4.1.4. A biodiverzitás és a kávé

-
2006.02.24.

4.1.4. A biodiverzitás és a kávé

Kávé akadémia A kávészektor globális, így a környezete is globális kérdéseket vet fel. A kizsákmányolás és a tisztességes kereskedelem - vagy éppen a gyermekmunka kérdéseit. A környezetvédelem szempontjából a legfőbb a biodiverzitás kérdése.


A biodiverzitás a földön élő növény- és állatfajok változatos sokaságát jelenti. Ez a változatosság négymillió év alatt alakult ki. Civilizációnk alakulása folyamán a biodiverzitásból nyertük táplálkozásunk, orvostudományunk, öltözködésünk változatos alapanyagait, és nagyrészt innen nyerjük ma is.

A biodiverzitás nem egyenletesen oszlik el a földön, jellemzően tízszer, százszor annyi faj él a trópusi őserdőkben, mint a mérsékelt égöv országaiban. Ma a világ biodiverzitás kincsének nagy részét birtokló országok – Brazília, Indonézia, Kolumbia, Mexikó - egybeesnek a legjelentősebb kávétermelő régiókkal és országokkal. A kávé ültetvények pedig gyakran határosak az állat és növény fajták sokaságát rejtő őserdőkkel.

Érdekes, hogy a második legfontosabb világkereskedelmi termék – a kávé – előállítása sokkal kevésbé terheli meg a környezetet, mint pl.: a kőolaj kitermelése, szállítása. Bár történnek jelentős erdőirtások kávéültetvények telepítése érdekében, de jellemző az is, hogy a kávéültetvények természetes védvonalként határolják a hegyi esőerdőket.

Főmenü:

  • 4.1.1. Környezeti tényezők és a kávé

  • Tetszett a(z) 4.1.4. A biodiverzitás és a kávé akadémia cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) 4.1.4. A biodiverzitás és a kávé akadémia cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak akadémia cikkek

    café lungo - hosszú kávé

    Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

    2023.03.29.

    A víz világnapja (03.22.)

    Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

    2023.03.22.

    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

    Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

    2020.03.20.

    Tejet a kávéba. Na de milyet?

    A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

    2020.02.08.

    "narrow"
    Gear.svg