Kávéházi magazin

Folyton odajönnek hozzám, mondván, hogy zavarja őket, hogy dohányzom.
Jó vicc, engem meg megöl..
(Wendy Liebman)


A következő írást a Dohányzom blog-on olvashatjátok.
2009.03.17.
Egyre több közterületen, például játszótereken és temetőkben, valamint azok környékén, illetve szórakozóhelyeken, éttermekben, kocsmákban tiltják be a dohányzást, és további szigorítások is várhatók. A nemdohányzók fellélegezhetnek (szó szerint is), a dohányosok pedig dohognak. Hol a határ az egészség védelme és a kirekesztés között?
2009.03.17.
A fogadkozások idején hatalmas szívességet tehetünk magunknak és környezetünknek, ha elhatározzuk, hogy leszokunk a dohányzásról - és be is tartjuk. Bár a siker főként az akaraterőn múlik, segítség nélkül nem biztos, hogy boldogulunk.
2008.12.18.
A dohány és a kávé egy történelmi pillanatban érkezett Európába. A dohány az amerikai őslakosoktól, a kávé az arab kereskedők közvetítésével jutott a nyugati világba. A két "modern", erős hatóanyag-tartalmú szer gyors karriert futott be a 17.-18. században. Előbb a főúri kastélyok fogadásaira, majd a nagypolgári szalonokba, végül a kávéházak közönségéhez jutottak el.
2008.09.23.
"Az Egészségügyi Minisztérium fontos kérdésnek tekinti a nemdohányzók védelméről szóló törvény szabályozását. A minisztérium jogalkotási tervében továbbra is szerepel a módosítás, jelenleg zajlanak az egyeztetések."

.. szemezgettünk picit..
2008.09.04.
Ma a szivarok majdnem fele, amit minden évben exportáltak Kubából, még nagyobb hírnevet visz a világ legnépszerűbb Havanájának, a MONTECRISTO-nak, ami az egyszerű barna és fehér csapatot illeti. Ez nem mindig volt így és valóban megindítja az alapítóit, Alonso Menendezt és Pepe Garciát, a fiata márkaalapítókat, akiknek a szivarra vonatkozó nagyon különböző ötleteik voltak.
2007.09.10.

