2.3.3.3. Olasz kávékultúra

Itália mindig is kultúrákat integráló és civilizációteremtő ország volt (gondoljunk csak a Római Birodalomra). Ez a civilizáló erő hatott akkor is, mikor megpróbálták megalkotni Dél-Európa legjobb kávéitalát.


A mediterrán éghajlat kávéja alapvetően sűrű, erős és rövid. Délen az ember megpróbál aktív maradni - a tűző nap, a 40°C, a lassan mozgó városi levegő ellenére. Az itteni kávé ébreszt és ébren tart. De igaz ez a török kávéra is. Mitől különleges mégis az olasz kávéiskola? A professzionális kávégépek kialakításában, fejlesztésében és a kávéital-sztenderdek kialakításában az olaszok meghatározó szerepet játszottak.

A kávézás helyszínei Itáliában elsősorban a kávébárok - ahol a helyiek gyorsan felhajtják az espressót – valamint a szabadtéri üldögélésnek helyet adó teraszok. A Földközi-tenger partvidékén az utca nem csak közlekedésre való, hanem találkozóhely (fórum) és "nyárilak", az otthon sajátos meghosszabbítása egyben. A nyári hónapok forróságában egész családok valósággal kiköltöznek az utcára. Kapualj, járdasziget, kávézók és éttermek teraszai, lépcsők, sikátorok és lezárt utcák összefüggő, organikus egységet alkotva kelnek életre délutánonként, esténként.

A krémkávé készítés igazi olasz módszer. Nem főzi és nem is egyszerűen lúgozza az őrleményt, de nyomás segítségével valósággal kisajtolja a kávéból az aromaanyagokat. Ez a technológia csak itt, az olívaolaj-gyártás szívében születhetett meg.

De miért ez a kávékészítési mód terjedt el az egész világon? Mert rendkívül gyakorlatias és használható volt. A gépekkel gyorsan lehet lefőzni akár 2-300 adag kávét is, de a kávéital mennyisége, minősége sztenderd egy-két adag készítésekor is - minden vendég ugyanazt kapja. A gépek hosszú élettartamúak, sok 30-40 éves gép ma is dolgozik. Összefoglalva: az olasz espresso-kultúra a mediterrán "dolce vita" és a nyugat-európai minőség-központú iparosodás együttese.

Az olasz kávéitalok (mint a híres cappuccino) alapja az espresso, ami a legmodernebb, legaromadúsabb, legösszetettebb kávéital.

Főmenü:

  • 2.3.3.1. A török-arab kávékultúra
  • 2.3.3.2. Bécsi kávékultúra
  • 2.3.3.4. A német kávékultúra
  • 2.3.3.5. Az amerikai kávéiskola

  • H i r d e t é s

    x-presso

    H i r d e t é s

    H i r d e t é s

    x-presso

    Kávéházi akadémia

    Te, vajon helyesen iszod az espresso-t? cikk borítóképe
    Te, vajon helyesen iszod az espresso-t?

    Az első, reggeli ébresztő kávénkat leszámítva, ma az espresso-t, vagy még inkább a ristretto-t elsősorban gasztronómiai értékéért szeretjük. Sokan mégsem ismerik, hogy miként fogyasszák helyesen, hogy a legjobb élményben legyen részük.

    Az espresso titkai cikk borítóképe
    Az espresso titkai

    Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

    3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
    3.1 Kávé és mezőgazdaság

    A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

    H i r d e t é s