Téma 2008.01.10.

Kávézó irodisták

Nagy bejelentések, szimbolikus újranyitások és komoly vérveszteség nélkül telt el a 2007-es év: kávéházfronton a helyzet nagyjából változatlan.


A korábbi évekhez hasonlóan a fővárosban és vidéken is számtalan korszerű kiskávézó cégérével gazdagodtak az utcák, miközben a régiek csöndesen elvegetáltak, vagy éppen a változó igényekhez és feltételekhez igyekeztek igazodni.

A gyorskávézóláncok háza táján is volt némi mozgolódás: több nemzetközi franchise már megtette az első lépést, mások még az ajtó előtt toporognak. Mindeközben friss szakértői bejelentések szerint korántsem ért véget a plázaberuházási láz, a kávézók várhatóan mind nagyobb arányban költöznek majd a hagyományos, utcai üzlethelyiségekből a bevásárlóközpontokba. A Kávéházak.hu körkérdése alapján az üzletvezetők többsége borúlátó.

A független kávézók nagy része az elmúlt hónapokban komoly bevételkiesést könyvelt el: kevesebb a vendég, a törzsvendégek pedig a szokásosnál ritkásabban rendelnek. Egy frekventált budapesti üzlet 50 százalékos visszaesésről számolt be. Sokan a marketingtevékenység erősítésében vagy éppen szervezeti átalakításban keresik a megoldást.

A lendületben lévő, kialakult vendégkörrel és üzletmenettel rendelkező helyeket - most az irodaházak közelében létesült kávézók vannak nagy előnyben! - egyelőre nem fenyegeti komoly veszély, de a piac ismerői szerint több, lelkesedésből, nem kellően megalapozott üzleti koncepcióval megnyitott hely a következő hónapokban kihullhat a rostán.

 • Jelen cikkünket a Heti Válasz 7. évfolyamának 51. számában találja.

 • További cikkeinket a Heti Válasz Életstílus rovatában tekintheti meg.

 • Megalakult a Kávéházak Egyesülete

  Több mint egy évtized telt el azóta, hogy az újra ébredő kávéházi életről a Budapesti Negyed, egy vaskos tanulmánykötetet jelentetett meg. Ez a munka rögtön alapmű lett a kávéházakat szeretők és üzemeltetők között. Gyakorlatba áthelyezhető ismeretet adtak a kezünkbe a szerzők a nagy kávéházi konjunktúra mindennapjairól, eszközeiről és legfőbb művelőiről.

  Téma 2008.08.06.
  Édes élmények egy találkozóról

  Nagyszerű helyszín, kifogástalan időjárás és fantasztikus relikviák..
  A 2 napos találkozóra számos külföldi kiállító, sajnos mégsem tudott eljönni, de érdekességben így sem volt hiány.
  Balatonkenese és Akarattya adott otthont az első KÁVÉCUKORZACSKÓ-GYŰJTŐK nemzetközi találkozójának.

  Téma 2008.07.21.
  Terazzia ’08

  Ismét beköszöntött a nyár és ezzel együtt megérkezett a slaffogós papucsok szezonja is. Itt az ideje, hogy egy napernyő társaságában elhörpölgessünk egy hűsítő koktélt vagy egy finom jeges kávéitalt. A smooterek, limonádék és a káprázatos kávés italkülönlegességek világában olykor elámul az ember a sokszínű választékon. Az ételek és italok szerteágazó skálája azonban még nem minden!

  Téma 2008.07.07.

  Kávéházak magazin

  Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
  Mi legyen a többi zaccal? III.

  Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

  Zacc 2019.10.22.
  Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal? II.

  Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

  Zacc 2019.10.16.
  Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal?

  A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

  Zacc 2019.09.09.