café lungo - hosszú kávé
2023.03.29.
A kávé feldolgozásának a lényege, hogy az érett, egészséges kávégyümölcsből kinyerjük a behajózásra és pörkölésre alkalmas magokat, a zöld babkávé szemeket. A feldolgozás folyamatának több fázisa van.
A száraz, vagy hagyományos eljárás lényege a kávégyümölcs napon vagy szárítóban történő kiszárítása, és a mag mechanikus héjtalanítással történő kinyerése. Ez a legrégebbi és egyben mindmáig a legszéleskörűbben alkalmazott eljárás a kávé feldolgozására. Afrikában elterjedten alkalmazzák.
A nedves eljárás keretében a kávégyümölcsöt a feldolgozás folyamán "mossák", fermentálják, ami meglazítja a gyümölcshúst, így könnyebb a héjtalanítás. A fermentálás ugyanakkor a kávé ízvilágát is befolyásolja, savakban gazdagabbá teszi. Elterjedten alkalmazzák Közép- és Dél-Amerikában.
Mindkét eljárás esetében a következő fázis a tisztítás. A nedves eljárás esetén ez a pergamenhéj eltávolítását jelenti. A száraz eljárás esetén már a kiszáradt cseresznye megtörésével kinyerték a kávébabokat, de ezek még össze vannak keveredve a száraz héj és a kiszáradt gyümölcshús maradványaival.
A megtisztított zöldkávé válogatásnak két módja van: kézzel vagy gépek segítségével történik. A kézi válogatáskor a zöldkávét kiterítik a földre, fa asztalokra, vagy egy fonott szőnyeg. Ezt az igen nehéz, nagy figyelmet igénylő munkát nagyészt nők végzik. Feladatuk a sötét, törött és elszíneződött szemek különgyűjtése.
A válogatás után a zöldkávét nagy, fedett raktárakban tárolják. A kávét időről-időre megforgatják, óvják a páratartalomtól, a napfénytől, és törekszenek az egyenletes hőmérsékletű tárolásra.
További almenük:
4.5.1. A száraz eljárás
4.5.2. A nedves eljárás
4.5.3. Tisztítás
4.5.4 Válogatás
4.5.5 Zsákolás
További Kávéházak akadémia cikkek
café lungo - hosszú kávé
2023.03.29.
A víz világnapja (03.22.)
2023.03.22.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke
2020.03.20.
Tejet a kávéba. Na de milyet?
2020.02.08.
Növényi tej - ingyen!?
2024.11.03.