Kávéházi magazin

Ugyan az idei versenyek már lezajlottak, de érdemes áttekintenünk, milyen újításokkal lehetne színvonalasabbá, a nézők számára érdekesebbé tenni a barista bajnokságot.
A World Barista Championship (WBC) formátuma – lényegében – a kezdetektől nem változott. Eltolódtak a súlypontok (a technikai tényezőkről az érzékszervire), a szabályalkotók becsuktak kiskapukat (a versenyzők kinyitottak újakat), kifinomult a körítés (kamera, speaker, élő közvetítés). De lényegében minden maradt a régiben.
2011.08.26.
Minden szakmának jót tesz, ha időről időre újragondolja, meghatározza saját magát. Ez igaz lehet a kávékészítőkre, baristákra is. A 2003 körül megfogalmazott gondolataink – "…az utóbbi időben egyre többen kezdik emlegetni a "barista" szót a kávéhoz értő báros megnevezéseként… baristának világszerte az espresso technológiát jól ismerő, espresso alapú italokat készítő bárost nevezik…napi munkája a mixerhez, alapanyaggal kapcsolatos tudása a sommelierhez hasonlítható…" – máig megállják helyüket. Felmerültek azonban új kérdések, amik új válaszokat, pontosabb meghatározásokat követelnek.
2010.12.08.
Júniustól vadonatúj oktatótermünkben várjuk szeretettel mindazokat, akik a profi kávékészítés iránt érdeklődnek. A Barista Szaküzlet mellett kialakított új oktatóközpont tökéletes helyszín a barista ismeretek elsajátítására.
2010.06.15.
Karácsonyi akciónkat meghosszabbítottuk!
Amennyiben január 8-ig regisztrál a februári tanfolyamra, az elérhető legnagyobb, 25%-os kedvezményt adjuk a tanfolyam díjából!
Regisztrálni az oktatási díj befizetésével lehet. A regisztrációról névre szóló vouchert adunk.

Listaár: 95.000 Ft (+áfa)
ÚJÉVI kedvezményes ár: 71.250 Ft (+áfa)
2010.01.04.
2009-2010 fordulóján talán érdemes átgondolni a magyar kávés vendéglátók (baristák és kávéházasok) helyzetét, jövőjét.
Ezzel kívánunk a vendéglátóknak sikeres, a vendégeknek kávés élményekben gazdag új évet!
2009.12.18.
A jövő évi tanfolyami időpontok már előjegyezhetők! Szeretettel és óriási kedvezményekkel várjuk a Barista tanfolyamra mind azon jelentkezőket, akik szeretnének széles körű barista ismereteket szerezni.
2009.12.01.
Ne vesztegesd az idődet – regisztráld magad az év utolsó, novemberi barista tanfolyamára! Gyakorlat orientált tanulás, nemzetközi sztenderdek, felkészítés a szakszerű munkavégzésre a kávés munkaterületen. Megújult tematikával és az őszi-téli szezonhoz illő különlegességekkel várjuk mindazon jelentkezőket, akik szeretnének széles körű barista szakmai ismereteket szerezni.
2009.11.02.
A nyári szezonban a baristákra kevesen gondolnak. A vendégek érdeklődésének központjába a bartenderek kerülnek, akik a teraszokon keverik a finomabbnál finomabb koktékolat, flair bemutatókat tartanak és "besöprik" az ezekért járó elismeréseket. Ne feledkezzünk el azonban "szegény" kávés szakemberekről se, akik ilyenkor is szorgalmasan és nagy odafigyeléssel készítik az italokat a pultban.
2009.08.03.
A Barista Hungary a tanulók kéréseire reagálva új fizetési konstrukciót és kedvezményeket alakított ki a Barista tanfolyam iránt érdeklődők számára. Célunk, hogy minél több nyitott és ambiciózus szakember jusson hiteles kávés tudáshoz és válhasson ez által igazi baristává!
2009.05.27.
A Barista Hungary megújult tematikával és az tavaszi-nyári szezonhoz illő különlegességekkel várja a Barista tanfolyamra mindazon jelentkezőket, akik szeretnének széles körű barista szakmai ismereteket szerezni.
