2.1.1. Európa és a kávé

A városiasodás teremtette meg a lehetőséget, és a polgári életmódból fakadó szabadidő a szükségletet egy újabb, délutáni étkezés beiktatására a napi ritmusba. Az angol ötórai teázás szokásához hasonlóan alakult ki a német kultúrkörben a "Kaffeekuchen"-nek nevezett délutáni uzsonna mely az 1700-as években lassan intézménnyé vált.


Európaiságunk a görög antikvitás, a római jogalkotás és a zsidó-keresztény kultúrkör értékeiben gyökerezik. Ezer éven át együtt fejlődtünk Európa kultúráival, sokszor kiemelkedve, példát mutatva. A kereszténység felvétele óta mondhatjuk, hogy Magyarország Európához tartozik, Európa része és értékei Európáéi is

Az iszlám követői számára tiltott az alkohol fogyasztása, serkentő hatású italként a kávé könnyen vált az "iszlám borává". Az arabok kávéitalának európai elterjesztésében a terjeszkedő török birodalom katonái játszottak nagy szerepet. Nyugat-Európába a kávé a velencei és holland kereskedők által jutott el.

Bécsbe, a gazdag birodalmi fővárosba szinte egy időben jutott el a kávézás szokása az ostromló törökök és a velencei kereskedők közvetítésén keresztül. A Bécsben kialakult és máig töretlenül prosperáló kávévilág, az osztrák nép hagyományainak, habitusának megfelelően teljesen sajátos. Ausztria és elsősorban fővárosa, Bécs hangulatában, életmódjában máig őrzi a Monarchia nyugodt, előkelő, konzervatív világát.

A városiasodás teremtette meg a lehetőséget, és a polgári életmódból fakadó szabadidő a szükségletet egy újabb, délutáni étkezés beiktatására a napi ritmusba.

Az angol ötórai teázás szokásához hasonlóan alakult ki a német kultúrkörben a "Kaffeekuchen"-nek nevezett délutáni uzsonna mely az 1700-as években lassan intézménnyé vált. Az uzsonnaidőben, azaz a munkaidő után való társas összejöveteleknek manapság is fontos szerepe van a nyugati kultúrkörben.

Itália mindig is kultúrákat integráló és civilizációteremtő ország volt. Ez a civilizáló erő hatott akkor is, amikor megpróbálták megalkotni Dél-Európa legjobb kávéitalát. Az olasz eszpresszó kultúra a mediterrán "dolce vita" és a Nyugat-Európai minőség-központú iparosodás ötvözete.

Főmenü:

 • 2.1.2 Magyarország
 • 2.1.3 Városok

 • H i r d e t é s

  x-presso

  H i r d e t é s

  Kávéházi akadémia

  Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
  Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

  Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

  Te, vajon helyesen iszod az espresso-t? cikk borítóképe
  Te, vajon helyesen iszod az espresso-t?

  Az első, reggeli ébresztő kávénkat leszámítva, ma az espresso-t, vagy még inkább a ristretto-t elsősorban gasztronómiai értékéért szeretjük. Sokan mégsem ismerik, hogy miként fogyasszák helyesen, hogy a legjobb élményben legyen részük.

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  H i r d e t é s