4.5.1. A száraz eljárás

A száraz vagy hagyományos eljárás lényege a kávégyümölcs napon, vagy szárítóban történő kiszárítása, és a mag mechanikus héjtalanítással történő kinyerése. Ez a legrégebbi és egyben mindmáig a legszéleskörűbben alkalmazott eljárás a kávé feldolgozására. Afrikában elterjedten alkalmazzák.


Valószínüleg az Etiópiai hegyekben, régesrégen fedezték fel ezt az eljárás. A helyiek azt figyelhették meg, hogy az érett kávécseresznye már az ágakon elkezd lassan kiszáradni, mielőtt a földre hullik, ahol tovább folytatódik a kiszáradás. Néhány hét múlva már szétmorzsolhatták a kiszáradt kávécseresznyét és így kinyerhették belőle a kávémagot.

További almenük:

4.5.1.1 A cseresznye szárítása
4.5.1.2 A kiszárított cseresznye megtörése

A száraz eljárásnak három lépése van. Első a kávécseresznyék kiszárítása. Második a kiszáradt kávécseresznyék megtörése, a magok kinyerése. A harmadik lépés pedig a tisztítás és a szortírozás.

A világ robuszta termésének majd’ egészét, illetve az arabika termelés körülbelül 50%-át dolgozzák fel ezzel az eljárással.

Főmenü:

  • 4.5.2. A nedves eljárás
  • 4.5.3. Tisztítás
  • 4.5.4 Válogatás
  • 4.5.5 Zsákolás

  • H i r d e t é s

    4.5.2. A nedves eljárás cikk borítóképe
    4.5.2. A nedves eljárás

    A nedves eljárás keretében a kávégyümölcsöt a feldolgozás folyamán "mossák", fermentálják, ami meglazítja a gyümölcshúst, így könnyebb a héjtalanítás. A fermentálás ugyanakkor a kávé ízvilágát is befolyásolja, savakban gazdagabbá teszi.

    4.5.3. Tisztítás

    Mind a nedves, mind pedig a száraz eljárás esetében a válogatás előtti fázis a tisztítás. A nedves eljárás esetén ez a pergamenhéj eltávolítását jelenti. A száraz eljárás esetén pedig ez a harmadik szakasz, amikor is már a kiszáradt cseresznye megtörésével kinyerték a kávébabokat, de ezek még össze vannak keveredve a száraz héj és a kiszáradt gyümölcshús maradványaival.

    4.5.4 Válogatás cikk borítóképe
    4.5.4 Válogatás

    A válogatásnak két módja van, kézzel, vagy gépek segítségével történik. A kézi válogatáskor a zöldkávét kiterítik a földön, fa asztalokon, vagy egy fonott szőnyegen. Ezt az igen nehéz, nagy figyelmet igénylő munkát nagyészt nők végzik. Feladatuk a sötét, törött és elszíneződött szemek különgyűjtése.

    Kávéházi akadémia

    Az espresso titkai cikk borítóképe
    Az espresso titkai

    Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

    3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
    3.1 Kávé és mezőgazdaság

    A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

    7.1. Az espresso mint zöldkávé

    Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

    H i r d e t é s