Zacc 2019.09.09.

Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)


Természetes permetszer

Ha a kihűlt zaccot a kerti és szobanövények tövébe szórjuk, megvédhetjük őket a kártevőktől. A hangyákat már az illata is visszatartja, a csigák és férgek pedig az apró szemcsék miatt nem tudják majd megközelíteni a növényt. Ha a leveleit is szeretnénk megóvni, egy éjszakán át áztassuk a zaccot bő vízben, az így leszűrt „kivonattal” a repülő rovarok ellen permetezhetünk.


Növényi trágya

A savas közeget kedvelő virágok, mint a hortenzia, rododendron, azálea vagy épp a rózsa, imádni fogják a száraz fűvel vagy falevelekkel kevert kávézaccot. Ha termőnövényt szeretnénk ösztönözni, fa hamuját is érdemes a keverékhez adni, ez semlegesíti a túl sok savat, és kiegészíti a kávé hatóanyagait.


Komposzt

Ha nem szeretnénk azonnal felhasználni, a kertben érő komposzthoz is adhatjuk, nitrogénnel dúsítva azt. Arra kell csak figyelni, hogy többségben maradjanak a „zöld” alapanyagok, különben túl savassá válhat a keverék.


Sárgarépa kávéból?

A répaféléket mintha kifejezetten erre találták volna ki, minden, a kávéban megtalálható anyag a hasznukra válik. A magocskák ültetése közben érdemes némi kiszárított kávét szórni a nekik vájt mélyedésbe, ez természetes tápanyagként szolgál, és a kártevőket is távol tartja.

Természetesen ebben az esetben sem mindegy a kávé minősége: minél jobb az alapanyag, annál gyümölcsözőbb eredménnyel kecsegtet. Mi, a Caffé Service-nél az általunk forgalmazott kiváló minőségű olasz – Lavazza, Pera és Kimbo – kávékkal segítünk táplálni a helyi kertészetek növényeit.

Fitus Alexandra

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.
100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon cikk borítóképe
100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon

Egy évszázados centenáriumát ünnepli idén a felső prémium kategóriájú kávékat készítő és forgalmazó Cafes Cornellá. A katalán családi vállalkozás remekműveit hazánkban is meg lehet kóstolni. (x)

Café World 2020.01.15.
Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

Kávé akadémia 2020.01.13.

H i r d e t é s