Téma 2008.01.10.

Kávézó irodisták

Nagy bejelentések, szimbolikus újranyitások és komoly vérveszteség nélkül telt el a 2007-es év: kávéházfronton a helyzet nagyjából változatlan.


A korábbi évekhez hasonlóan a fővárosban és vidéken is számtalan korszerű kiskávézó cégérével gazdagodtak az utcák, miközben a régiek csöndesen elvegetáltak, vagy éppen a változó igényekhez és feltételekhez igyekeztek igazodni.

A gyorskávézóláncok háza táján is volt némi mozgolódás: több nemzetközi franchise már megtette az első lépést, mások még az ajtó előtt toporognak. Mindeközben friss szakértői bejelentések szerint korántsem ért véget a plázaberuházási láz, a kávézók várhatóan mind nagyobb arányban költöznek majd a hagyományos, utcai üzlethelyiségekből a bevásárlóközpontokba. A Kávéházak.hu körkérdése alapján az üzletvezetők többsége borúlátó.

A független kávézók nagy része az elmúlt hónapokban komoly bevételkiesést könyvelt el: kevesebb a vendég, a törzsvendégek pedig a szokásosnál ritkásabban rendelnek. Egy frekventált budapesti üzlet 50 százalékos visszaesésről számolt be. Sokan a marketingtevékenység erősítésében vagy éppen szervezeti átalakításban keresik a megoldást.

A lendületben lévő, kialakult vendégkörrel és üzletmenettel rendelkező helyeket - most az irodaházak közelében létesült kávézók vannak nagy előnyben! - egyelőre nem fenyegeti komoly veszély, de a piac ismerői szerint több, lelkesedésből, nem kellően megalapozott üzleti koncepcióval megnyitott hely a következő hónapokban kihullhat a rostán.

 • Jelen cikkünket a Heti Válasz 7. évfolyamának 51. számában találja.

 • További cikkeinket a Heti Válasz Életstílus rovatában tekintheti meg.

 • H i r d e t é s

  x-presso

  H i r d e t é s

  Kávéházak magazin

  A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
  A kávé, és ami mellette van

  Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

  Barista iskola 2020.01.22.
  Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
  Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

  Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

  Café World 2020.01.20.
  A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
  A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

  A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

  Kávézóláncok 2020.01.18.

  H i r d e t é s