Kávéházi magazin

Több mint egy évtized telt el azóta, hogy az újra ébredő kávéházi életről a Budapesti Negyed, egy vaskos tanulmánykötetet jelentetett meg. Ez a munka rögtön alapmű lett a kávéházakat szeretők és üzemeltetők között. Gyakorlatba áthelyezhető ismeretet adtak a kezünkbe a szerzők a nagy kávéházi konjunktúra mindennapjairól, eszközeiről és legfőbb művelőiről.
2008.08.06.
Nagyszerű helyszín, kifogástalan időjárás és fantasztikus relikviák..
A 2 napos találkozóra számos külföldi kiállító, sajnos mégsem tudott eljönni, de érdekességben így sem volt hiány.
Balatonkenese és Akarattya adott otthont az első KÁVÉCUKORZACSKÓ-GYŰJTŐK nemzetközi találkozójának.
2008.07.21.
Ismét beköszöntött a nyár és ezzel együtt megérkezett a slaffogós papucsok szezonja is. Itt az ideje, hogy egy napernyő társaságában elhörpölgessünk egy hűsítő koktélt vagy egy finom jeges kávéitalt. A smooterek, limonádék és a káprázatos kávés italkülönlegességek világában olykor elámul az ember a sokszínű választékon. Az ételek és italok szerteágazó skálája azonban még nem minden!
2008.07.07.
A koffeinmentesítés lényege a koffein tartalom kivonása (pontosabban minimálisra csökkentése) a kávéban, úgy hogy közben a beltartalmi érték ne csökkenjen. Ez látszólag egyszerű feladat, de a megvalósítás bonyolult technológiát, nagy szaktudást és rengeteg tapasztalatot igényel.
2008.05.14.
A Vendéglátás és a CAFÉ&Bar vendéglátóipari szaklapok kiadója június 2-án nagyszabású konferenciát és workshopot szervez séfek, szakácsok, étteremvezetők számára. A budai Ramada Plaza hotelben tartandó egész napos rendezvényen szó lesz hatósági szabályozásról, új technológiákról, alapanyagokról, éttermi és szállodai vendéglátásról, Michelin – csillagokról.
2008.05.05.
Egyre több vendéglátó kérdezi: melyik a legjobb kávé, hogyan tudom kiválasztani a legmegfelelőbbet? Az utóbbi években rendkívül sok kávéforgalmazó jelent meg a HoReCa piacon, nehéz közülük választani. Tekintsük át milyen szempontok alapján érdemes értékelni kávébeszállítóinkat. Az első és legfontosabb tényező: az érzékszervi élmény, a kávéminőség.
2008.03.27.
Idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Kávés Konferencia. Az eseménynek a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum adott otthont. Orbán Gergely, a konferencia szervezője elmondta: az egész napos szakmai esemény népszerűsége növekvő tendenciát mutatott, hiszen a részvétel megközelítőleg másfélszerese volt az előző év látogatottságának.
2008.03.17.
A Kávéházak.hu idén ötödik alkalommal teszi közzé a legjobb kávéházak listáját. Az "Év Kávéháza 2007" díjat a budapesti Gerlóczy Kávéház nyerte el. Az elmúlt évek kávéházi fejleményeire válaszul a zsűri további két díjat hozott létre.
2008.03.06.
Az idei Kávés Konferencia kulcsszava a versenyképesség. A Kávéházak.hu és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum együttműködésében szervezett konferencia az egész napos kávés találkozó részeként március 5.-én, 15:00 órától kerül megrendezésre.
2008.02.05.
Közép-Kelet Európa egyik legjelentősebb cukrászati, sütőipari szakkiállításán mindenkit különleges látvány és csúcsminőség vár. Február 3-án, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont "A" pavilonjában 15. alkalommal nyílik az UKBA. Vezető világmárkák újdonságai, egyedi technológiák, egészséges termékek, alapanyagok, cukrászati és pékbemutatók várják a szakmát és a nagyközönséget!
2008.01.31.
Nemrégiben került megrendezésre Magyarországon az első kávés-cukorzacskó kiállítás. Az eseményt a HUNCUT megalapítója, Kovács István nyitotta meg, aki mesélt nekünk gyűjtőszenvedélyéről.
