4.3.5 Növényvédelem

A felnőtt kávénövény többféle táplálást, gondozást és védelmet igényel. Trágyázást, öntözést, metszést, tisztítást, és védelmet a kórokozók ellen. Mindezek jelentős költséghányaddal bírnak a zöldkávé előállításában.


A kávénövény jelentős mennyiségű ásványi anyagot – nitrogén, kálium és foszfát vegyületeket – von ki a táptalajból, amit trágyázással pótolni kell. Trópusi őserdőkből származik, ezért szárazság esetére gondoskodni kell az öntözőrendszer kialakításáról.

A növény az élete folyamán rendszeresen igényel metszést. Ennek célja az elöregedett részek eltávolítása, a gyümölcshozás serkentése és a növény formázása a szürethez és a permetezéshez.

Több mint 900 vírust, baktériumot, rovart, puhatestűt, madarat és emlőst tartanak számon világszerte, amelyek ellen védeni kell a kávénövényt. Elterjedt mód a permetezés, amely szinte minden kávétermelő országban a talajvíz szennyezettségéhez vezetett. A leghatékonyabb növényvédelem a kémiai, mezőgazdasági és biológiai módszerek együttes rendszerben való alkalmazása

Főmenü:

  • 4.3.1. A csíráztatás, a csemeték
  • 4.3.4. Művelési módok

  • H i r d e t é s

    x-presso

    H i r d e t é s

    Kávéházi akadémia

    Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
    Tejet a kávéba. Na de milyet?

    A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

    Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
    Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

    Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

    Te, vajon helyesen iszod az espresso-t? cikk borítóképe
    Te, vajon helyesen iszod az espresso-t?

    Az első, reggeli ébresztő kávénkat leszámítva, ma az espresso-t, vagy még inkább a ristretto-t elsősorban gasztronómiai értékéért szeretjük. Sokan mégsem ismerik, hogy miként fogyasszák helyesen, hogy a legjobb élményben legyen részük.

    H i r d e t é s