Zacc 2019.09.09.

Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)


Természetes permetszer

Ha a kihűlt zaccot a kerti és szobanövények tövébe szórjuk, megvédhetjük őket a kártevőktől. A hangyákat már az illata is visszatartja, a csigák és férgek pedig az apró szemcsék miatt nem tudják majd megközelíteni a növényt. Ha a leveleit is szeretnénk megóvni, egy éjszakán át áztassuk a zaccot bő vízben, az így leszűrt „kivonattal” a repülő rovarok ellen permetezhetünk.


Növényi trágya

A savas közeget kedvelő virágok, mint a hortenzia, rododendron, azálea vagy épp a rózsa, imádni fogják a száraz fűvel vagy falevelekkel kevert kávézaccot. Ha termőnövényt szeretnénk ösztönözni, fa hamuját is érdemes a keverékhez adni, ez semlegesíti a túl sok savat, és kiegészíti a kávé hatóanyagait.


Komposzt

Ha nem szeretnénk azonnal felhasználni, a kertben érő komposzthoz is adhatjuk, nitrogénnel dúsítva azt. Arra kell csak figyelni, hogy többségben maradjanak a „zöld” alapanyagok, különben túl savassá válhat a keverék.


Sárgarépa kávéból?

A répaféléket mintha kifejezetten erre találták volna ki, minden, a kávéban megtalálható anyag a hasznukra válik. A magocskák ültetése közben érdemes némi kiszárított kávét szórni a nekik vájt mélyedésbe, ez természetes tápanyagként szolgál, és a kártevőket is távol tartja.

Természetesen ebben az esetben sem mindegy a kávé minősége: minél jobb az alapanyag, annál gyümölcsözőbb eredménnyel kecsegtet. Mi, a Caffé Service-nél az általunk forgalmazott kiváló minőségű olasz – Lavazza, Pera és Kimbo – kávékkal segítünk táplálni a helyi kertészetek növényeit.

Fitus Alexandra

cipő kávéból és PET palackból » Rens cikk borítóképe
cipő kávéból és PET palackból » Rens

Szeretnél olyan cipőt, ami kávéból készült? Néhány napig még megrendelheted » Kickstarteren indult egy érdekes kampány, ahol 300g kávézaccból és 6 használt PET palackból készítnek cipőt. Ez egy (fél)millió dolláros ötlet! :)

Zacc 2019.08.09.
Kávé inhalátor – ez a jövő?

Franciaországban piacra dobták a kávé-inhalátort. A kis szivarra hasonlító szerkezet arra szolgál, hogy por formájában jutassa a szervezetbe a kávé hatóanyagait. Az inhalátor 100 mg koffeint tartalmaz, ami kb. egy csésze kávénak felel meg.

Zacc 2010.03.29.
Új sorozataink

Ez évtől két új sorozatot indítunk: az egyiket sikeres baristákról, a másikat a független kávésokról, kávéház üzemeltetőkről. A sorozatok célja, hogy példaértékű karriereket és vállalkozásokat mutassunk be a magyar kávés vendéglátásban.

Zacc 2010.01.28.

Kávéházak magazin

A Kaffeine öt árnyalata cikk borítóképe
A Kaffeine öt árnyalata

A Kaffeine 2015-ös nyitása óta egy stílusos budai helyből egy menő budapesti kávézólánccá nőtte ki magát. Szeptember 2-től már a BudaWest irodaház aljában is.

Kávézóláncok 2019.09.03.
A fenntartható kávé cikk borítóképe
A fenntartható kávé

Azzal talán sokan tisztában vannak, hogy a kávé maga – legyen arabica vagy robusta – a termesztéséhez szükséges éghajlati feltételekből fakadóan elsősorban fejlődő országokból származik. Felelős fogyasztóként érdemes átgondolni, mit is jelent mindez, milyen úton, milyen áron jut el az asztalunkra kedvenc reggeli italunk. (x)

Kávé minősítések 2019.08.22.
cipő kávéból és PET palackból » Rens cikk borítóképe
cipő kávéból és PET palackból » Rens

Szeretnél olyan cipőt, ami kávéból készült? Néhány napig még megrendelheted » Kickstarteren indult egy érdekes kampány, ahol 300g kávézaccból és 6 használt PET palackból készítnek cipőt. Ez egy (fél)millió dolláros ötlet! :)

Zacc 2019.08.09.