2008.01.28.
Nagy bejelentések, szimbolikus újranyitások és komoly vérveszteség nélkül telt el a 2007-es év: kávéházfronton a helyzet nagyjából változatlan.
2008.01.10.
Ugye senkinek nem kell bemutatni a lelkünkbe látó bárzongoristákat, akik esténként mindannyiunk által ismert és szeretett dallamokkal vígasztalnak, örömet szereznek, emlékeztetnek vagy olykor megríkatnak? Ugye azt is jól tudjuk, milyen, amikor a bárzongorista a dizőzt kíséri és együtt keltik életre a csodálatos melódiákat?
2007.09.28.
Azt mondják, Szeged a napfény városa. Ennél a kissé lapos toposznál szerencsére csalókább a hely, hiszen vizsgaidőszak után az egyetemek és rokonintézményeik, a kávézók és sörkertek körül a délelőtti órákban kergetőző zacskók inkább egy easternre, mintsem egy virulensen zsúfolt élettérre emlékeztetnek.
2007.08.21.
Napnyugta után érkezünk meg Hódmezővásárhelyre, ahol rutinosan a belváros felé vesszük az irányt. Hétköznap este lévén jobbára a kivilágított, de zárt intézményeket csodálhatjuk meg, kivéve a klasszikus neoncímerű Fekete Sas kávéházat, ahol a nádbútoros utcafronton és a galériás belső térben is még javában vendégeskednek.
2007.08.09.
A mostanában sokat emlegetett mágiamotívumokat felhasználva "boszorkányos konyhát" és "varázslatos hangulatot" ígér a Mandragóra kávéház csapata mindazoknak, akik felkeresik őket.
2007.08.02.
A porceláncsészében felszolgált, illetve a gyakran műanyag pohárból, önkiszolgáló módon fogyasztott kávék harcában Magyarországon egyelőre az előbbiek állnak nyerésre.
2007.07.04.
MOKKA KULTÚRKÁVÉZÓ
Május végén Székesfehérvár egyik sétálóutcájában "kultúrkávézó" nyílt. A műemlék épületben kialakított hangulatos helyiségben húsz-huszonkét vendég kényelmesen elfér, s ugyanennyien foglalhatnak helyet a kis térre nyíló terasz hatalmas napernyői alatt.
2007.06.20.
Ismét a kávézók, kávéházak nyitásának korát éljük. A kávéházi életről alkotott elképzeléseknek se vége, se hossza, így az átlagember a vendéglátóhelyek színes stíluspalettájáról választhatja ki a számára legkedvezőbb helyet.
2007.05.30.
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
tisztelettel meghívja Önt a: "HIDEG NYALAT ÉS SPANYOL TEKERCS" A fagylalt, a jégkrém és a parfé története című kiállítás megnyitójára 2007. június 1-jén
pénteken 14 órára.
2007.05.24.
"Igen, Felcsúton is van egy Mediterrán, de a cukrászda egybe van a presszóval, tehát szeszt is lehet kapni" - igazít el bennünket szakavatottan az alcsútdobozi fagylaltmérés pultosa. A szomszédos Felcsút Mediterrán kávéháza felé tartva előre is próbáljuk megfejteni a szemantikai egyszeregyet, miszerint a presszó és a cukrászda ötvözete kávéházat ad.
2007.05.02.
A salgótarjáni kávézó egyedi berendezésével, saját pörkölésű kávéival új korszakot teremt a hazai kávéfogyasztás világában.


2007.04.13.
A szegediek kedvelt találkahelyének számító Dugonics téren áll a Millenniumi (egyetemista körökben "Milka") kávéház. Neve megnyitásának évét, tárgyi és szellemi arculatát egyaránt jelzi.
2007.03.26.
Első ízben vendégszerepel Budapesten LUKAS RESETARITS, az osztrák kabaré doyenje. Az Osztrák Kulturális Fórum meghívására március 1-én 19.00 órakor lép fel a Merlin Színházban legújabb programja, a XXII részleteivel.
2007.02.21.
