2.4 Kávé és egészség

A kávé egészségre gyakorolt hatásai közül leggyakrabban a vérnyomással összefüggő kedvezőtlen hatásokat említik. A nemzetközi szakirodalmat böngészve azonban felfedezhetjük, hogy sok olyan kísérletet, tanulmányt végeztek, melynek során a kávéitalnak az egészségre gyakorolt kedvező hatásaira derült fény.


A tekintélyes amerikai folyóiratban, az "Annals of Internal Medicine"-ben, egy nemrégiben közölt tanulmány szerint a kávé, rendszeresen és jelentős mennyiségben fogyasztva - hat vagy több csészényi naponta - segít a második
típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésében.

További almenük:

2.4.1 A koffein hatásai

A kísérlet 12-18 évig tartott és 125 000 személy vett benne részt. A rendszeres kávéfogyasztók körében a diabétesznek ez a fajtája férfiaknál 54 %-kal, nőknél 30 %-kal volt ritkább, és még a koffeinmentes kávét fogyasztók esetében is 26 % (férfiak) illetve 15 % -kal (nők) kevesebb megbetegedést észleltek.

Ezzel egyidőben más, hatóanyagokat tartalmazó italokkal (pl. tea, cola) is végeztek kísérleteket, de ezek nem jártak számottevő eredménnyel.

Egy másik publikáció, mely a Nature folyóiratben jelent meg, a kávé fogakat védő hatásáról szól. Eszerint a "fekete leves" összetevői, mint a klorogénsav, a nikotinsav vagy a trigonellin, megvédik a fogakat a Streptococcus Mutans nevű baktérium okozta károsodásoktól.

A Georgia Egyetem professzora, Robert Motl által végzett kísérlet bebizonyította, hogy a koffein jobban csökkenti az izomláz okozta fájdalmakat, mint azok a gyógyszerek, amiket erre szokás szerint javasolnak (pl. az aszpirin).

A kísérletben, melyet a "Journal of Pain" című folyóiratban publikáltak, 16 személy vett részt. A vizsgálati alanyoknak két egymást követő napon 30-30 percet kellett biciklizni. Ezután nyolcan koffeintablettákat, nyolcan pedig placebót kaptak.
A két csoport közül az elsőben senkinél sem alakult ki izomláz, míg a másodikban csaknem mindenkinél.

Főmenü:

 • 2.1 Kávé és kultúra
 • 2.2. A kávé termesztés kultúrája
 • 2.3. A kávé fogyasztása

 • H i r d e t é s

  2.4.1 A koffein hatásai

  A koffeinnek az emberi szervezetre tett hatása összetett. A koffein serkentő hatású, stimulálja a központi idegrendszert, fokozza a szív és veseműködést. Testmozgás előtt fogyasztva segít felszabadítani a szervezetben elraktározott zsírt; a tüdő hörgőizmait elernyeszti, könnyíti a légzést, csökkenti az asztmás rohamok veszélyét. Kutatások szerint csökkenti a depressziót. Felelőtlen fogyasztása ugyanakkor növeli a stresszt, a szívkárosodás és a csontritkulás veszélyét. Mennyi koffeint fogyaszthatunk naponta? Mikor igyunk kávét és mikor ne?

  3. Kávé és gazdaság cikk borítóképe
  3. Kávé és gazdaság

  A kilencvenes évek második felében a világ kávétermelése jelentős növekedésen ment át, melynek nagy részét a vietnámi és brazíliai termelés adta. Az ezredfordulóra a világ kávétermelése éves ingadozásokkal 115 millió zsákra nőtt.

  3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
  3.1 Kávé és mezőgazdaság

  A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

  Kávéházi akadémia

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
  3.1 Kávé és mezőgazdaság

  A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

  7.1. Az espresso mint zöldkávé

  Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

  H i r d e t é s