Kávéházi magazin

A Győri Likőrgyár Zrt. és a Tabán trafik Zrt. közös fejlesztése a Corso Verona Kávélikőr..a hazai likőrgyártás eddigi talán legnagyobb nemzetközi sikeréről..
2008.08.11.
Több mint egy évtized telt el azóta, hogy az újra ébredő kávéházi életről a Budapesti Negyed, egy vaskos tanulmánykötetet jelentetett meg. Ez a munka rögtön alapmű lett a kávéházakat szeretők és üzemeltetők között. Gyakorlatba áthelyezhető ismeretet adtak a kezünkbe a szerzők a nagy kávéházi konjunktúra mindennapjairól, eszközeiről és legfőbb művelőiről.
2008.08.06.
Kísérők – így hívjuk a kávét és egyéb forró italok mellé szervírozott, általában a forró ital árába belekalkulált kiegészítőket(víz, cukor,keksz..).Ezek legtöbbször a csészealjon érkeznek a vendéghez illetve a kávé felszolgálásakor kerülnek az asztalra..
2008.07.28.
A kávé világában kiemelkedő minőséget kizárólag a magas minőségű kávéfajták szakértő keverésével lehet előállítani. A keverék kialakítás és a pörkölés a kávékultúra legnehezebb feladatai. Ezt a szakmát hosszú évekig kell tanulni, majd évtizedekig gyakorolni szakavatott mesterek mellett ahhoz, hogy valaki szakértőnek nevezhesse magát.
2008.07.24.
Kísérők – így hívjuk a kávé és egyéb forró italok mellé szervírozott, általában a forró ital árába belekalkulált kiegészítőket.
2008.07.24.
A barista szó olasz eredetű, jelentése kávébáros. A kávébár Olaszországban nemzeti intézmény, éppúgy, ahogy a kávéház volt (és reméljük lesz) valamikor hazánkban. Ezekben a "mini kávézókban" dolgozó kávépultos, a kávékészítés szakértője a barista..
2008.07.23.
Nagyszerű helyszín, kifogástalan időjárás és fantasztikus relikviák..
A 2 napos találkozóra számos külföldi kiállító, sajnos mégsem tudott eljönni, de érdekességben így sem volt hiány.
Balatonkenese és Akarattya adott otthont az első KÁVÉCUKORZACSKÓ-GYŰJTŐK nemzetközi találkozójának.
2008.07.21.
Most igazán kedvező áron sajátíthatod el a kávés szakmát! Amennyiben július 23-től augusztus 20-ig* regisztrálsz interneten a www.barista.hu oldalon a Barista Hungary tanfolyamaira, úgy az árból 20% kedvezményt kapsz!
2008.07.15.
A kávé igazi kísérője – minden esetben – a barista mosolya kell legyen. A vendéglátó egyik alapfeladata, hogy a vendégekkel kommunikáljon. A termelő-értékesítő pultban (a kávé-bárban) dolgozó vendéglátó munkája azért nehéz, mert a folyamatos termelő munkát össze kell hangolja a hatékony kommunikációval.
2008.07.11.
Vastag falú pohárban a Cointreau-t, a kakaóport, az őrölt fahéjat és a cukorszirupot jól elkeverjük. Kávét készítünk. A poharat közvetlenül a kávégépünk kifolyócsőre alá helyezzük. Két adag espressót (azaz doppiót) eresztünk a pohárba, közvetlenül a likőrös keverék tetejére.
2008.07.11.
Fontos kérdés: mi mindent adhatunk a kávé mellé kiegészítőnek? De még fontosabb a feladat, hogy minél több dolgot adjunk el a kávé mellett (és által) vendégeinknek kiegészítésképpen!
2008.07.11.
A múlt század elején az olaszok a kávét a mainál jóval kezdetlegesebb technológiával készítették. Az óriási űrtartalmú kazánokkal rendelkező kávégépek működési elve a mai, otthoni, elektromos üzemű, gőzzel működő mokka-kávéfőzőkéhez volt hasonlatos.
2008.07.11.
A tej. Teljes értékű, ideális élelmiszer. Minden lényeges és nélkülözhetetlen tápanyag a megfelelő mennyiségben és az ember számára legkedvezőbb arányban van benne jelen. A fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok tökéletes rendszert alkotnak.
2008.07.11.
A barista legfontosabb munkaeszköze sokak szerint nem a tömörítő vagy a kávégép, hanem az őrlő. Valójában ez az egyetlen berendezés a kávés pultban, amit nem hogy lehet, de napi szinten kell utánállítani, kalibrálni a baristának.
2008.07.09.
A jeges teát 1904-ben találta fel egy amerikai kereskedő, név szerint Richard Blechynden . Az évben St. Louis egyszerre rendezett Olimpiát és Világkiállítást. A kiállítás tavasztól év végéig, az Olimpia július elsejétől november 23-ig tartott.
2008.07.09.