Mint minden valamire való városnak, hajdan Veszprémnek is megvolt a maga központi kávéháza. Ennek persze ma már csak hűlt helyét találjuk. A kiránynők városa a kommunista modernizáló düh egyik legsúlyosabb áldozataként ma is több sebből vérzik.
2007.02.09.
A Kávéházak.hu 2006-ban Terazzia néven megszervezte első terasz mustráját, és ezzel aktivizálta "laikus" ügynökhálózatát. A Terazzia művelet során ügynökeink több mint 130 üzletet térképeztek fel.
2006.12.12.
Elköltözött a Vendéglátóipari Múzeum. Mi is ott voltunk a megnyitón. Az új cím Szent István tér 15, a Bazilika oldalában, a Bazilikától néhány lépésre.
2006.10.02.
Játékőrültek figyelem!
Megint újítunk. A Café Quiz játékunkban újabb kérdésekkel és újabb nyereményekkel bővítettük a repertoárt.
2006.07.24.
A Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete szakmai támogatásával ismét GasztroPont Cukrász találkozó lesz Budapesten!
2006.05.23.
Ki gondolta volna, hogy a kérdéseivel küszködő Európa kávéházai után nyúl. Mikor néhány évtizedes "közösség" után egyes tagállamokban a nemzeti identitás erősödését tapasztalják, mikor sokak szemében Brüsszel negatív fogalommá vált, és az egységes Európának gazdasági szinten sem sikerült az áttörés, akkor a gondolkodó Európa bevonul a kávéházba.
2006.05.15.
Lezárult a Cikória novellapályázat. Voltak nagyon jó írások, és nagyon rosszak – Varga Bálint, az Agave kiadó vezetője szerint. Annak viszont örülünk, hogy a kávéház, mint téma több mint hetven fiatalt sarkallt írásra. A művek megmutatták: mindenki mást gondol a kávéházról. De ettől még a kávénak jónak kell lennie.
2006.04.03.
Gasztro ajánló
Idén első ízben kerül megrendezésre a Budapesti Pálinka Fesztivál, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a pálinka egyedi értékeire, valamint arra, hogy a magyar kultúra része, hungarikum. Kóstolás, ismerkedés, és ha még mozgunk, vásárlás.
2006.03.29.
Szavazás
A Pótkávé.hu még tavaly decemberben novellapályázatot írt ki, melynek témájául a Kávéházakat választotta. Közel 80 alkotás érkezett, amelyekre a következő napokban lehet szavazni. A minden tekintetben egyedülálló kezdeményzés az újjáéledő pesti kávéházi kultúra újabb oldalát mutatja meg.
2006.03.22.
"Kolumbia állítja elő a világ legjobb minőségű kávéját és kokainját" – állította Budapesten Rosso José Serrano Cadena, s ezzel nem csupán hazája legnagyobb problémáját foglalta össze, hanem rögtön a megoldást is felvázolta. Cadena, a kolumbiai rendőrség egykori vezetője és a Cali Kartell felszámolója Sakk-matt című könyvének bemutatója alkalmából érkezett hazánkba.
2006.03.07.
Kíváncsiak voltunk, milyen megfigyelők a pestiek. Azt kérdeztük, melyik kávéházunkat látták legtöbben a világon? Később azt is elárultuk, hogy egy filmről van szó. Spielberg ugyanis a fővárosban forgatta legutóbbi, München című filmje jópár jelenetét. Így jutott el a Gerlóczyba. A helyes megfejtők közül Tóth Mária lett a legszerencsésebb: övé a nyeremény!
2006.03.03.
Kisorsoltuk a Közönségszavazás nyerteseit. A főnyereményt, egy otthoni Vergnano kávégépet, 365 adag kávéval és kávéscsészékkel Sirokai Márton vette át a díjátadón a Centrálban. Ketten nyerték meg a második díjat. Ez 15000 forint értékben tartalmazott különböző kávés ajándékokat a Manuel Caffétól, 5000 forint értékben a Jegyvilág.hu színház és könyvutalványát, és persze egy üveg Baileys likőrt. Gratulálunk a nyerteseknek.
2006.02.21.
Vergnano főnyeremény és négy Manuel nyeremény a Közönségszavazáson!
