1.5.3. Franciaország kávéházai

Marseilles kikötőjébe az első kávészállítmány 1644-ben érkezett. A város első kávéháza 1671-ben nyílt. Ugyanakkor 1669-ben Párizsba a török követ ajándékoz kávét a Napkirálynak. Az arisztokrácia hamar rászokik az új italra. Francia kastélyokban ez időben gyakran rendeznek kávédélutánokat.


1672-ben Blaise Pascal nyitja Párizs első kávéházát. Az ő nevéhez talán azért fűződik az első francia kávés címe, mivel a korábbi években a Saint Germain-i piacon már árulta a kávét.

De Franciaország leghíresebb kávéháza mégiscsak a Procope lett. Nevét olasz alapítójáról Francisco Procopio dei Coltelli-ről kapta. A kávéház a felvilágosodás korában vált híressé, amikor törzsvendégei között volt Rousseau és Voltaire. Ebben az időben kezdtek nagy mennyiségben kávét fogyasztani a párizsi polgárok.

A nagy forradalom után egymás után nyíltak a kávézók, kávéházak, köztük a Café de la Paix, ahová a leghíresebb művészek jártak, a Café de Regence, ami a sakkozók törzshelye volt, és a mindmáig működő Café de Flore.

Főmenü:

 • 1.5.1 Bécsi kávéházak
 • 1.5.2 Olaszország kávéházai
 • 1.5.4 Nagy Britannia
 • 1.5.5 Magyar kávéháztörténet

 • 1.5.4. Nagy Britannia cikk borítóképe
  1.5.4. Nagy Britannia

  Kávé akadémia
  Elsőként 1637-ben egy török vitt kávét Oxfordba és a kávézás szokását hamar kedveltté tette a tanárok és a diákok körében. Ők alakították ki az Oxford Cafe Clubot. Az első kávéházat, az Angel-t, egy Jákob nevű zsidó alapította.

  1.5.5. Magyar kávétörténet cikk borítóképe
  1.5.5. Magyar kávétörténet

  A magyarországi kávékultúra három forrásból merít. A török uralom alatt már jelen volt, de nem volt meghatározó a kávéfogyasztás. Igazából csak az ugyanezt a kávéiskolát közvetítő kereskedő népek (örmények, rácok, görögök, zsidók) ténykedésének volt valós hatása.

  2. Kávé és kultúra cikk borítóképe
  2. Kávé és kultúra

  A kávé a legerősebb kapocs az egyenlítő menti, gyakran harmadik világbeli államok és a gazdag északi félteke között. A legerősebb, hiszen egyszerre jelentős gazdasági, politikai és társadalmi kapocs. A legerősebb, hiszen a kávé a világ legnépszerűbb itala (az ivóvíz után), és a legelfogadottabb hatóanyag tartalmú szer.

  Kávéházi akadémia

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  7.3.2 A hagyományos kávégépek

  A krémkávé előállítására alkalmas kávégépek az 1938-as feltalálás óta jelentős fejlődésen mentek át. Az 1960-as évekig a rugós csaptelepes, ún. pisztonos kávégépek működtek világszerte. Ebben az időben kávé készítésekor az átpréseléshez szükséges nyomást még emberi erővel állították elő.