4.3.1. A csíráztatás, a csemeték

A kávé termesztéséhez összegyűjtik az érett piros kávécseresznyéket, lefejtik a gyümölcshúst, és fermentálással eltávolítják a nyálkát. A frissen szedett magokat vagy rögtön elültetik, vagy kiszárítják későbbi használatra.


A szárítás egy drótháló-szerű tálcán, az árnyékban történik. A szárított magokat jó tárolás mellett akár egy év múlva is el lehet ültetni.. A magokat egy homokágyon, nedves zsákvászonnal, vagy szalmával letakarva előcsíráztatják.

A magokat közelről figyelik és amint a gyököcskék megjelennek, eltávolítják őket a homokágyról. A csírázó magokat csemeteágyban vagy műanyag zsákban növesztik.

A csemeteágyban a magocskákat olyan talajú ágyakba ültetik, amelyek megfelelő arányban tartalmaznak trágyát. A csemeteágyak egy méter szélesek, 50 centiméter mélyek, a magocskákat egymástól 12-15 cm-re kell ültetni 20 cm-es növény esetén, vagy 20 cm távolságra egymástól 30-40 cm-es növény esetén. Az első néhány hónapban 50%-ban árnyékoltak a csemeteágyak. Az árnyékolást ezek után fokozatosan csökkentik, megszüntetve azt az utolsó két hónapra.

Gyakran használnak műanyag zsákokat a csemeték növesztéséhez. A zsákokat felső talajjal, jól bomlott marhatrágyával, folyami homokkal, sóderrel, a kávé gyümölcshúsával és magburokkal töltik fel. Az arányok: három rész felső talaj, egy rész folyami homok és sóder és egy rész trágya.

A kis kávénövényeket akkor ültetik át a kávéföldekre, amikor eléri a 20-40 cm-es magasságot.

Főmenü:

  • 4.3.4. Művelési módok
  • 4.3.5 Növényvédelem

  • 4.3.4. Művelési módok

    A következő művelési módok vannak gyakorlatban:

  • Félig vad, erdei művelés
  • Hegyi, vidéki művelés
  • Hagyományos vegyes művelés, kávékerti művelés
  • Kereskedelmi vegyes művelés
  • Árnyékolt kávéültetvény
  • Napos kávéültetvény

  • 4.3.5 Növényvédelem

    A felnőtt kávénövény többféle táplálást, gondozást és védelmet igényel. Trágyázást, öntözést, metszést, tisztítást, és védelmet a kórokozók ellen. Mindezek jelentős költséghányaddal bírnak a zöldkávé előállításában.

    4.4 Kávé szüret cikk borítóképe
    4.4 Kávé szüret

    A kávét minden évben a száraz évszakban szüretelik, amikor a szemek fényesek és pirosak. Háromféle szüretelés van. A kézi szüretelés lehet szelektív vagy lehúzó, valamint létezik a gépi szüretelés. A szelektív szüretelést kivéve minden esetben együtt szedik le az érett és az éretlen szemeket.

    Kávéházi akadémia

    Az espresso titkai cikk borítóképe
    Az espresso titkai

    Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

    7.3.2 A hagyományos kávégépek

    A krémkávé előállítására alkalmas kávégépek az 1938-as feltalálás óta jelentős fejlődésen mentek át. Az 1960-as évekig a rugós csaptelepes, ún. pisztonos kávégépek működtek világszerte. Ebben az időben kávé készítésekor az átpréseléshez szükséges nyomást még emberi erővel állították elő.