Február elsején lezárul a Közönségszavazás. Begyűjtjük a dobozokat, megszűnik az online és az sms-s szavazás, megkezdődik a szavazatok összeszámolása. Február 16-dikán, a Kávéházak Versenye díjkiosztóján pedig kihirdetjük a közönségszavazás nyerteseit. Melyik most a legnépszerűbb magyar Café?
2006.01.30.
A Kávéházak.hu a Kávéházak Versenye 2005 záróeseményét a Centrál Kávéházban rendezi meg február 16-án, este 18 órai kezdettel. Ekkor nevezzük meg a verseny győztesét és ezen az estén tesszük közzé a magyarországi helyek 20-as tabelláját. Az estéről bővebben a későbbiekben adunk tájékoztatást a honlapon.
2006.01.26.
Január 23-dikától az ország legkülönbözőbb pontjain lévő Manuel kávézókban nyerhet kávéházi élményeket. Most arra vállalkozunk, hogy agyának jobb és bal féltekéjén és lelkének legmélyebb rétegében kellemes bizsergető érzést váltson ki a kezében szorongatott csésze kávé illata és íze. Hivatalos oktatók által kitanított kávébárosok, színvonalas kávézók, olasz kávékultúra – kettesben és asztaltársasággal: a Manuel-játék nyereményeiért indulhat a Café Quizen!
2006.01.20.
Tizenöt játékos jutott be a karácsonykor indult nyereményjátékunk mezőnyébe, melyből most tizennégyet hirdethetünk ki győztesnek. A kérdések a kávéházi kultúrát és a kávéházak világát érintették, ezért a nyeremény sem lehet más, mint kávéházi élmény: négyen kétszemélyes vacsorát, tízen pedig kétszemélyes kávézást nyertek.
2006.01.16.
Legjobb konyha - legjobb szakács - legjobb cukrászda - legjobb cukrász!
Végéhez ért a 2005 elején meghirdetett, országos GasztroPont Szakmai Verseny. A legtöbb szavazatot elért jelöltek rövidesen megmérkőznek. Februárban kiderül, hogy melyik a legjobb konyha és melyik a legjobb magyar cukrászda. Ismerje meg a versengőket!
2006.01.10.
Tovább folyik a magyarországi törzshelyek háborúja. Komoly változást csak a Prága tudott kieszközölni. Vendégei hűségesen szavaznak, így a kávézó két helyet ugrott előre. A siófoki Marcipán tartja állásait, a fórumon pedig összecsaptak törzsvendégei és kritikusai. Újra álljon itt annak a tíz kávéháznak a neve, akikre Magyarország az elmúlt hónapban a legtöbb online szavazatot adta le.
2006.01.06.
December 12-dikétől feloldjuk az eddigi nyertesek tilalmát! Ha ön már nyert, most ismét nyerhet! Január 15-ig ünnepi nyereménykupacunkért vívhatnak az eddigi és az újdonsült kávéházguruk. Egy hónap alatt 10 db kétszemélyes kávézást és 4 db kétszemélyes vacsorát nyerhetnek a Kávéházak Versenye 2005 benevezett kávéházaiban!
2005.12.08.
Melyik a legjobb magyar café?
A városban elhelyezett szavazódobozokban, SMS-ben vagy itt a honlapon várjuk szavazatodat. Mégis ki képviselje kedvenc kávézódat, ha nem te magad? A szavazók között értékes ajándékokat sorsolunk ki. A szavazáson győztes kávéház pedig nyilvánosságot és dicsőséget kap - sorsuk a kávézó közönség kezében!
2005.12.06.
A tavalyi sikerre való tekintettel a Roland East Europe és a Filmmúzeum idén is megrendezi a Bárzongorista Versenyt, mely nemcsak a régi pesti kávéházak hangulatát idézi, de egy elfeledett szakma még élő nagymestereit is szeretné bemutatni a nagyközönség számára.
2005.10.27.
A Hotel Eger & Park adott otthont 2005. október 17-én a GasztroPont által szervezett cukrász szakmai találkozónak, amelyet immár másodszor rendeztek meg a régióban. Ismét nagyszámú érdeklődő érkezett, közel 130 szakember vett részt a rendezvényen.
