Zacc 2019.09.09.

Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)


Természetes permetszer

Ha a kihűlt zaccot a kerti és szobanövények tövébe szórjuk, megvédhetjük őket a kártevőktől. A hangyákat már az illata is visszatartja, a csigák és férgek pedig az apró szemcsék miatt nem tudják majd megközelíteni a növényt. Ha a leveleit is szeretnénk megóvni, egy éjszakán át áztassuk a zaccot bő vízben, az így leszűrt „kivonattal” a repülő rovarok ellen permetezhetünk.


Növényi trágya

A savas közeget kedvelő virágok, mint a hortenzia, rododendron, azálea vagy épp a rózsa, imádni fogják a száraz fűvel vagy falevelekkel kevert kávézaccot. Ha termőnövényt szeretnénk ösztönözni, fa hamuját is érdemes a keverékhez adni, ez semlegesíti a túl sok savat, és kiegészíti a kávé hatóanyagait.


Komposzt

Ha nem szeretnénk azonnal felhasználni, a kertben érő komposzthoz is adhatjuk, nitrogénnel dúsítva azt. Arra kell csak figyelni, hogy többségben maradjanak a „zöld” alapanyagok, különben túl savassá válhat a keverék.


Sárgarépa kávéból?

A répaféléket mintha kifejezetten erre találták volna ki, minden, a kávéban megtalálható anyag a hasznukra válik. A magocskák ültetése közben érdemes némi kiszárított kávét szórni a nekik vájt mélyedésbe, ez természetes tápanyagként szolgál, és a kártevőket is távol tartja.

Természetesen ebben az esetben sem mindegy a kávé minősége: minél jobb az alapanyag, annál gyümölcsözőbb eredménnyel kecsegtet. Mi, a Caffé Service-nél az általunk forgalmazott kiváló minőségű olasz – Lavazza, Pera és Kimbo – kávékkal segítünk táplálni a helyi kertészetek növényeit.

Fitus Alexandra

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.

H i r d e t é s