1.3.1. Velence

A Velencei köztársaság a korabeli világ kereskedelmi központja volt. Az európai török háborúk ellenére a velenceiek folyamatos kereskedelmi kapcsolatot tartottak fenn a Közel- Kelet népeivel. A legtöbben megegyeznek abban, hogy ennek a városnak a kereskedői voltak az első európai importőrök.


Peter della Valle 1615-ben hozta az első kávészállítmányt. Ahogy a kávéfogyasztás terjedt az európai arisztokrácia körében, a kávéforgalmazás egyre nyereségesebb üzletággá vált.

Az arabok ezt felismerve ügyeltek arra, hogy csak főzéssel, szárítással sterilizált, csírázásra képtelen zöldkávé szemek kerüljenek ki Arábiából. A monopólium a 17. század végéig tartott. Addigra Jemen lett Európa egyetlen kávéforrása.

A kávé és a citrusfélék egyszerre érték el az itáliai partokat. Az utcákat bejáró kereskedők ekkor még együtt árulták a limonádét, a narancslevet és a forró csokoládét. A beérkező kávé mennyiségének növekedésével portékáik között megjelent a feketeleves is. A nevükben még sokáig megőrizték fő profiljukat: limonádéárusoknak hívták őket az olaszok, akik nagyon hamar megszerették a "limonájik" új italát.

Főmenü:

 • 1.3.2. Hollandok és franciák
 • 1.3.3. Törökök

 • H i r d e t é s

  x-presso

  H i r d e t é s

  Kávéházi akadémia

  Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
  Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

  Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

  Te, vajon helyesen iszod az espresso-t? cikk borítóképe
  Te, vajon helyesen iszod az espresso-t?

  Az első, reggeli ébresztő kávénkat leszámítva, ma az espresso-t, vagy még inkább a ristretto-t elsősorban gasztronómiai értékéért szeretjük. Sokan mégsem ismerik, hogy miként fogyasszák helyesen, hogy a legjobb élményben legyen részük.

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  H i r d e t é s