2005.10.24.
Folyóiratok és filmek fesztiváljára készül a Ráday utca. Négy kávézó várja az irodalmi és közéleti folyóiratok, a gasztronómiai és építészeti magazinok olvasóit beszélgetésre, előadásra, filmre, kultúrára. Program ajánló a hétvégére.
2005.10.06.
Café Quiz
A múlt héten újabb kérdésekkel bővült a Café Quiz. Úgy döntöttünk, a játékszabályokon is szigorítunk. Augusztustól minden regisztrált játékos csak egyszer nyerheti meg a heti illetve a havi nyereményt.
2005.07.29.
Monettot és barnabas lett a múlt hét és múlt hónap első helyezettje. A gyakorlásnak vége. Mindez mától élesben. Aki ezen a héten az első, már meg is nyerte a könyvet és a kávét, aki pedig a hónapot elsőként zárja (július 31.) 15000 forint értékben vacsorázhat!
2005.07.04.
Ön tudta, hogy tudjuk, hogy tudta? Ha valamit mégsem sejt, most szert tehet információra. Ha teljesen otthon akar lenni a kávéházi életben, akkor üljön le egy asztalhoz a Kávéházguruval.
2005.06.29.
Most megmutathatja, mit tud. A Kávéházak.hu megalkotta különbejáratú Kávéházguru Kvízjátékát. Itt a lehetőség, hogy fitogtassa: ön a kávéházak világában teljesen otthon érzi magát. De ne csak bizonyítson, hanem nyerjen is! Ha ön az első a tabellán, kávékülönlegességeket ihat hetente, vacsorálhat havonta és mindennek tetejében Kávézó Kalauzt kap ajándékba!
2005.06.29.
Június 29-ét a Duna Védelmi Egyezmény aláírásának 10. évfordulóján a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR: International Commission for the Protection of the Danube River) Duna Napnak nyilvánította. Ez holnap van.
2005.06.28.
Nemcsak a kiállításokat, hanem a Vajdahunyadvárat is rendhagyó, izgalmas módon ismerhetjük meg a Múzeumok éjszakáján. Csak erre az éjjelre berendezett korabeli kávéház, koncert, éjszakai fáklyás tárlatvezetések várnak minket.
2005.06.24.
Attól különleges ez a nap, hogy a zene ma csak az utcán jó. Meg van mondva: bent csak akkor lehet, ha olyanok a feltételek, mintha kint lenne: Nincs belépő, nincs korlátozás. Nem is egy kávézó vállalta. Ma zenél az egész Liszt Ferenc tér.
2005.06.21.
Alighanem Budapesten lesz a legnagyobb internet café – egy napig. A Hídünnep keretében ugyanis megemlékeznek Neumannról is, aki fenemód kitalálta nekünk a számítógépek ősét, hogy most ebben a szép nyárban is szeretett computerünket bámulva, elsötétített ablakok mögött kuksoljunk. Szóval itt az ideje kimozdulni: Hídünnep!
2005.06.13.
A nyár előnye: egymást érik az utcai rendezvények. A pesti ember kiszabadul a palackból. De hova? A Kávéházak.hu, kissé vitriolos formában már foglalkozott a lepusztult utcák és utcai térelemek kosz ette világával. Mások utcára mentek az utcáért. Lehet, hogy nekik van igazuk! (Szorítunk, hogy jó idő legyen).
2005.06.09.
Most három napig nem kell könyvet cipelnie kedvenc kávézójának teraszára. Boldogan olvasgathat a Ráday Soho Ünnepi Könyvhetén. A Kultucca® keretében idén ötödik alkalommal költöznek könyvek Budapest híres mulató-negyedébe. A Kávéházak.hu könyvheti ajánlata.
2005.06.03.
Egy csendes, békés helyen ücsörgök kókusz ízű biosütit majszolva miközben kint az utcán csúcspontjához közeledik a szokásos délutáni “őrület". Mi mégis nyugodtan és meghitten beszélgetünk ezen a belvárosi helyen, hogy gondolatainkat kicserélhessük a reforméletmód adta előnyök és lehetőségek mentén.
2005.05.30.