2009.04.02.
Az Amerikai (SCAA) és az Európai Különleges Kávé Szövetség(SCAE) szervezésében idén 10. alkalommal kerül megrendezésre a Barista Világbajnokság (WBC).
2009.02.28.
A Barista Hungary elindította Kávékurzusát. Ajánljuk mindazok számára, akik a kávékészítéssel nem hivatásszerűen foglalkoznak, de szeretnének komolyabban elmélyülni a kávé világában. Ugyanakkor érdekes és hasznos információkhoz juthatnak azon vendéglátók is, akik nem csak jobban elkészíteni akarják a kávét, de jobban megismerni is.
2009.02.12.
5-6 évvel ezelőtt még a vendéglátó szakmában is kevesen tudták volna pontosan megadni a választ. Mára a helyzet jelentősen megváltozott. Azok a vendéglátó vezetők, akik az igényes szolgáltatásrendszerben látják a sikeres üzletmenethez vezető utat, már pontosan tudják, hogy a barista a kávés munkaterületet menedzselő, az őrlőállításhoz és a technológiához értő, espresso alapú italokat profin készítő szakember. A kávéminőség garanciája az üzletben.
2008.12.18.

Karácsonyi akciónkat meghosszabbítottuk! Amennyiben január 9.- ig regisztrál az alábbi oktatási modulok bármelyikére, az árból 20% kedvezményt adunk.
2008.11.28.
A Barista Világbajnokság hivatalos kávégépe jövőre ismét egy hagyományos eszpresszógép lesz. Talán azért döntöttek így, mert bár az eddig használt La Marzocco gépekkel rendkívül pontos hőfokbeállítást és kiemelkedő gőzminőséget lehet megvalósítani, a legtöbb baristának nincs lehetősége a mindennapokban ilyen gépekkel dolgozni.
2008.11.15.
A Barista Hungary új oktatótermében megújult tematikával és az őszi-téli szezonhoz illő kávékülönlegességekkel várja a barista tanfolyamra mindazon jelentkezőket, akik szeretnének széles körű szakmai ismereteket szerezni!
A november 10-én kezdődő tanfolyamra 10 % nyitási kedvezményt adunk az árból!
A tanfolyam kedvezményes díja: 85 500 Ft (+áfa) / fő
Jelentkezés: info@barista.hu
2008.10.20.
Az alábbi néhány sor azokról a kiegészítőkről szól, melyeket a kávés vendéglátó automatikusan ad a kávénk mellé. Mint látni fogják, ezek szerepe nem csupán élettani, de szakmai és marketingszempontból is nagyon fontos.
2008.10.06.
Elkezdődött az őszi/téli szezon a vendéglátásban. A következő hónapokban a forró italok készítéséhez, értékesítéséhez adunk ötleteket az alábbi sorozatban. Ha egy dolgot kéne kiemelni a forró italok választékával kapcsolatban, talán az lehetne, hogy próbáljunk friss szemmel nézni rájuk.
2008.09.25.
Pörkölés, őrlés, tömörítés, kávégépek technikai adatai, barista blogok és fórumok. Világ baristái egyesüljetek!
Összegyűjtöttünk pár oldalt...
2008.09.16.
Tavaly ünnepelte 80. születésnapját az 1927 óta működő La Marzocco. A céget Giuseppe és Bruno Bambi testvérpár alapította meg 1927-ben, nevét Firenze jelképéről, a Bronz- Oroszlánról kapta. Az eszpresszó kávégépek gyártásában a legmagasabb színvonalat képviseli a kétkazános technológiája révén.
2008.09.10.
Kísérők – így hívjuk a kávét és egyéb forró italok mellé szervírozott, általában a forró ital árába belekalkulált kiegészítőket(víz, cukor,keksz..).Ezek legtöbbször a csészealjon érkeznek a vendéghez illetve a kávé felszolgálásakor kerülnek az asztalra..
2008.07.28.
A kávé világában kiemelkedő minőséget kizárólag a magas minőségű kávéfajták szakértő keverésével lehet előállítani. A keverék kialakítás és a pörkölés a kávékultúra legnehezebb feladatai. Ezt a szakmát hosszú évekig kell tanulni, majd évtizedekig gyakorolni szakavatott mesterek mellett ahhoz, hogy valaki szakértőnek nevezhesse magát.
