Kávédiesel

-
Zacc, 2009.06.23.

Kávédiesel

Az árutőzsdéken- a kőolaj után a második legkedveltebb termék a kávé. Ez talán annak köszönhető, hogy - akár a benzin az autók esetében- a kávé a modern ember "üzemanyaga". Ez a pozíció azonban az előttünk álló évtizedekben megváltozhat, ha az amerikai tudósok kutatási eredményei visszaigazolódnak a gyakorlatban. A tervek szerint ugyanis, a kávézaccal a jövőben már nem csak jósolni de utazni is lehet.


A kávékészítésekor elhasznált zaccban igen magas az olajtartalom (kb. 15%), amit kinyerve biodieselt kaphatunk. Az ötlet nem új keletű, már Rudolf Diesel (1858-1913) is használta a növényi eredetű üzemanyagot, első motorjai mogyoróolaj hajtásúak voltak. Az olcsó (akkor még) óriási tartalékokkal rendelkező kőolajszármazékok azonban hamar kiszorították a növényi űzemanyagot a piacról.

A mai helyzet azonban alapvetően más.
Fel kell készülnünk, hogy ebben az évszázadban a szénhidrogén tartalékok drasztikusan csökkennek ill. elfogynak. Ezért alternatív megoldásként újra felmerült, a növényialapanyagokból gyártható üzemanyag.
A gyártásnak két útja van:

  • Szénhidrát ill. keményítő tartalmú növények (cukornád) esetében, lepárlással
  • Olajtartalmú növények (repce) esetében, extrakcióval és észterezéssel.

    A növényi alapú üzemanyagokat biodieselnek is szokták hívni. Az elnevezés arra utal, hogy a növény termesztése során legalább annyi széndioxidot megköt a levegőből, amennyit a belőle készült olaj felhasználásakor az autók kibocsájtanak. Így megőrzi a légkör egyensúlyát. Probléma ugyanakkor, hogy az energiát adó növények termesztése újabb erdők írtásával jár, vagy meglévő haszonnövényeket szorít ki a termelésből.

    Mindezen gondokra adhat megoldást a zaccból készített üzemanyag. A kávézacc, szekunder forrás (egyébként a kukában végezné) felhasználása tehát 100%ban környezetbarát.
    Olyan nagy mennyiségben termesztik az egész világon , hogy újabb területek bevonására nincs szükség.


    A nevadai egyetem, renói központjában folytatott kutatás vezetője, Narasimharao Kondamudi rendkívül bizakadó. A kisérletek során 5-7 kg zaccból sikerült átlagosan 1 liter üzemanyagot előállítani. Ha mindezt sikerül ipari méretekben is megvalósítani, akkor- a számítások szerint- el lehet érni a gallononkénti 1 USD előállítási költséget. Ez azt jelentheti, hogy az autósok "fájdalom nélkül" szokhatnak át a kávédieselre, hisz ára nagyjából megegyező lesz a hagyományos diesel olajjal.
    További előny, hogy a kibocsájtott égéstermék a szokásos dieselszag vagy más növényi zsíradékok olajos szagú égéstermékével ellentétben, kávéillatú lesz.

    -KVH-

  • Tetszett a(z) Kávédiesel magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) Kávédiesel magazin cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak magazin cikkek

    Növényi tej - ingyen!?

    Budapest egyik belvárosi kávézója úgy döntött, hogy ingyen adja a növényi tejet. Ebben a cikkben ennek jártunk utána.

    Koffein, 2024.11.03.

    Vietnámi Egg Coffee

    Vietnámban a kávét desszertként is fogyasztják. A tojásos kávét nevezhetnénk akár folyékony tiramisunak vagy kávés sodónak is. Bár elsőre furcsának hangzik a tojás és kávé kombinációja, a párosításnak praktikus oka is van: a tojás megköti a keserű ízeket, így egy kevésbé savas, lágy ízvilágot kapunk.

    Café World, 2024.08.24.

    Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?

    A kávé és a futball elsőre furcsa párosnak tűnhet, de amikor belegondolunk abba, hogy a focisták is ugyanolyan emberek, mint mi, és hogy az ő napjuk is egy jól megszokott csésze kávéval indul, akkor egyből láthatjuk azt, hogy a színfalak mögött valószínűleg sokkal nagyobb szerepet tölt be kedvenc energizáló italunk, mint gondolnánk.

    Café World, 2024.05.31.

    Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése

    A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül támogatják, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.

    Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.

    Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

    Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

    Téma, 2023.12.13.

    Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

    Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

    Kávé minősítések, 2023.09.05.

    "narrow"
    Gear.svg