XI. Csángó Bál 2007.02.12. | Zacc
A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület 2007. február 17-én (szombaton) tizenegyedik alkalommal rendezi meg a "Csángó Bált" a budapesti Petőfi Csarnokban. A XI. Csángó Bál fővédnöke Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke, aki üzenetet küld a bál résztvevőinek. Megnyitóbeszédet mond Karátson Gábor író, festő.

Tervezett program
2007. február 17.


A "Csángó Bál" egész estés - tizenkét óra hosszát tartó -, párhuzamosan futó programokból álló rendezvénysorozat.
Az idei műsor keretében - a korábbi évekhez hasonlóan - gyimesi, és moldvai csángó magyar hagyományőrző, valamint magyarországi hivatásos és amatőr együttesek lépnek színpadra.

A Csángóföldről meghívott mintegy félszáz táncos, zenész és énekes révén bepillantást nyerhetünk a csángó zene- és tánckultúrába. Délután gyerektáncházzal kezdődik a bál programja.

Rendezvényünkön 19.00-tól színpadra lépnek hagyományőrző zenészek, énekesek és táncosok Klézséből, Külsőrekecsinből, Pusztinából, Somoskából, Gyimesközéplokról, Setétpatakáról és Gyimesbükkről.

Vendégeink lesznek: Bálint Erzsébet, Bogdan Toader és Antim Ioan, Fehér Mihály és ifj. Fehér Márton, Hodorog András, László Erzsébet, Legedi László István, Mandache Aurél, Petrás Mária, Tímár János, Zerkula János, a Dresch Quartett, a Fanfara Complexa, a Szentendre és a Válaszút táncegyüttesek, a Kőketánc Gyerektáncház, a Csürrentő, a Kerekes, a Somos, a Tatros és a Zurgó Együttes. A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik.

Kiállításunkon Kása Béla képeit és Petrás Mária keramikus alkotásait, valamint hagyományos csángó használati tárgyakból és szőttesekből készített összeállításunkat láthatja a közönség. Jegyek elővételben kaphatók a helyszínen február 6-tól. Ülőjegy: 2000 Ft, Állójegy: 1500 Ft, támogatói jegy 5000 Ft.

A színpadi műsort megelőzően tartjuk a Kőketánc Gyermektáncházat 16.45-18.15 között, amelynek az előző évben mint újdonságnak hatalmas sikere volt a kisgyermekes családok körében: gyermekeknek 12 éves korig ingyenes, felnőtt kísérőknek: 200 Ft (abban az esetben, ha kizárólag a gyemektáncházban vesznek részt, egyébként a belépőjegy ide is érvényes).


Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában
Blog írások
Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
Café Budapest
Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
Koffein