2008.07.24.
Kísérők – így hívjuk a kávé és egyéb forró italok mellé szervírozott, általában a forró ital árába belekalkulált kiegészítőket.
2008.07.24.
A barista szó olasz eredetű, jelentése kávébáros. A kávébár Olaszországban nemzeti intézmény, éppúgy, ahogy a kávéház volt (és reméljük lesz) valamikor hazánkban. Ezekben a "mini kávézókban" dolgozó kávépultos, a kávékészítés szakértője a barista..
2008.07.23.
Most igazán kedvező áron sajátíthatod el a kávés szakmát! Amennyiben július 23-től augusztus 20-ig* regisztrálsz interneten a www.barista.hu oldalon a Barista Hungary tanfolyamaira, úgy az árból 20% kedvezményt kapsz!
2008.07.15.
A kávé igazi kísérője – minden esetben – a barista mosolya kell legyen. A vendéglátó egyik alapfeladata, hogy a vendégekkel kommunikáljon. A termelő-értékesítő pultban (a kávé-bárban) dolgozó vendéglátó munkája azért nehéz, mert a folyamatos termelő munkát össze kell hangolja a hatékony kommunikációval.
2008.07.11.
Fontos kérdés: mi mindent adhatunk a kávé mellé kiegészítőnek? De még fontosabb a feladat, hogy minél több dolgot adjunk el a kávé mellett (és által) vendégeinknek kiegészítésképpen!
2008.07.11.
A múlt század elején az olaszok a kávét a mainál jóval kezdetlegesebb technológiával készítették. Az óriási űrtartalmú kazánokkal rendelkező kávégépek működési elve a mai, otthoni, elektromos üzemű, gőzzel működő mokka-kávéfőzőkéhez volt hasonlatos.
2008.07.11.
A tej. Teljes értékű, ideális élelmiszer. Minden lényeges és nélkülözhetetlen tápanyag a megfelelő mennyiségben és az ember számára legkedvezőbb arányban van benne jelen. A fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok tökéletes rendszert alkotnak.
2008.07.11.
A barista legfontosabb munkaeszköze sokak szerint nem a tömörítő vagy a kávégép, hanem az őrlő. Valójában ez az egyetlen berendezés a kávés pultban, amit nem hogy lehet, de napi szinten kell utánállítani, kalibrálni a baristának.
2008.07.09.
Tim Wendelboe, 2004-ben Barista Világbajnokságot nyert Triesztben, 2005-ben pedig a kávékóstolás világbajnokává avatták Bernben. A norvég fiatalember a trieszti versenyre készülve a legjobb kávéfajtákat kereste keverékébe és közben megtanulta a kávékóstolás technikáit.
2008.07.09.
A Barista Bajnokság idején nem is lehet másról írnunk, csak az eszpresszó-technológiáról. Annak is egyik leghíresebb szereplőjéről az E-61-esről. Ernesto Valente tervei alapján a Faema cég 1961-ben kezdte meg ennek a gépnek a sorozatgyártását és ezzel az eszpresszó kultúra történetének egyik legnagyobb legendája született meg.
2008.07.02.
A jeges kávé készítésének legújabb trendje szerint nem a frissen elkészített forró kávét kell hűteni jégkockákon, hanem a kávéőrleményt áztatjuk hideg vízbe. A csipkebogyó-tea készítéshez hasonló eljárás lényege, hogy az őrölt kávét legalább 3-4 órán, vagy akár egész éjszakán át ázni hagyjuk szoba hőmérsékletű vízben.
2008.06.05.
Ma már minden igényes bár, kávézó vagy terasz italkészítő munkaterületén biztos helye van a blendernek, azt azonban kevesen tudják, hogy létrejöttét egy gyermek-tápszernek köszönheti. 1883-ban a Horlick testvérek szabadalmaztatták "malted milk" fantázianevű terméküket, mely valójában búza, maláta és tejpor alapú gyermektápszer volt, amiből vízzel felengedve gyorsan lehetett rendkívül tápláló italt készíteni.
