3.2.4 Ipari kávé pörkölés

Felgyorsult világunkban egyre inkább az előkészített termékek irányába tolódtak el a fogyasztói igények. A kávé esetében sincs idő arra, hogy az emberek otthon, saját maguk végezzék a pörkölést, őrlést...


Társadalmi igény jelent meg az otthoni kávékészítéshez alapul szolgáló pörkölt, majd pörkölt és őrölt kávékeverékek iránt. Ezt az igényt kielégítendő jöttek létre az egyre nagyobb, egy idő után ipari méretű kávépörkölő üzemek. Ezek már nem helyi, hanem regionális, országos, vagy globális ízlést és igényt szolgálnak ki.

Kulcsemberként jelenik meg itt a pörkölő és keverékeket összeállító személye. Ezek az emberek gyakran magasabb bért kapnak, mint maga az üzem vezetője, hiszen az ő felelősségük a sokak által megszokott és elvárt minőség, íz és aromavilág folyamatos biztosítása.

Feladatukat az nehezíti, hogy a sokféle beszerzési forrásból érkező zöldkávé minden szüret alkalmával más mennyiségű és minőségű alapanyagot ad. Így folyamatosan változó beszerzési feltételek között kell ugyanazt a sztenderdet nagy mennyiségben létrehozni.

A magas fokú gépesítés ugyanakkor az élőmunka háttérbe szorulását is jelenti. Az emberi tényező kiváltásához magas szintű minőségbiztosítási ellenőrző rendszereket kell beépíteni. A nagy pörkölő üzemekben akár 6-8 ellenőrzési szinten kell átmennie a kávénak a pörkölés során. A pörkölési folyamatot nagyrészben számítógép vezérli.

Főmenü:

  • 3.2.1. A pörkölés közben
  • 3.2.2. Pörkölés és keverés
  • 3.2.3. Manufakturális pörkölés
  • 3.2.5. Pörkölési szintek

  • H i r d e t é s

    x-presso

    H i r d e t é s

    Kávéházi akadémia

    Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
    Tejet a kávéba. Na de milyet?

    A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

    Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
    Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

    Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

    Te, vajon helyesen iszod az espresso-t? cikk borítóképe
    Te, vajon helyesen iszod az espresso-t?

    Az első, reggeli ébresztő kávénkat leszámítva, ma az espresso-t, vagy még inkább a ristretto-t elsősorban gasztronómiai értékéért szeretjük. Sokan mégsem ismerik, hogy miként fogyasszák helyesen, hogy a legjobb élményben legyen részük.

    H i r d e t é s