Tim Wendelboe, 2004-ben Barista Világbajnokságot nyert Triesztben, 2005-ben pedig a kávékóstolás világbajnokává avatták Bernben. A norvég fiatalember a trieszti versenyre készülve a legjobb kávéfajtákat kereste keverékébe és közben megtanulta a kávékóstolás technikáit.
2008.07.09.
Véget ért a sokak által látogatott 4 napos rendezvény sorozat a Millenáris Parkban, ahol az érdeklődők megismerkedhettek különféle kávékkal és színes-díszes koktél költeményekkel.
2008.07.07.
Ismét beköszöntött a nyár és ezzel együtt megérkezett a slaffogós papucsok szezonja is. Itt az ideje, hogy egy napernyő társaságában elhörpölgessünk egy hűsítő koktélt vagy egy finom jeges kávéitalt. A smooterek, limonádék és a káprázatos kávés italkülönlegességek világában olykor elámul az ember a sokszínű választékon. Az ételek és italok szerteágazó skálája azonban még nem minden!
2008.07.07.
A Barista Bajnokság idején nem is lehet másról írnunk, csak az eszpresszó-technológiáról. Annak is egyik leghíresebb szereplőjéről az E-61-esről. Ernesto Valente tervei alapján a Faema cég 1961-ben kezdte meg ennek a gépnek a sorozatgyártását és ezzel az eszpresszó kultúra történetének egyik legnagyobb legendája született meg.
2008.07.02.
A július 3-6-közt megrendezésre kerülő Első Magyar Kávé és Koktélfesztivál La Scala Barista Versenynek egy szokatlan támogatója is van. A Porsche-Inter Auto Pest. Megmozdult az álló víz? Van aki a baristákon kívül komolyan veszi az espresso kultúra formálását? És ez pont egy neves autókereskedés? Ennek jártunk utána és kerestük meg Mozolai Gábort, a Porsche-Inter Auto Pest igazgatóját.
2008.07.02.
Inkább étterem, találkahely, pokoli nyári melegben hűsölésre alkalmas kellemes pihenőhely -- de nevével ellentétben nem igazi kávézó. A hely könnyen megközelíthető helyen van, a terasza tágas, de az utolsó asztalok kivételével a nagy jövés-menés miatt nem igazán meghitt.
2008.06.27.
Receptünk is a Barista Bajnoksággal van összefüggésben, pontosabban a 2007-es Világbajnoksággal. James Hoffmann kávékülönlegességével ismerkedhetnek meg, mely az 1. helyezést hozta neki a döntőben, de elnyerte a legjobb espresso alapú különlegesség díját is.
2008.06.25.
Az utóbbi években a barista világbajnokságokon az espresso minőség egyre nagyobb szerephez jut a baristák teljesítményének értékelésében. Míg 2003-ban még csak 128 pont járt (a maximális 984-ből) a tökéletes espresso élményért, addig 2007-ben már 252 (a maximális 1012-ből).
2008.06.25.
A Kávé És Koktél Fesztivál Kft. meghirdette a KÁVÉ FESZTIVÁL La Scala Barista Versenyét, mely 2008. Július 6.-án kerül megrendezésre Budapesten a Millenáris Park területén, az első Magyar Kávé- És Koktélfesztiválon.
2008.06.24.
Megszületett a végleges eredmény a Koppenhágában megrendezett Barista Világbajnokságon. Minden idők legnagyobb versenye volt a 2008-as! Az 51 induló nemzet között, hazánk képviseletében Molnár Attila a 11. helyezést szerezte meg.
2008.06.23.
A SCAE Wonderful Coffee Copenhagen 2008 keretében idén is megrendezésre került a kávés szakma megmérettetése. A Barista Világbajnokság élőben is figyelemmel kísérhető a http://worldbaristachampionship.com weboldalon.

2008.06.20.
A SCAE Wonderful Coffee Copenhagen 2008 keretében idén is megrendezik a kávékészítők nagy megmérettetését, a Barista Világbajnokságot. A cél, minden évben megtalálni a legelkötelezettebb és szakmailag legjobban felkészült kávébárost a világon. Idén a várakozások szerint kb. 50 ország barista bajnoka méri össze tudását. A szabályok megegyeznek a nemzeti bajnokságokon alkalmazottakkal.
2008.06.18.
Június 19 és 22 között Koppenhága lesz a kávévilág kulturális fővárosa. A látogatókat a négy napos találkozón kiállítás, konferencia, műhelyek és versenyek várják.
2008.06.18.
A Kávé És Koktélfesztivál Kft. szervezésében először kerül megrendezésre a Kávé Fesztivál La Scala Barista Bajnokság. A bajnokságnak az Első Magyar Kávé És Koktélfesztivál ad otthont. A verseny szakmai színvonalának és értékének biztosítása érdekében a Bajnokság a Magyar Gasztronómiai Szövetség Kávés tagozata, a Barista Hungary és a Kávéházak.hu szakmai felügyelete mellett kerül megrendezésre.
2008.06.10.
A jeges kávé készítésének legújabb trendje szerint nem a frissen elkészített forró kávét kell hűteni jégkockákon, hanem a kávéőrleményt áztatjuk hideg vízbe. A csipkebogyó-tea készítéshez hasonló eljárás lényege, hogy az őrölt kávét legalább 3-4 órán, vagy akár egész éjszakán át ázni hagyjuk szoba hőmérsékletű vízben.