2008.06.02.
Az orvostudomány még néhány évszázada is szinte csak a gyógynövényekből kinyerhető természetes hatóanyagokkal gyógyított. Az elmúlt években az emberek Magyarországon is kezdik újra felfedezni a gyógyhatású növényi szereket.
2008.05.26.
Ha törekedni akarunk a tökéletes eszpresszó-minőségre, meg kell értenünk, hogyan működnek az eszpresszó gépek. A kérdés elsőre talán túlzottan általánosnak tűnhet, de valójában nem az. Ebben az iparágban, az autógyártáshoz hasonlóan igen sok márka és típus található a piacon.
2008.05.07.
A Barista Hungary ajándékutalványokat bocsátott ki 10.000, 20.000 és 50.000 Ft értékben.
2007.11.08.
A méz a "tökéletes" reggeli tejeskávé, a Wiener Melange elmaradhatatlan kísérője. De vajon eleget tudunk erről az ősi, természetes édesítőszerről? A méz szárazanyagtartalmának 85-95%-át teszi ki a glükóz és a fruktóz. A két cukorfajta közül szinte minden esetben a fruktóz van túlsúlyban.
2007.11.05.
A szállodai reggeli kötelező eleme a laza, filteres un. csepegtetős kávé. Sokan azt hiszik, hogy a hosszú kávé kifejezés nem jelezhet minőséget, ez azonban nem igaz. Ebben a szegmensben is lehet igényes, sőt akár prémium kategóriás minőséget és szervizt biztosítani.
2007.10.31.
English Breakfast Tea. Ennek a mára klasszikussá vált teakeveréknek első változatát egy skót teaszakértő, bizonyos Drysdale dolgozta ki Viktória királynő idején. Akkoriban – az 1800-as évek végén – már elterjedt Angliában az 5 órai tea intézménye.
2007.10.29.
Kávé és péksütemény alkotja az örökre elválaszthatatlan reggeli párost, a kávéházi reggelit. A kávé európai elterjedésekor, az 1600-as évek elején már megindult a városiasodás és a polgárosodás folyamata. Az egyre nagyobb teret nyerő polgári életvitel megváltoztatta az étkezési szokásokat is.
2007.10.27.
Barista tanfolyamot indítunk azok számára, akik szeretnének széles körű barista szakmai ismereteket szerezni. A tanfolyam cégünk központi szolgáltatása, mely tartalmazza a barista alapoktatást, a vizsgafelkészítést, a vizsgát és a kávés ABC-t is.
2007.10.26.
Klasszikus eszpresszó kávékeveréknek a (kb.) 80% arabica és 20% robusta tartalmú keverékeket nevezzük. Az arabica magasföldi kávé, rendkívül kényes, nehezen termeszthető, munkaigényes növény. Cserébe viszont fajtái rendkívül összetett és intenzív aromavilággal, friss, gyakran gyümölcsös ízekkel ajándékoznak meg minket.
2007.10.15.
A kávét kísérő, a kávés élményt teljesebbé tevő kiegészítők sorában az első legyen a kísérővíz. 1 dl csapvíz vagy szénsavmentes ásványvíz, kis üvegpohárban, a kávéval együtt szervírozva.
2007.10.11.
Nem egyértelmű párosítás, de a terasz idényben megkerülhetetlen. Tudjuk, hogy a kávé mellé jól illeszkednek a "klasszikus ízek": a csokoládé, vanília, kókusz, karamell. Kérdés azonban, milyen gyümölcsízekkel lehet párosítani a kávét?
2007.10.11.
A profi kávékészítők és a kávé szerelmesei számára útjára indítottuk a barista.lap.hu linkgyűjteményt. Az oldal célja, hogy bemutassa a kávé világának összetettségét azok számára, akik még csak ismerkednek a témával, ugyanakkor folyamatosan a legfrissebb és legérdekesebb linkeket jelenítse meg a "kávé-mániákusok" és profi kávékészítők számára.
2007.09.14.
A Barista Hungary 2010-es nyár-őszi órarendje elkészült. Minden hónapban rendszeresen megtartjuk a barista tanfolyamot. A vendéglátó üzletek számára kínált barista alapoktatás időpontját előzetes egyeztetés után az igényeknek megfelelően alakítjuk ki.
