1.3.2. Hollandok és franciák

Bátor holland kalózok ténykedése során került egy élő kávécserje a hollandok birtokába. Az 1690-es évek folyamán az Indonéz szigetvilágban, Szumátra, Bali, Jáva, Timor szigetein kezdett kísérleti kávéültetvények telepítésébe a Holland Kelet Indiai Társaság.


1706-ban jávai holland kávétermesztők küldték haza az első gyarmati kávébab termést, és az első saját nevelésű kávénövényt. Pár évtizedre rá a holland kávétermesztés már túl is szárnyalta az arábiai kávétermesztést.

Az amszterdami polgármester 1714-ben egy kávécserjét ajándékoz a Napkirálynak, aki üvegházat építtet a növénynek. Ez a fa, a neki épített üvegházban virágba borult, gyümölcsöt hozott. Ez a fa volt a francia kávéültetvények nővényeinek őse.

A fenti két nemzet, a holland és a francia kezdi először gyarmatain a kávétermesztést. Egymással versengve, a hollandok guayanai gyarmatokon, a franciák pedig Martinique szigetén kezdtek kávételepítésbe.

1726 a francia Gabriel Mathieu de Clieu tengerésztiszt szedhette le az első kávétermést a Martinique szigeti ültetvény cserjéiről.

Főmenü:

  • 1.3.1. Velenceiek
  • 1.3.3. Törökök

  • H i r d e t é s

    pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

    H i r d e t é s

    Kávéházi akadémia

    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

    Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

    Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
    Tejet a kávéba. Na de milyet?

    A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

    Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
    Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

    Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

    H i r d e t é s