2008.06.05.
A gyümölcs alapú frissítők, limonádék éppúgy fontos részei a nyári választéknak, mint a kávé- vagy tea alapú italok. Két példa a gyümölcsök felhasználására:
2008.06.05.
Ma már minden igényes bár, kávézó vagy terasz italkészítő munkaterületén biztos helye van a blendernek, azt azonban kevesen tudják, hogy létrejöttét egy gyermek-tápszernek köszönheti. 1883-ban a Horlick testvérek szabadalmaztatták "malted milk" fantázianevű terméküket, mely valójában búza, maláta és tejpor alapú gyermektápszer volt, amiből vízzel felengedve gyorsan lehetett rendkívül tápláló italt készíteni.
2008.06.02.
A klasszikus görög jeges kávé. A feltaláló a legenda szerint egy görög kávézó vezetője volt. A nyári melegben a kávégép tönkrement, de a vendégek követelték kávéjukat. Az életre való kávés vendéglátó pedig a szükségből erényt kovácsolt. Instant kávéból és a mindig kéznél lévő alapanyagokból létrehozta a krémes – habos - jeges italt, az azóta is töretlen népszerűségű görög frappét.
2008.05.27.
A jeges kávé új generációja a jégkockákra öntve, hideg tejjel készülő iced cappuccino vagy iced latte. Az olasz kávékultúrát ismerőknek ismerős lehet a "freddo" szó. Az Másfél deciliter körüli üvegpohárban két jégkockára öntik az espresso kávét, ami azonnal lehűl – így készül az espresso freddo.
2008.05.27.
Az orvostudomány még néhány évszázada is szinte csak a gyógynövényekből kinyerhető természetes hatóanyagokkal gyógyított. Az elmúlt években az emberek Magyarországon is kezdik újra felfedezni a gyógyhatású növényi szereket.
2008.05.26.
Indiában a teát hagyományosan fekete teából készítik. A teafüvet sokféle illatos fűszer (fahéj, csillagánizs, szegfűbors, feketebors, fehér kardamom…) hozzáadásával vízben főzik, majd felöntik tejjel, édesítik cukorral és tovább forralják. Az eredmény egy rendkívül izgalmas ízvilágú, a kínai, a japán vagy az európai teától alapvetően eltérő ital.
2008.05.26.
Sokan azt hiszik, hogy a hosszú kávé kifejezés nem jelezhet minőséget, ez azonban nem igaz! Az eredeti hosszúkávé őshazája Németország, kávékészítési eszköze pedig a karlsbadi kanna.
2008.05.19.
A koffeinmentesítés lényege a koffein tartalom kivonása (pontosabban minimálisra csökkentése) a kávéban, úgy hogy közben a beltartalmi érték ne csökkenjen. Ez látszólag egyszerű feladat, de a megvalósítás bonyolult technológiát, nagy szaktudást és rengeteg tapasztalatot igényel.
2008.05.14.
Ha törekedni akarunk a tökéletes eszpresszó-minőségre, meg kell értenünk, hogyan működnek az eszpresszó gépek. A kérdés elsőre talán túlzottan általánosnak tűnhet, de valójában nem az. Ebben az iparágban, az autógyártáshoz hasonlóan igen sok márka és típus található a piacon.
2008.05.07.
1763-ban nyitotta mag Signor Dentis kicsiny üzletét Torinóban. A citrus-levek, limonádék mellett az akkoriban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő egzotikus termékeket, csokoládét, kávét árult. Az üzlet nevet és hírnevet csak később szerzett, amikor megalkották az azóta világhírűvé vált kávés csokoládé italt, a Bicerint.
2008.05.07.
A Vendéglátás és a CAFÉ&Bar vendéglátóipari szaklapok kiadója június 2-án nagyszabású konferenciát és workshopot szervez séfek, szakácsok, étteremvezetők számára. A budai Ramada Plaza hotelben tartandó egész napos rendezvényen szó lesz hatósági szabályozásról, új technológiákról, alapanyagokról, éttermi és szállodai vendéglátásról, Michelin – csillagokról.
2008.05.05.
1946 - Achilles Gaggia megkezdi a rugós csapteleppel ellátott (ú.n. pisztonos) gépek gyártását. Elindul hódító útjára a jellegzetes krémkávé. Ez a technológia áttörést jelentett a kávékészítési módszerek fejlődéstörténetében. Az új technológia nagy nyomással (9 bar) működik.
2008.04.30.
A professzionális kávéőrlők működési elve megegyezik. A szemeskávét két őrlőtárcsa között daráljuk meg. Az egyik fixen van rögzítve a géptestre, a másik pedig a motor tengelyén forog. A daráló úgy működik, mint egy kis méretű malom, ahol az őrlőtárcsák a malomkövek.
2008.04.30.