2007.09.14.
Létezik a világon néhány olyan kávéfajta, melyről legtöbben még csak nem is hallottunk, nemhogy esetleg kóstoltuk is volna. Nos, sajnos ezek némelyike olyan ritka, és annyira sokba kerül, hogy valószínűleg nem is fogjuk. De elméletben megkóstolhatjuk azért…
2007.06.01.
Azok számára, akik szeretnének széles körű barista ismereteket szerezni. A tanfolyam 5 egymást követő napon kerül megrendezésre. Tartalmazza a Kávés ABC-t, a Barista alapoktatást és a vizsgát is.
2007.04.10.
A csokoládé-nap kalandja a kakaónövény párás, napsütötte termőhelyeitől indul. A ködbe vesző közép-amerikai kultúrák történelmi és gasztronómiai emlékeire rácsodálkozva kezdjük el felfedezni az ismeretlent.

2007.03.13.
Ajándékozzon párjának barista oktatást vagy írassa be kedvesét kávés gourmet tanfolyamunkra! Ha karácsonyig befizet az alábbi oktatási modulok bármelyikére a díjból 20% kedvezményt adunk. A regisztrációról exkluzív, névre szóló vouchert adunk.
2006.12.11.
Ajándékozzon párjának barista oktatást vagy írassa be kedvesét kávés gourmet tanfolyamunkra! Ha karácsonyig befizet az alábbi oktatási modulok bármelyikére a díjból 20% kedvezményt adunk. A regisztrációról exkluzív, névre szóló vouchert adunk.
2006.12.04.
Az Andretti- mely a Barista Hunary iskoláját is ellátja kávégéppel, és vendéglátóipari eszközökkel- 16 évvel ezelőtt alakult Pécsett. Alapítója Csiszár Benedek. A vendéglátóipari gépeket forgalmazó cég Olaszország legnagyobb gyárainak termékeit képviseli Magyarországon.
2006.11.24.
Elindult Magyarország első kávésiskolája. A 2003 óta működő Barista Hungary szeptemberben indította el iskola projektjét, Scuola Barista elnevezéssel. A kávés alapoktatások, barista tanfolyamok, kávékóstoltatások és a vendéglátó üzletek számára kialakított speciális modulok mind egy helyen valósulnak meg a jövőben.
2006.10.26.
Barista tanfolyam
Itt berakom a vizet, ott kifolyik a kávé. Ha ennél többet akar tudni, akkor már baltára lesz szükség – egy espresso gépet azonban szétverni sem könnyű. Csillapíthatatlan tudásszomjára Nezvál Gergely műhelye a válasz: csőrengeteg, kazán és szelepek az operáció után. Építsen fel jóbaráti viszonyt az espresso kávégéppel. Helyszín: a műtő.
2006.06.29.
Barista tanfolyam
Ha még nem tette, itt az ideje, hogy beállítsa espressóját. Először is legyen kiváló az alapanyag. Ezután ismerje meg a kávét, amivel dolgozik. Majd találja meg a legjobb, legütősebb ízt. Minden részlet a helyére kerül – ez a tökéletes espresso és cappuccino, latte és macchiato titka. Muszáj egyedit alkotni? Nem muszáj, az automata kávét is megisszák néhányan. De az espresso lehet: egyéniség.
2006.06.20.
Berni kávéőrület
Ezzel a hülye kérdéssel kezdtük a beszélgetést a Café Factoryban. Nezvál Máté képviselte Magyarországot a berni VII. barista világbaknokságon. Most elképedve méregetett minket. Pedig a kérdés jogos: akit napi izzadságos munkája folymatosan a kávéhoz köt, mégis hogyan ül le elkölteni feketéjét?
2006.06.02.
A márciusban induló kurzus után ismét jelentkezést hirdet a Barista Hungary szakoktatókból álló csapata. Itt a lehetőség, hogy behatóan megismerje a kávéitalokat, azok jellemzőit, a kávégépet, mint leendő legjobb barátját és persze mind azt a pluszt, ami a kávé készítőjét valódi baristává avatja. Elmélet és rengeteg gyakorlat.
