2.3.3.5. Az amerikai kávéiskola

Az Egyesült Államok, mint meghatározó, sőt akkoriban szinte egyetlen világpolitikai tényező, a világ legnagyobb gazdaságával és legerősebb piacával – hirtelen öntudatára ébredt. A világot irányító és vezető szerep átéléséhez azt jól reprezentáló termékek és intézmények kellenek. Ekkor lett divatos az addig európai sznobságnak tartott bor és sajt, előkerült és szinte tömegcikké vált a korai kapitalizmust idéző szivar.


Ebbe a sorba illeszkedik az amerikai kávé-reneszánsz is, ami erőteljesebb fejlődési pályára állította az iparágat, lehetőséget teremtve nekünk, európaiaknak, hogy feltárjuk saját gyökereinket, és azokból táplálkozva új életerővel töltsük meg az európai kávékultúra iskoláit, intézményeit és kávéitalait.

A kávézás szokásrendszerének átformálásában jól felismerhető a sajátos amerikai jelleg. A gyorsétterem-láncok mintájára létrehozták a gyorskávézó-láncokat, melyek mára a világ sok részére eljutottak. Ezek alapkoncepciója a gyorséttermekhez hasonlatos.

A minél nagyobb hatékonyság eléréséhez a végletekig egységesített sztenderdeket használnak, növelik a kiszolgálás gyorsaságát (szűk választék, automata gépek, jól betanított munkaerő) és a jól ismert, fogyasztásösztönző marketingeszközöket alkalmazzák. Feltalálták a hőálló papírpohárban elvihető kávét (coffee-to-go).

Az európai sztenderdeket és szokásokat nem csak átvették, de mára saját ízlésviláguknak megfelelően át is alakították. Ennek láthatjuk előremutató eredményeit éppúgy (pl.: a kávéízesítő szirupok bátor alkalmazásával a tejes italok újabb és újabb változatai; a koffeinmentes kávé mint választékelem megjelenése), mint furcsaságait (pl: az ún. "double no fun" cappuccino, ami koffeinmentes kávéból, zsírmentes tejjel készül).

Az amerikai kávézók nagy része a filteres hosszú kávé mellett espresso alapú kávéitalokat is kínál. Az espressót önmagában alig fogyasztják, inkább tejjel, tejhabbal 2-5dl–re növelik térfogatát, és szirupokkal ízesítik . Mellé fánkot, süteményeket fogyasztanak.

Ami számunkra itt fontos, az az Egyesült Államokból induló "kávérobbanás", mely kihat az európai piacokra is. Ez az "ősrobbanás" a 90-es évek elején indult meg, a kávé világpiaci árának csökkenésekor és egyben egy újfajta, erősen minőségorientált vendéglátás iránti igény megjelenésekor.

Főmenü:

 • 2.3.3.1. A török-arab kávékultúra
 • 2.3.3.2. Bécsi kávékultúra
 • 2.3.3.3. Olasz kávékultúra
 • 2.3.3.4. A német kávékultúra

 • H i r d e t é s

  x-presso

  H i r d e t é s

  H i r d e t é s

  x-presso

  Kávéházi akadémia

  Te, vajon helyesen iszod az espresso-t? cikk borítóképe
  Te, vajon helyesen iszod az espresso-t?

  Az első, reggeli ébresztő kávénkat leszámítva, ma az espresso-t, vagy még inkább a ristretto-t elsősorban gasztronómiai értékéért szeretjük. Sokan mégsem ismerik, hogy miként fogyasszák helyesen, hogy a legjobb élményben legyen részük.

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
  3.1 Kávé és mezőgazdaság

  A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

  H i r d e t é s