A Barista Szaküzletben világhírű olasz kávémárkák espresso- keverékei is beszerezhetők. A fél kilós kiszerelésű kávék ideálisak az otthoni kávékészítők és a profi baristák számára is. A választék folyamatosan bővül!
2008.04.30.
A Barista Hungary megnyitotta kávés szaküzletét. Az üzlet kínálatát úgy alakítjuk és fejlesztjük folyamatosan, hogy az a vendéglátó üzletek, a baristák és a kávés nyilvánosság kávéval kapcsolatos, egyre növekvő igényeit kielégítse.Online vásárlás: www.baristaszaküzlet.hu>> címen.
2008.04.23.
A belvárosi kávézó elnevezése találó. A kópiához társíthatjuk a hely profiljához szorosan kötődő vizuális művészeteket, ám a szóviccekre érzékenyek könnyen képzettársítást végezhetnek a közös ivással is.
2008.04.17.
A Legígéretesebb Új Kávéház díját az idei Kávéházak versenyén a krisztinavárosi Déryné bisztró nyerte. Noha sok vendéglátóhely rukkol elő egy-egy jó ötlettel, azt gyakran nem viszik végig tervszerűen.
2008.04.09.
Sokan nem is gondolnák, hogy az espresso ízminőségében a csésze is szerepet játszik. A csészék vásárlása során több szempontot érdemes figyelembe venni. Az első és talán legfontosabb szempont, hogy a csésze anyaga porcelán, fala megfelelő vastagságú legyen. Így biztosíthatjuk a megfelelő hőtartó képességet.
2008.04.07.
Kávéízlésünkre jellemző az összetettség és a "telhetetlenség". Van, amikor szükségünk van az espresso intenzitására és sűrűségére, van mikor egy "laza" hosszú kávét szeretnénk, de legtöbbször inkább mindkettőt egyszerre.
2008.04.03.
A topping sauce hosszú ideig csak a fagylaltkelyhek díszítésekor került elő a pultban. Igazi karrierje azonban akkor indult el, amikor a baristák felfedezték a benne rejlő lehetőségeket. Mára a latte art versenyeken a szabadon választható kávékülönlegességek díszítésekor szinte "kötelező" a használata.
2008.04.02.
Az 1 lóerős Tango blendert azért alkotta meg a gyártó, hogy kiszolgálja a kávézók, teraszok igényeit. A gép teljesítménye, a speciális kialalkítású, edzett acél kések és a szabadalmaztatott "Wave Action" tartálykialakítás alkalmassá teszi, hogy a jeges italok készítése kellően gyors lehessen.
2008.04.02.
Végre igazi füllesztő nyár van, az ember nem is tudja mivel hűtse magát.. A vendéglátóhelyeken is megjelennek a nyári, jeges italok..
De nem kell nekünk kávézóba járni, hogy egy igazán finom frissítőt fogyaszthassunk. A Da Vinci szirupok önmagukban is nagyszerű kiegészítők, de gyümölcsökkel kombinálva igazán izgalamas italokat készíthetünk.
2008.04.02.
A legegyszerűbb ilyen típusú gép a háztartásokban legelterjedtebb, tűzhelyeken használható kézi kávéfőző (a "kotyogós"). Ehhez hasonló az a kávéfőző, mely működésében teljesen azonos, de elektromos készülék.
2008.04.01.
A zárt rendszerű kávéfőzők lényege, hogy a gőz fejlesztése egy zárt kazánban történik, így a kávéőrleményt a keletkező (1-1,5 bar nyomású) vízgőz lúgozza ki. Ez tekinthető a mai eszpresszó-technológia ősének.
2008.04.01.
A megfelelő osztatú digitális mérleg a sztenderd szerinti őrlőállításhoz szükséges. Az egyes kávékeverékek más és más őrleménymennyiséggel adnak optimális minőséget. Néhány tizedgramm (!) eltérés már jelentős ingadozást okoz az espresso tulajdonságaiban.
2008.04.01.
A modern vendéglátásban a sztenderd szerű italkészítéshez elengedhetetlen eszköz a mérce. Nemcsak akkor, amikor alkohollal dolgozunk, de a szirupok vagy akár a tej pontos kiméréséhez is szükséges.
2008.04.01.
Magyar elnevezés hiányában, csak körülírni tudjuk a képen látható eszközt. A kávézacc szűrőtartóból történő kiütésére és átmeneti tárolására szolgáló edény. De, ami talán fontosabb, hogy egy hiánypótló terméket ajánlunk kedves vásárlóink figyelmébe.
2008.04.01.
Haladó baristáknak ajánljuk, akik már tisztában vannak a toppinggal való díszítés alaptechnikáival. Az eszközök kialakításában nemzetközi hírű barista trénerek segítették a gyártó munkáját.
2008.04.01.
A tejhabosító-tejkiöntő az olasz iskola tejes italainak készítéséhez, a tej habosításához és kiöntéséhez használatos edény. Anyaga saválló acél.
2008.04.01.
A Barista Világbajnokság (WBC) logója egy tömörítő (tamper). Nem véletlenül. A barista munkájának emblematikus eszköze, minden egyes kávékészítéskor előkerül. De mire is szolgál, milyen típusai vannak és hogyan kell használni?