2006.06.01.
Barista tanfolyam
A 2006-os berni találkozón a világ minden tájáról érkezett kávés szaktekintélyek a minőségről gondolkodtak. Az Európai Különleges Kávés Szövetség szerint a csészében megjelenő minőségre kell fókuszálni. Az Amerikai Különleges Kávés Szövetség inkább a zöldkávéra, mint alapanyagra helyezi a hangsúlyt. Mégis, mire figyeljen oda egy barista, egy kávéház üzemeltetője és mit várjon el a vendég?
2006.05.25.
Barista Világbajnokság, Bern
Ma délben van az első forduló a berni Barista Világbajnokságon. Magyarországot Nezvál Máté képviseli, aki ma egy órakor áll neki a négy cappuccino, négy espresso és négy választott kávékülönlegesség elkészítéséhez.
2006.05.19.
Latte art 2
A cél az, hogy a tökéletesen elkészített cappuccino állagához egyre inkább közeledjünk. Várjunk csak! Eltávolodtunk volna tőle?! Ez is előfordult a Barista Hungary legutóbbi barista-oktatásán. Persze ez átlagos dolog, a barista feladata ugyanis, hogy miközben tejhabból gyönyörű formákat önt a kávéital tetejére, itala minőségi cappuccinónak is bizonyuljon.
2006.04.25.
Latte Art 1
Részt vettünk a márciusban induló Barista tanfolyam egyik óráján. A konklúzió: kávét az készítsen, aki ért hozzá. A vendéglátó szakma ifjú illetve idősebb, tapasztalt képviselői öntik a tejet, formázzák a habot, hogy a kávé ne csak íz-, de esztétikai élményt is nyújtson. A Latte art egyik fajtája: csokoládésziruppal való díszítés.
2006.04.14.
Kávékóstoló a Spektrumon
Az ismeretterjesztő sorozat szenvedélyektől sem mentes utazásra hívja a nézőket! Ausztráliából, egy ültetvényről történik az indulás, vezető az ausztrál barista bajnok, Paul Bassett.
2006.03.08.
A kávés szakképzési lehetőségekről
Már csak néhány hét, és indul a barista tanfolyam. 5 modul segít megérteni és alkalmazni a kávés hagyományokat, és persze a végére megtanul korrekt kávéitalokat készíteni. Tudja meg, miről szól a kávés pincér képzés, mit, hogyan és mennyiért tanulhat.
2005.11.15.
Ez év őszén második alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Barista Bajnokság, melynek a legnagyobb hazai vendéglátó technikai szakkiállítás, a HOVENTA ad otthont. A verseny a Dr. Morik Kft., az SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) hivatalos nemzetközi koordinátorának szervezésével és szakmai irányításával valósul meg.
2005.09.12.
Avagy koffeinmérgezés művészi fokon
A Gerbeaud klasszikus épületegyüttesének Dorottya utca felőli oldalán a kovácsoltvas-kapun keresztülhaladva bejutunk egy gyönyörű átriumos részbe, mely helyszínül szolgált a hon legnagyobb kávétesztjének.
2005.08.02.
Megkérdeztük a barista szakoktató barátainkat: mégis mit üzennek a kedves olvasóknak? Azt mondja az egyik, név szerint Senkáriuk András: "Ahol érzik, hogy nagy rosszindulattal, nemtörődömséggel készül a kávé, küldjék vissza!"
2005.07.28.
Világbajnokság után
Koncz Márk, Magyarország barista bajnoka a tizenhetedik helyet szerezte meg a seattle-i Barista Világbajnokságon. Ott voltunk, amikor magyar bajnok lett, jelen voltunk készülődésén is. Most tapasztalatairól kérdeztük. Rózsaborsról, bedöglött kávégépről, egy costa ricai srácról és a baristák jövőjéről mesélt nekünk.
2005.04.27.
Jelen voltunk a magyar barista bajnok felkészülésén. A helyszín a Tranzit Art Café volt, mert egyedül ezen a helyen található La Marzocco kávégép. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen gépen főzi Koncz Márk a kávét. Ez az egyetlen olyan gép Magyarországon, amelyet mind az európai, mind az amerikai kávészövetség elfogad.
