3.3.1. A zöldkávé osztályozása

Az egyes zöldkávé tételeket szakértők már a termelőhelyen osztályozzák, érzékszervi vizsgálatok alapján. A vizsgálatok folyamán 300 g-os mintákat vesznek a zöldkávéból. Ezeket mintapörkölőben viszonylag világosra pörkölik, hogy ne a pörkölésből fakadó, hanem magából a zöldkávéból származó ízeket vizsgálhassák.


Az így pörkölt kávét viszonylag durvára őrlik és 1,5-2 dl-es csészékben leforrázzák. Az így nyert főzetet megkeverik, először az illatát minősítik, majd néhány perc várakozás után az ital leülepszik és kihűl.

A kóstoláshoz kanalat használnak, a kávét megízlelése után kiköpik, éppen úgy mint a borkóstolók. Ezt az eljárást brazil módszernek hívják. A minták kóstolása alapján állapítják meg a tétel minőségét.

Sok kávéfajta kerül a világpiacon forgalomba. A kávéfajták elnevezése változó: a termelő ország, terület, a behajózási kikötő szolgálhat alapjául. A kávé osztályozási szabványa országról országra változik. Nincs egységes, az egész világra kiterjedő rendszer.

Ezek a szabványok tartalmazzák az egyes kávéfajták jellemzőit, külső, belső tulajdonságait. Létezik méret, szín, feldolgozási mód szerinti és termőterület magassága szerinti osztályozás.

Főmenü:

 • 3.3.3. A New York-i kávétőzsde 1.
 • 3.3.3. A new yorki kávétőzsde 2.

 • H i r d e t é s

  3.3.3. A New York-i kávétőzsde 1. cikk borítóképe
  3.3.3. A New York-i kávétőzsde 1.

  Kávé akadémia
  A kávétőzsdén a zöldkávénak kétféle kereskedése van: készpénzes és jövőbeni (futures). A készpénzes piac a jelenről szól. Az ár jellemzője, hogy úgy fizetik, mintha ma már szállítanák is érte a kávét. A futures piac abban segít, hogy meghatározza a jövőbeni szállítások árát. Arra használják, hogy egy ma megkötött szerződéssel egy jövőbeni szállítást biztosítsanak.

  3.3.3. A new yorki kávétőzsde 2. cikk borítóképe
  3.3.3. A new yorki kávétőzsde 2.

  Kávé akadémia
  A termelő, mikor elad két egység kávét, ugyanabban az időben vételi szándékát is jelzi két egység kávéra, megtartva ezzel a termelt mennyiséget. A vásárló ugyanakkor, amikor vásárolt két egységet, ugyanannyiért el is ad, megtartva ezzel a 75, 000 dollárt és a nettó 0 kávémennyiséget.

  4. Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
  4. Kávé és mezőgazdaság

  A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

  Kávéházi akadémia

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
  3.1 Kávé és mezőgazdaság

  A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

  7.1. Az espresso mint zöldkávé

  Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

  H i r d e t é s