2008.04.01.
Egyre több vendéglátó kérdezi: melyik a legjobb kávé, hogyan tudom kiválasztani a legmegfelelőbbet? Az utóbbi években rendkívül sok kávéforgalmazó jelent meg a HoReCa piacon, nehéz közülük választani. Tekintsük át milyen szempontok alapján érdemes értékelni kávébeszállítóinkat. Az első és legfontosabb tényező: az érzékszervi élmény, a kávéminőség.
2008.03.27.
A legenda szerint az első irish coffee Írország délnyugati kikötőjében, Foynes-ban született meg, az 1940-es évek elején. A kikötő café-ja az Egyesült Államokból érkező, a tengeren landoló repülőgépekből hajóval a partra szállított fáradt, átfázott utasok első állomása volt.
2008.03.21.
A Fecskébe lépve gyanakodni kezdünk: már jártunk itt. Tűnődünk egy darabig: mikor is, kivel is? A faltól falig alpesi táj poszter pont olyan, mint anno Albert báéknál Szilasligeten vagy Julcsiéknál a Szomszédokban, és csakis ehhez hasonló közegben írhatta Bereményi Géza a Fehér Babák Takarodóját.
2008.03.19.
Idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Kávés Konferencia. Az eseménynek a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum adott otthont. Orbán Gergely, a konferencia szervezője elmondta: az egész napos szakmai esemény népszerűsége növekvő tendenciát mutatott, hiszen a részvétel megközelítőleg másfélszerese volt az előző év látogatottságának.
2008.03.17.
Hogy mit sütöttek ki a rétesházban? Egy kis "vidéket". Az Október 6. utcában tavaly megnyílt Első Pesti Rétesház (valamint Kávéház és Hagyományőrző Galéria) tudja, hogy a pesti polgár a vidékire, a külföldi a hungarikumra bukik, természetesen háziasított formában.
2008.03.12.
Budapest, 2008. március 4. – A korábbi hagyományt felélesztve idén is novellapályázatot indít a HP Magyarország, ehhez kapcsolódva pedig újraindítja a www.hpebook.hu címen elérhető elektronikus könyv letöltő oldalát.
2008.03.08.
A Kávéházak.hu idén ötödik alkalommal teszi közzé a legjobb kávéházak listáját. Az "Év Kávéháza 2007" díjat a budapesti Gerlóczy Kávéház nyerte el. Az elmúlt évek kávéházi fejleményeire válaszul a zsűri további két díjat hozott létre.
2008.03.06.
Egyszercsak Sopronban is találtunk egy Caffeeshopot, aminek nagyon örültünk. Habár a város szélén található nemrég épült üzletközpontben van, nem igazán megközelíthető helyen, de legalább van.
2008.03.06.
Kiváló marketing, szívmelengetően kedves kiszolgálás, arabika kávé - kissé puritán környezetben. Így summázható az építési állványra helyezett hatalmas Rossi Caffé molinó és a tulajdonos lányának embernagyságú fényképe mögött rejlő friss pesti kezdeményezés.
2008.03.06.
Berecz András Mozarttal Budapesten napfogyatkozáskor. Kétfejű török hastáncosnő a Monti-csárdás diszkósított változatára egy motoros találkozón a hetvenes években - emlékkollázs a Városfal Vendéglő faláról.
2008.03.06.
2007-es év kávéházainak díjkiosztó rendezvényének a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum konferenciaterme adott otthont 2008. március 5-én. A díjkiosztás a 3. Kávés Konferencia záróeseménye volt. A konferencián egyebek mellett beszédet mondott Saly Noémi, Buday Péter, Gerlán László, Mózes Péter, Stigrád András és Orbán Gergely.
2008.03.04.
"A Helsinki az már Nyugat?" - hangzik a Csinibaba című film örökemlékezetű kérdése. S bár északra van, tudjuk, hogy az. Ahogy a magyar tulajdonosokkal rendelkező California Coffee Company is.
2008.02.25.
Szabad fordításban: ördögi égetett kávé. A New Orleans-ban ma is működő Antoine’s Restaurant klasszikus receptjét az 1890-es években alkotta meg Jules Alciatore. Az eredeti receptben a fűszereket brandyben áztatják, felmelegítik, majd a vendég asztalánál egy tűzálló edényben meggyújtják. 1-2 perc flambírozás után a brandyt kávéval öntik nyakon.
2008.02.19.
Az elnökjelölt-választás izgalmasabb, mint az elnökválasztás. Most még van választék, vannak színfoltok, és itt most nem is olcsó szellemeskedéssel Barack Obamara gondolok, aki - programjától függetlenül - mindenképpen óriási dolog, hogy afroamerikaiként az elnökjelöltség küszöbére jutott.
2008.02.07.
Szentendre télen meglehetősen kihalt. Néhány kávéház tartja csak a frontot, no meg a Gomba: egyszerű gomba alakú kioszk, Szentendre egyik legszebb terén, a Duna-korzó mellett.