2005.04.12.
Márciusban tartották a SCAE, kiállítással, versenyekkel és sok eseménnyel egybekötött negyedik nemzetközi kávés konferenciáját. Az athéni olimpiai város részeként felépült Helexpo komplexum adott otthont a közel 90 kiállítónak, az előadásoknak és a különböző műhelyeknek.
2005.03.30.
Utazás Kiállítás, "C" pavilon: szép torták és fejedelmi étkek között megtaláltuk FAEMA E61-est, a retro fémgépet, és örültünk. 1963 óta főzi a kávét, most a baristák varázsolnak vele. Egy 150-es kuponért most ön is különlegeset ihat, vasárnapig.
2005.03.18.
A magyar kávéízlésre az évszázadok során több különböző kávékultúra szokásai, kávéiskolái voltak hatással. Ezek közül a ma is leginkább jelenlévők az olasz, a bécsi és a német kávékultúrák. Alábbiakban csokorba szedtük a kávéiskolákkal, a magyar kávéízléssel foglalkozó eddig megjelent cikkeinket.
2004.10.26.
Trieszt, Olaszország legjelentősebb "kávékikötője" idén november 5-7. között második alkalommal ad otthont a TriestEspresso Expo Nemzetközi Vásárnak. A rendezvény célja bemutatni az olaszországi kávés szakmát, és lehetőséget teremteni a közép-kelet európai, a mediterrán, a közel-keleti és ázsiai országok vállalkozói közötti szakmai találkozóra.
2004.08.24.
Ott jártunk, körülnéztünk, sok tapasztalatot szereztünk. Nézzen körül Ön is!
2004.08.05.
A minőségi kávékészítés és kávéfogyasztás nagyban múlik a kávéforgalmazó cégek hozzáállásán. Ebből a szempontból volt előremutató a július 3-án, a Dallmayr budapesti székházában tartott "kávénap", ahol munkatársunk is körülnézett.
2004.07.23.
A statisztikák szerint egyre több német család hagy fel a klasszikus filteres kávé fogyasztásával, és egyre többen pártolnak át az olasz típusú eszpresszóhoz.
2004.06.29.
Vannak a vendéglátásnak olyan sajátos területei, amelyeket hosszú időn át nélkülözni kényszerült a vendégközönség. Így a borok, a koktélok, a szivarok világa egészen a kilencvenes évekig várt arra, hogy újra felfedezzék.
2004.03.19.
Korábbi írásaimban az eszpresszókávé főzés feltételeinek kialakulását taglaltam, és a teljesen automata kávégépeket, a gombnyomásra történő kávéfőzés gépeit mutattam be nagy vonalakban. Ez a cikk a hagyományos krémkávé gépekről szól.
2004.01.22.
Az előző cikkben nagy vonalakban ismertettem a mai eszpresszókávé készítéséhez szükséges feltételek kialakulását és a különböző kávéfőzési módokat. Ebben a részben arról lesz szó, hogy mit is értünk a hétköznapi szóhasználatban az automata kávégép elnevezés alatt.
2004.01.22.
Hosszú idő telt el addig, amíg a kávécserje cseresznyepirosra érő gyümölcsét, mint sűrű fekete italt kezdték el inni. Az eleinte ételként fogyasztott bogyókat az ókorban dolgozták fel először italkészítés céljából, de ez nem a ma ismert kávéital volt, hanem a korabeli borkészítési eljáráshoz hasonló erjesztés eredménye. A kávé főzet felfedezése, vagy újrafelfedezése a középkori Arábia szufi vallásgyakorlóinak az érdeme. De még ők is az egész gyümölcsből főzték az italt. A pörkölt, őrölt kávészemekből készített főzet, amely teltségében, savasságában és aromáiban sokkal jellegzetesebb ízű, a 16. századi Arábiát és Törökországot néhány évtized alatt hódította meg. Ekkor tehát a kávé piac keresleti és kínálati oldala egyaránt adott volt, csupán a technológiai háttér hiányzott a kávéfőző gépek megjelenéséhez. Az még évszázadokig váratott magára.
2003.12.15.