A dohány elnevezése


Kezdetben "L’herbe du Grand Prieur"-nek, "azaz perjel füvé"-nek hívták a növényt - majd Medici-fűnek, Herba Panacea-nak (mindent gyógyító varázsszer), avagy Heilkraut-nak (gyógyfű). Herba di Santa Croce - Vatikánban, majd 1586-ban Dalechamptól kapta a hivatalos nevét, a Nicotiana Tabacum-ot - Nicot iránti tiszteletből.
2007.01.23.
Ideje végre kivennünk a szivartartó dobozból - eredeti nevén a humidorból - kedvenc szivarunkat és felhasználni arra a célra, amelyre valójában szánták. A borítólevél sima, erektől mentes, a fedési pontok és sarkok laposak.
2006.12.06.
Füst
Legemlékezetesebb rendezői próbálkozásom a ’Hoffa’ című 1992-es film volt, mely a Teamsters szakszervezet vezetőjének életét dolgozta fel. Hoffa volt a legnagyratörőbb, és mégis leginkább vitatott vállalkozásom. Játszottam benne, és rendeztem is. Nagyrészt magasztaló kritikákat kaptam rá.
2006.07.18.
Füst
1970-ben, Ken Kessey klasszikusa, a Száll a kakukk fészkére színpadra vitelében kaptam egy szerepet, majd utána folyamatos felkérésekkel kerestek meg kisebb filmekben való részvételekre, miközben még mindig készítgettem saját - még kisebb volumenű - produkcióimat.
2006.07.18.
Füst
A következőkben szeretnénk bemutatni egy - a világ 48 országában kipróbált, 29 nyelvre lefordított - programot, mely megoldást keres a dohányzás kultúrált szabályozására és megvalósítására. A programot Magyarországon is próbálták bevezetni, több, de inkább kevesebb sikerrel.
2005.11.14.
Füst
New Jersey-ben lévő tengerparti Neptunban -innen kapta nevét később a produkciós cégem is - születtem 1944-ben, utolsó gyerekként. A szomszédos Asbury Park-ban nőttem fel, négy testvéremmel együtt - mellyekből kettő még azelőtt meghalt, hogy megismerhettem volna...
2005.10.19.
Ezúton szeretnénk meginvitálni a Szivar Klub évadnyitó rendezvényére. A részvétel minden bejelentkezőnek ingyenes. Fogyasztás és szivarvásárlás egyénileg.
2005.09.05.
A környezeti tényezők, az éghajlat, a talaj, a termőkörzet és a kezelési mód hatására – elég hosszú idő alatt – egymástól jól megkülönböztethető tulajdonságokkal rendelkező dohányfajták jönnek létre. Ez a folyamat a fajtaelkülönülés. A fajtaelkülönülés alapján megkülönböztetett típusokat ökotípusoknak nevezzük.
2005.06.08.
Mielőtt elgondolkozunk a gasztronómia és a dohány kapcsolatáról, gondolatébresztőnek álljanak itt Hamvas Béla szavai: "Meg kell tanulni, hogy a szájharmónia alapja az alapszájhármas, az étel, az ital és a dohány..."
2005.04.30.
Magyarországon legtöbbünknek az illemről a tömött buszon orrunkba hajló hónaljszőrzet, a villamoson ülőhelyért rajtoló nénik, kisiskolások útelzáró hátitáskái és elénk vágó autósok peckesen álló középső ujja jut az eszünkbe. Ennek ellenére a nemdohányzók legnagyobb reménye: az illem.
2005.04.05.
Füst
Nem kell ahhoz rágyújtani, hogy a dohányzásról és a dohánykultúráról legyen némi ismeretünk. Tudja meg azt is, amit eddig nem tudott a dohánylevélről. Ismerje meg velünk, hogy mi a különbség aljlevelek és hegylevelek között és fedezze fel a dohány bogas virágzatát
2005.02.24.
A dohányzás egy olyan feszültségpont, ahol az egyénen belüli, emberek közötti és embercsoportok közötti, társadalmi problémák a felszínre kerülnek. Felkészültnek érezzük magunkat, hogy a véleményeket e témában is ütköztessük.
2005.02.17.
Alábbiakban partnerünk, a www.cigarnews.hu szivarkedvelő sztárokat bemutató sorozatának újabb részét adjuk közre. Lássuk a Danny De Vito II-t, amiből megtudhatjuk, hogy Danny a kávéval viccelődik, és a sztárt forgatás közben tűzoltókkal kell körülvenni.
2005.01.11.
Ha szivart szeretne karácsonyra, itt nagyszerű ajánlatokat talál.
2004.12.14.
Szombat este Prágában nem történt semmi különös. Csupán átjött néhány szivargyáros az Európai Unió egyik végéből a másikba. Szombat este Prágában csodálatos dolog történt. A Kanári szigetek neves szivargyártó cégei pazar vacsorára és szivarkóstolóra invitálták a közép-európai érdeklődőket.
2004.11.30.
"Az 1970-es évek végen, és a 80-as évek elején játszottam a Taxi című nagysikerű televízió sorozatban a szeretnivaló csirkefogó Louie DePalma szerepét. Ebben az időben én és néhány kulcsszereplő felvettük azt a szokást, hogy különböző alkalmakkor - mint születésnapok, esküvők, vagy egy új évad kezdete - összeültünk egy ebédre és kinyitottunk egy doboz kubai szivart, amit ünnepélyesen el is szívtunk."
2004.10.31.
Manfred Schulz könyve magyar nyelven minden olyanról szól, amit a dohányzás legnemesebb válfajáról kezdőnek és haladónak tudnia kell. A szöveget szakmailag Gallwitz György ellenőrizte.
2004.09.30.
Nagyon fontos szerv a száj. Na de egy egész estét rendezni a tiszteletére? Márpedig a Cigarshop által szervezett szivarklubon ő volt a középpontban. Pontosabban négy dolog. Egy, ami a szájon kijön, egy, ami bemegy és kijön - és kettő, ami bemegy.
2004.09.20.
2004. szeptember 16-án, csütörtökön, este 19 órától programokban gazdag szivarestet rendez a Cigarshop, melyre sok szeretettel várja a szivarbarátokat, párjukat, családtagjait, barátait, üzletfeleit.

Tovább
2004.09.06.
Honlapunk újabb partnerrel gazdagodott. A kávéházi dohánykultúra szerves része a pipa mellett a szivar is. Legújabb partnerünk, a Cigarshop.hu többek között a szivarszempontú kávéház értékelésekben is segítségünkre lesz.
2004.08.18.
Sokan szeretünk dohányozni kávézás közben. Ugye milyen jó is az, amikor egy jó csésze, illatával a szobát betöltő fekete mellett rágyújthatunk? De hogyan is szoktunk kávézni és dohányozni?
2004.07.24.
A pipaklub tagjai nekiindultak, hogy végigjárják a Kávéházak.hu által értékelt helyeket pipás szemmel is. Az alábbiakban az ő értékelési szempontjaikat olvashatják.
2004.07.10.