2008.02.06.
Az idei Kávés Konferencia kulcsszava a versenyképesség. A Kávéházak.hu és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum együttműködésében szervezett konferencia az egész napos kávés találkozó részeként március 5.-én, 15:00 órától kerül megrendezésre.
2008.02.05.
Közép-Kelet Európa egyik legjelentősebb cukrászati, sütőipari szakkiállításán mindenkit különleges látvány és csúcsminőség vár. Február 3-án, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont "A" pavilonjában 15. alkalommal nyílik az UKBA. Vezető világmárkák újdonságai, egyedi technológiák, egészséges termékek, alapanyagok, cukrászati és pékbemutatók várják a szakmát és a nagyközönséget!
2008.01.31.
Aki a Coffeecatbe betér, különös falura bukkan. A lakók többnyire reggel 7 és 9 között mutatkoznak, barna italok mellett társalognak, és csak akkor vonulnak a dolgukra, mikor már mindenkiről mindent megtudtak.
2008.01.31.
Titkos katonai bázisok, a horogkereszt-alakú épületek, a gyanútlan napozók és egyéb furcsaságok után végre kimondottan keresztény szempontból is vannak a Google Earth-nek érdekességei. Ha bárki kételkedett például Noé bárkájának létezésében, most megnézheti műholdas felvételen.
2008.01.30.
A pesti ember a hosszú évek alatt kialakult találkozópontjai közelében keresi a kávézókat, nem pedig fordítva.("Találkozzunk a Deákon/ Móriczon/Moszkván - mi is van ott a közelben?") Ám vannak még kávéházi szempontból sivatagos környékek: ilyen az Árpád hídi metrómegálló is, ahol néhány ócska talponállót és aluljáróba települt pizzaárust leszámítva nem találunk beülésre alkalmas helyet.
2008.01.28.
Nemrégiben került megrendezésre Magyarországon az első kávés-cukorzacskó kiállítás. Az eseményt a HUNCUT megalapítója, Kovács István nyitotta meg, aki mesélt nekünk gyűjtőszenvedélyéről.
2008.01.28.
A kordonlabirintusból kikeveredve egy rendőrosztag mellett még elsasszézunk, és fellélegezve lépünk be a Szabadság téri Farger kávézó zsibongó terébe.
2008.01.16.
Dec. 29 délután 5 óra. Belépéskor kellemes környezet fogadott a felszolgálók rögtön észrevettek és köszöntek! (felettébb jólesett mert manapság már ez is ritka!) Szerencsére nem volt tömeg (gondolom az üzletvezetés nem örül ennek ugyanígy!) úgyhogy hamar találtunk szabad helyet.
2008.01.10.
Nagy bejelentések, szimbolikus újranyitások és komoly vérveszteség nélkül telt el a 2007-es év: kávéházfronton a helyzet nagyjából változatlan.
2008.01.10.
Igen, a Cooffeeshop Companyval szemben, már egy california Coffee-t is találunk a Kálvinon. Szép nagy, tele kényelmes fotellal, galériával és széles kávé kínálattal. Mivel mai napon nyitott meg, az erre tévedő vendégek abban a meglepetésben részesülhettek, hogy nem kellett kifizetniük a kávét.
2007.12.26.
A gyorskávézó-rajongóknak még néhányat aludniuk kell a Starbucks érkezéséig, a várakozásra azonban némi ír, hogy a Coffeeheaven megjelenésével újabb nemzetközi gyorskávézóláncot üdvözölhetünk Budapesten.

2007.12.26.
"A magyarok olyanok, mint az olaszok, csak rosszabb a kedvük" - járja a mondás a Magyarországon a helyiek vendégszeretete okán nagy kedvvel időző olaszok között. A magyarok többsége tényleg kedveli az olaszokat, és bármi is a nagyfokú szimpátia oka, akár egy kávéházat is fel lehet rá építeni.
2007.12.10.
Idén nyílt a Mokka Kultúrkávézó Székesfehérváron és persze rögtön felkeltette az érdeklődésemet, kávé is meg kultúr is, külön-külön sem rossz, egyben meg olyan lehet, mint amikor gyönyörű hurik játszadoznak a … na ezt hagyjuk.
2007.12.03.
Idén kerül először megrendezésre a Magyar Cukorpapír Kiállítás. A többmint tízezer darabbal büszkélkedő gyűjteményt a HUNniai CUkortasak-gyűjtők Társasága bocsátja megtekintésre.
2007.11.26.
Nyugat-Európában tombol a Senseo mánia. Hollandiában, ahol a Philips és a Douwe Egberts közös gyermeke a Senseo született, a legtöbb családnak 2-3 Senseo kávégépe is van. Németországban az eladás átlépte az egymillió darabot. Még soha egyetlen kisháztartási gép sem tudott ekkora sikert elkönyvelni. Különleges kihívás ez a Senseo marketingeseinek. Vajon mennyi tartalék van még a márkában?
2007.11.16.
