4.2.1.3. Robuszta

Kávé akadémia A kávé szinte 100%-ban a Rubiales rendje Coffea nemzetségének két fajából kerül ki. A köznyelvben az arabika és a robuszta megnevezés használatos. A robuszta elnevezés utal a növény ellenálló képességére és a robuszta tartalmú kávéital markáns ízvilágára.


A robuszta tudományos megnevezése: Coffea canephora varietas robusta. A robuszta név tehát rendszertanilag egy variánst jelöl, de általában egy fajta megnevezésére használják.

Felfedezése valamivel több mint 100 évvel ezelőttre tehető. Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel a jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között.

Ma a világ kávétermelésében a robuszta része körülbelül a teljes termelés egyharmada. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó. Van, aki a 100% arabika keverékekre, van aki az arabika - robuszta keverékekre esküszik.

A robuszta megjelenése új lendületet adott a kávétörténetnek. Átformálódtak a piacok és a fogyasztói ízlések. Kelet-Afrikai gyarmatai és jól kiépített észak-afrikai kereskedelmi kapcsolatai segítették Olaszországot a robuszta kávé behozatalában. Az olcsóbb robuszta kávé mindenki számára megfizethető volt. Az így megnövekedett felvevőpiac gyorsabb és hatékonyabb kávékészítési technológiát követelt. Fejlődésnek indult az espresso-technológia, megnyíltak az első olasz kávébárok.

Az ezredfordulón robusztából legtöbbet Vietnám, Brazília és Indonézia termelt. Ez Vietnám esetében 15 000 000 zsákot jelent, az egész világ 40 000 000 zsákos termeléséből. Brazíliában a robuszta conillon néven ismert.

Főmenü:

  • 4.2.1.1. A kávé besorolása
  • 4.2.1.2. Arabika
  • 4.2.1.4. Nemesített fajták
  • 4.2.1.5. Gyöngykávé
  • 4.2.1.6. Elefántbab - Maragogipe

  • 4.2.1.4. Nemesített fajták cikk borítóképe
    4.2.1.4. Nemesített fajták

    A bourbon, a typica, és a mocha mellett a Coffea arabica faj több fajtáját termesztik világszerte. Ezeket vagy nemesítéssel hozták létre, vagy spontán mutáció eredményei. Most megismerheti a legkiemelkedőbb tulajdonságokkal rendelkező kávéfajtákat.

    4.2.1.5. Gyöngykávé

    Sokat emlegetett különlegesség a gyöngykávé, melyet spanyol nyelvterületen caracolillonak, azaz csigabigának neveznek. (Angol elnevezése peaberry)

    4.2.1.6. Elefántbab - Maragogipe

    Az elefántbab a coffea Arabica kávéfaj typica fajtájának maragogipe mutációja. Ez a mutáció spontán jelent meg Brazíliában. Eredeti nevét a Bahia állam északkeleti részén fekvő Maragogipe városról kapta: a közeli ültetvényeken fedeztek fel először ilyen kávészemeket.

    Kávéházi akadémia

    Az espresso titkai cikk borítóképe
    Az espresso titkai

    Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

    7.3.2 A hagyományos kávégépek

    A krémkávé előállítására alkalmas kávégépek az 1938-as feltalálás óta jelentős fejlődésen mentek át. Az 1960-as évekig a rugós csaptelepes, ún. pisztonos kávégépek működtek világszerte. Ebben az időben kávé készítésekor az átpréseléshez szükséges nyomást még emberi erővel állították elő.