4.1 A kávé környezete

A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.


A kávé Afrikából származik. A mai termelésbe két kávéfajt vontak be. Ezek közismert megnevezése: arabika és robuszta. Az arabika kávé Északkelet-Afrikából, a robuszta Afrika egyenlítő menti vidékéről származik. Mindkettő származási helye trópusi esőerdő, ahol magas a páratartalom és kicsi a hőingadozás.

A kávét 15. századi felfedezése óta az ember a világ minden kávétermesztésre alkalmas országába elvitte. A termőterületek ma körülérik a világot. Több mint száz országban vannak ültetvények. A termőterületek ugyanolyan esőerdők, mint a származási hely - Afrika - esőerdei, vagy azok helyén létrehozott ültetvények..

A kávészektor globális, így a környezete is globális kérdéseket vet fel. A kizsákmányolás és a tisztességes kereskedelem - vagy a gyermekmunka kérdéseit. A környezetvédelem szempontjából pedig a biodiverzitás kérdését.

Az arabika kávé a hegyoldalakon, az említett trópusi erdőkben terem 800-2000 méteres átlagos magasságban. Az arabika kávé számára 15-24 fok C az optimális hőmérséklet.

A robuszta termesztéséhez az ideális magasság a tengerszinttől 900 méterig terjed. Az optimális hőmérséklet a robuszta kávénál 24-30 fok C. Általánosságban elmondható, hogy a magasabb termőhelyről származó kávé minősége jobb.

A kávétermelést sok éghajlati tényező befolyásolja negatívan. Főleg a fagy, az intenzív esőzés és az erős szél. A fagy elpusztítja a növényeket, az erős esőzések ártanak a virágzatnak, a nagy szél pedig a gyümölcsöket tépi le. Ezek annyira jelentősek, hogy az árutőzsdén a kávé ára érzékenyen reagál a hurrikán előrejelzésekre és a brazil fagyjelentésekre.

További almenük:

4.1.1. Környezeti tényezők és a kávé
4.1.2 India
4.1.3 Az eredeti élőhely
4.1.4. A biodiverzitás és a kávé

Főmenü:

 • 4.2 A kávé növény
 • 4.3 Kávé művelés
 • 4.4 Kávé szüretelés
 • 4.5 Kávé feldolgozás
 • 4.6 Termőterületek-fajták

 • H i r d e t é s

  x-presso

  H i r d e t é s

  Kávéházi akadémia

  Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
  Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

  Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

  Te, vajon helyesen iszod az espresso-t? cikk borítóképe
  Te, vajon helyesen iszod az espresso-t?

  Az első, reggeli ébresztő kávénkat leszámítva, ma az espresso-t, vagy még inkább a ristretto-t elsősorban gasztronómiai értékéért szeretjük. Sokan mégsem ismerik, hogy miként fogyasszák helyesen, hogy a legjobb élményben legyen részük.

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  H i r d e t é s