A kávézóalapítás hasonlatos egy veszélyes vírus támadásához. Amíg álmodozik róla az ember, csak lappang, de amint hozzáfog a megvalósításhoz, felüti fejét a kór. A diagnosztizálást nehezítő körülmény, hogy a tulajdonosokat és vendégeiket kínzó tünetek kávézóról kávézóra változnak.
2007.11.15.
A magyar gasztronómia története olyan pontra érkezett, amely végleges kenyértöréshez vezethet az MNGSZ befolyásos "nagy öregjei" és a szakma tőlük eltávolodott más csoportjai és irányzatai között.
2007.11.13.
A Barista Hungary ajándékutalványokat bocsátott ki 10.000, 20.000 és 50.000 Ft értékben.
2007.11.08.
"A Hegyvidék legújabb étterme" - ahogy a kissé megsárgult szórólapon olvasható - nagyjából egy éve nyílt. A Caffe La Terra az Apor Vilmos tér egy íves épületének aljában található, az útkereszteződésre néző csinos kis terasszal.
2007.11.08.
….a Művész megújult hangulatos belsővel a legszebb időket hozza vissza… Különleges, kimagasló színvonalú hely a Vígszínház szomszédságában, elegáns belső enteriőrrel, egyedi, minőségi konyhával, ahol a vendég igazán vendégnek érezheti magát...
2007.11.05.
A méz a "tökéletes" reggeli tejeskávé, a Wiener Melange elmaradhatatlan kísérője. De vajon eleget tudunk erről az ősi, természetes édesítőszerről? A méz szárazanyagtartalmának 85-95%-át teszi ki a glükóz és a fruktóz. A két cukorfajta közül szinte minden esetben a fruktóz van túlsúlyban.
2007.11.05.
Nincs mese, ezúttal megfordult a sorrend. Bobek lepipálta dolgos, ám annál unalmasabb bátyját, miután kimászott a közös cilinderből, és megnyitotta retró kávézóját Budapesten a Kazinczy utcában.
2007.11.05.
A szállodai reggeli kötelező eleme a laza, filteres un. csepegtetős kávé. Sokan azt hiszik, hogy a hosszú kávé kifejezés nem jelezhet minőséget, ez azonban nem igaz. Ebben a szegmensben is lehet igényes, sőt akár prémium kategóriás minőséget és szervizt biztosítani.
2007.10.31.
English Breakfast Tea. Ennek a mára klasszikussá vált teakeveréknek első változatát egy skót teaszakértő, bizonyos Drysdale dolgozta ki Viktória királynő idején. Akkoriban – az 1800-as évek végén – már elterjedt Angliában az 5 órai tea intézménye.
2007.10.29.
Kávé és péksütemény alkotja az örökre elválaszthatatlan reggeli párost, a kávéházi reggelit. A kávé európai elterjedésekor, az 1600-as évek elején már megindult a városiasodás és a polgárosodás folyamata. Az egyre nagyobb teret nyerő polgári életvitel megváltoztatta az étkezési szokásokat is.
2007.10.27.
Barista tanfolyamot indítunk azok számára, akik szeretnének széles körű barista szakmai ismereteket szerezni. A tanfolyam cégünk központi szolgáltatása, mely tartalmazza a barista alapoktatást, a vizsgafelkészítést, a vizsgát és a kávés ABC-t is.
2007.10.26.
A Fruccola olyan, mint a neve: friss, ropogós és több dolog keveréke. Nem juice-bár, nem ételbár és nem is kávézó, inkább egyszerre mindegyik. Ha ez a háromlábú konstrukció hosszú távon működőképes, a hely igazi aranybánya lehet, hiszen egyenként minden funkció létező, sőt gyorsan növekvő fogyasztói igényre épít.
2007.10.25.
Figyelem, figyelem: Koffeinke megduplázta magát és lecsap. Segédemmel Máté 002-essel felkutatom a BABABARÁT kávézókat. Rettegjetek koffeinüzérek! Szigorú babakocsis behajtás ellenőrzés, rámpagyakorlatok, kéthónapos kortól asztali terepszemle, bababarát pincér iram... és még sok más EU-s elvárás. :) Koffeinfüggő virrasztó kismamák hajrá!
2007.10.17.
Klasszikus eszpresszó kávékeveréknek a (kb.) 80% arabica és 20% robusta tartalmú keverékeket nevezzük. Az arabica magasföldi kávé, rendkívül kényes, nehezen termeszthető, munkaigényes növény. Cserébe viszont fajtái rendkívül összetett és intenzív aromavilággal, friss, gyakran gyümölcsös ízekkel ajándékoznak meg minket.
2007.10.15.
Felbolydult ismét a kávés világ. A Hoventa vendéglátóipari szakkiállítás keretében negyedik alkalommal mérték össze erejüket a kávékészítő szakemberek, vagyis - most már Magyarországon is ismert nevükön - a baristák.
2007.10.12.
A kávét kísérő, a kávés élményt teljesebbé tevő kiegészítők sorában az első legyen a kísérővíz. 1 dl csapvíz vagy szénsavmentes ásványvíz, kis üvegpohárban, a kávéval együtt szervírozva.
