow"
Gear.svg