4.2.1.2. Arabika

A kávé szinte 100%-ban a Rubiales rendjében található Coffea nemzetségének két fajából kerül ki. A köznyelvben az arabika és a robuszta megnevezés használatos. Az arabika köznyelvi megnevezés a Coffea arabica fajt jelöli. Ennek természetes variánsai a typica, a bourbon és a jemeni mocha.


Az arabikát gyakran nevezik hegyi kávénak is, mert csak 1000-2000 méteres magasságban tud jó minőséget adni, ahol évente 1500-2000 mm csapadék esik, 20 fok körüli az átlaghőmérséklet és alacsony a hőingadozás. Koffeintartalma alacsonyabb, mint a robusztáé.

Bár sok fajtája létezik az arabika kávénak, a Coffea arabica var. typica és a var. bourbon voltak az elsők. A többi mind ezekből származik. A bourbon kávét a franciák vitték Amerikába, ahol az a mai napig virágzik. Bár a világon jellemzően ezt a két fajtát termesztik, vannak más fajták is, amelyek világszerte jelentőséggel bírnak.

A typica fajtát a gyarmatosítások során a hollandok vitték Ázsiába és Latin-Amerikába, így ez az alap, amiből a legtöbb fajta kifejlődött. A belőle kifejlődött példányok kúp alakúak, fő törzsük függőleges, másodlagos törzseik enyhén dőltek. A typica növénye magas: eléri a 3,5-4 métert. Az oldalsó ágak a vertikális rendszerrel 50-70 fokos szöget zárnak be. Alacsony a hozama, de kiváló az érzékszervi minősége.

A bourbon az Indiai-óceánról, Réunion szigetéről, a korabeli francia gyarmatról került Latin-Amerikába. Hozama 20-30%-kal nagyobb, mint a tyipicáé, de kisebb, mint a legtöbb fajtáé. Kevésbé kúp alakú, több másodlagos ága van. A törzs és a másodlagos ágak bezárt szöge kicsi, kevés köztük a hely.

A levelek szélesek, szélük hullámos, a gyümölcs viszonylag apró és sűrű. A cseresznyék gyorsan érnek és fennáll a lehetősége, hogy erősebb szélnek, vagy esőnek kitéve lehullnak. A bourbon a legjobbját 1100-2000 méter között adja. Az érzékszervi minőség kiváló, hasonló a typicáéhoz.

Réunion szigetét 1848-ig Bourbonnak hívták. Érdekes e két alap arabika fajta nevében viszontlátni a kávéültetvények elterjesztésében a 18. században versengő francia és holland törekvéseket.

Főmenü:

 • 4.2.1.1. A kávé besorolása
 • 4.2.1.3. Robuszta
 • 4.2.1.4. Nemesített fajták
 • 4.2.1.5. Gyöngykávé
 • 4.2.1.6. Elefántbab - Maragogipe

 • H i r d e t é s

  4.2.1.3. Robuszta cikk borítóképe
  4.2.1.3. Robuszta

  Kávé akadémia
  A kávé szinte 100%-ban a Rubiales rendje Coffea nemzetségének két fajából kerül ki. A köznyelvben az arabika és a robuszta megnevezés használatos. A robuszta elnevezés utal a növény ellenálló képességére és a robuszta tartalmú kávéital markáns ízvilágára.

  4.2.1.4. Nemesített fajták cikk borítóképe
  4.2.1.4. Nemesített fajták

  A bourbon, a typica, és a mocha mellett a Coffea arabica faj több fajtáját termesztik világszerte. Ezeket vagy nemesítéssel hozták létre, vagy spontán mutáció eredményei. Most megismerheti a legkiemelkedőbb tulajdonságokkal rendelkező kávéfajtákat.

  4.2.1.5. Gyöngykávé

  Sokat emlegetett különlegesség a gyöngykávé, melyet spanyol nyelvterületen caracolillonak, azaz csigabigának neveznek. (Angol elnevezése peaberry)

  Kávéházi akadémia

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
  3.1 Kávé és mezőgazdaság

  A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

  7.1. Az espresso mint zöldkávé

  Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

  H i r d e t é s