2007.10.11.
Nem egyértelmű párosítás, de a terasz idényben megkerülhetetlen. Tudjuk, hogy a kávé mellé jól illeszkednek a "klasszikus ízek": a csokoládé, vanília, kókusz, karamell. Kérdés azonban, milyen gyümölcsízekkel lehet párosítani a kávét?
2007.10.11.
A Deák tér-Szabadság tér-Nyugati pályaudvar vonalon igazán nem nagy kihívás kávézót találni. Jó kávézót azonban már annál inkább. Ezért is jelent kimondottan kellemes meglepetést minden arra járónak a fent említett vonal közepén, az Arany János utcai metrómegálló mellett található Cup Coffee.
2007.10.10.
Kettős tanulságot tartogat a horányi rév dunakeszi oldalán található All-in kávézó. Egyfelől igazolja a tételt, mely szerint egy igazán jó hely meghatározza a környékre települt újabbak igényszintjét, másfelől rácáfol arra, hogy a kávézók világában leáldozott a közösségi játékok kora.
2007.10.08.
Miközben az italomat kortyolgatom, azon gondolkozom hogy vajon mit is akar ez a hely tulajdonképpen. A mellékhelyiségben az angol felirat gyakorlatilag egyetlen helyesen leírt szót nem tartalmaz. Nézem a csocsóasztalt. Hallgatom a pörgős zenét. Iszom az akciós Bechert. Ez lenne a "Vis Major irodalmi kávézó és kiállítóterem"?
2007.10.08.
A IV. Magyar Barista Bajnokság sok izgalmas pillanatot tartogatott. A nézőtér olykor feszült csendben, olykor bíztató kántálással segítette a versenyzőket. Lássuk hát, hogyan is zajlott a bajnokság. A versenyről készült képek megtekinthetők itt>>
2007.10.01.
Jó törzsvendégnek lenni, de alkalomadtán érdemes átruccanni a szomszédba, vajon ott ugyanolyan krémes-e a kávé, kedélyes-e a felszolgáló, vagy marcona, mint a mienk? Ha tehát úrrá lesz rajtunk a felfedezőkedv, látogassunk el egy tetszőleges, harmincezer lakosúnál nagyobb városba, ahol legalább két éve nem jártunk.
2007.09.28.
Ugye senkinek nem kell bemutatni a lelkünkbe látó bárzongoristákat, akik esténként mindannyiunk által ismert és szeretett dallamokkal vígasztalnak, örömet szereznek, emlékeztetnek vagy olykor megríkatnak? Ugye azt is jól tudjuk, milyen, amikor a bárzongorista a dizőzt kíséri és együtt keltik életre a csodálatos melódiákat?
2007.09.28.
2007-ben is megrendezésre került a Barista Bajnokság.
A IV. hazai Barista Bajnokságnak ismét a HOVENTA adott otthont, ahol a verseny mellett vendéglátóipari kiállítást is megszemlélhettek az az érdeklődők.
2007.09.27.
Egy nem régen felhelyezett fórum hozzászólás nyomán, úgy gondoltuk, hogy érdemes összegyűjteni az elmúlt évek cikkeit, hozzászólásait a nagy múltú New York Kávéházról. Célunk, hogy segítsük a kommunikációt a vendégek és a kávés vendéglátók között, ezáltal előbbre vigyük A Kávéház ügyét.
2007.09.24.
A kávékészítés szerelmeseinek nagy örömére a fórumon belül hamarosan külön topic-ot indítunk a baristák számára. A fórum célja a mindennapi életben baristaként dolgozó szakemberek közötti kommunikáció elősegítése, a magyar baristák közössége számára találkozóhely és szakmai klub létrehozása.
2007.09.24.
Nincs méltatlanabb, mint nyaralás után "visszafokozódni" a nagyvárosi sokaság névtelen szereplőjévé. Ilyenkor századszorra is megfogadja az ember, hogy következő életében provance-i borász vagy erdélyi birkapásztor lesz.
2007.09.18.
A profi kávékészítők és a kávé szerelmesei számára útjára indítottuk a barista.lap.hu linkgyűjteményt. Az oldal célja, hogy bemutassa a kávé világának összetettségét azok számára, akik még csak ismerkednek a témával, ugyanakkor folyamatosan a legfrissebb és legérdekesebb linkeket jelenítse meg a "kávé-mániákusok" és profi kávékészítők számára.
2007.09.14.
A Barista Hungary 2010-es nyár-őszi órarendje elkészült. Minden hónapban rendszeresen megtartjuk a barista tanfolyamot. A vendéglátó üzletek számára kínált barista alapoktatás időpontját előzetes egyeztetés után az igényeknek megfelelően alakítjuk ki.
2007.09.14.
Idén szeptember 26-án kerül megrendezésre a magyar barista szakma ünnepe, a Magyar Barista Bajnokság. Cikkünkben összegyűjtöttünk minden olyan létfontosságú információt, ami az érdeklődők, baristák számára fontos lehet. Induló versenyzők, tervezett menetrend, szabályok, pontozás!
2007.09.11.