A biokávé meglehetősen új fogalom a kávét fogyasztók körében. Kevesen foglalkoznak a forgalmazásával, pörkölésével és értékesítésével. A hagyományos trendek itt hatástalanok, csakis megújult szemlélettel, életfelfogással lehet ezt a dolgot kezelni.
2005.05.06.
Az egykor vagányságáról, merész ötleteiről ismert Vista Café ma békebeli kávéházként hirdeti magát. Internetes honlapján fellelhető emez is, amaz is. A Vista oldala ötletes, huszonegyedik századi megoldásokkal igyekszik a békebeliként bemutatott kávéházba becsalni a szörföző polgárt.
2005.05.04.
- Jaj, fiam, már megint lekávéztad az internetet! – Nem, bár a cím félrevezető, ebben a cikksorozatban nem a virtuális kávézás rejtelmeiről, sokkal inkább a kávézók internetes honlapjairól lesz szó. Annak járunk utána, hogyan vetül egyes kávézók egyénisége az internet kifeszített hálójára.
2005.04.26.
Háromrészes cikksorozatunkban új témát járunk körül. A reform életmód és a bio étkek divatja elérte a kávé világát is. Megjelentek a "biokávék" és a Pesten nemsokára bio kávézó nyílik. Utána jártunk, hogy mire számítson a kávézók szerelmese egy ilyen helyen.
2005.04.23.
Eljött ez a nap is! Ma megtudhatja, hogy milyen szerelmesek vagyunk, és hogy erre egész évben készülnek a cégek. Elgondolkodunk azon, hogy vajon miért válik ízlésessé szemünkben a giccs és a gagyi, és miért hagyjuk, hogy ránk törjön a piros szívet tartó plüssmacik, nagy szemű műszőrkutyák, negédes képeslapok és egyéb kütyük rettentő napja.
2005.02.14.
A legtöbb iskolában ezekben a hetekben tartják a farsangot. A cowboyok ideje lejárt. Nem kell már Piroska és ha valaki netán huszárnak adná ki magát, évekre való gúnyolódásra számíthat. Feltéve, hogy van még olyan gyerek, aki felismeri a dicső magyar katonákat utánzó jelmezt.
2005.02.07.
Szmájli helyett százalék, csillag a legjobbaknak. Nem az internetes feketepont osztó kommandó, nem a "profi vendég, azaz amatőr szakember", és nem is a vitriolos kóstóló páros, hanem akik leginkább értik az éttermi kritikát. Végül ők kétszázan döntöttek.
2005.01.26.
Akkor most következzen egy kis önajnározás! Saját egybehangzó véleményünk szerint ugyanis mi nagyon jó fejek vagyunk. És úgy tűnik, ezzel Önök is egyetértenek.
2005.01.10.
Kövesse nyomon portálunk életét. Ismerje meg céljainkat és vegye sorra velünk a Kávéházak.hu meghatározó állomásait. Szeretnénk helyt adni az ön véleményének. Gondolkodjon együtt csapatunkkal, szóljon közbe - ez most az ön órája. Észrevételeivel alakíthat, gyarapíthat, változtathat.
2004.12.28.
Filmbemutató
Jim Jarmusch 2003-as filmje végre valahára Magyarországon is látható. A "Kávéházak városában" nem kevesebb, mint másfél éves késéssel, december kilencedikén mutatják be a rendező Kávé és Cigaretta című alkotását. Több szálon is kötődünk a filmhez, megvizsgáltuk hát, mire számíthatunk.
2004.12.07.
Az első GasztroPont Cukrász rendezvény sikere messze túl szárnyalta a szervezők várakozásait. Azok a szakmabeliek, akik eljöttek október 4-én az egri Hotel Flórába, nem bánták meg, hiszen egy fergeteges sikerű rendezvény részesei lehettek.
2004.10.21.
Honlapunk újabb fejlődési szakaszba érkezett. A Kávéházak.hu kávéházakról szól kávéházaknak és kávéház látogatóknak - és persze mindenkinek, aki szereti... Fő célkitűzésünk, a magyar kávéházi kultúra ügyének előmozdítása jegyében szeretnénk magunk is "igazi" virtuális kávéházzá válni.
2004.07.06.