4.5.4 Válogatás

-
2007.11.23.

4.5.4 Válogatás

A válogatásnak két módja van, kézzel, vagy gépek segítségével történik. A kézi válogatáskor a zöldkávét kiterítik a földön, fa asztalokon, vagy egy fonott szőnyegen. Ezt az igen nehéz, nagy figyelmet igénylő munkát nagyészt nők végzik. Feladatuk a sötét, törött és elszíneződött szemek különgyűjtése.


Egy gyakorlott munkás egy munkanap alatt másfél zsák, azaz 90 kg kávét tud szétválogatni. Mind a száraz, mind a mosott eljárás esetén az igazán magas minőség csak válogatással érhető el.

Azokban az országokban, ahol a munkaerő drága, gyakran alkalmazzák a hatvanas években kifejlesztett gépi válogatást. A gépek feladata ugyanaz, a törött, az egészségtelen és az elszíneződött szemek kiválogatása.

A szín alapján válogató gépek egy speciális kamera rendszerrel megvizsgálják minden egyes kávébab színét, annak hullámhossza alapján, majd a szemet vagy tovább engedik vagy egy hirtelen sűrített levegőlökéssel a hibás szemek kupacába lökik. A gépek egy része fekete-fehér, monokróm vizsgálóval működik és a nagyon sötét és nagyon világos árnyalatúakat löki vissza. A specifikusabb (bikróm) gépek azonban az éretlen és a féreg rágta szemeket is felismerik és visszalökik.

A gépi válogatás nem annyira pontos, mint a kézi. A két módszert kombináltan használják, ez a minőség, az ár és a hatékonyság szempontjából az optimális megoldás. A válogatás eredménye egy méretben, színben homogén, egységes minőség.

Főmenü:

  • 4.5.1. A száraz eljárás
  • 4.5.2. A nedves eljárás
  • 4.5.3. Tisztítás
  • 4.5.5 Zsákolás

  • Tetszett a(z) 4.5.4 Válogatás akadémia cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) 4.5.4 Válogatás akadémia cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak akadémia cikkek

    café lungo - hosszú kávé

    Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

    2023.03.29.

    A víz világnapja (03.22.)

    Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

    2023.03.22.

    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

    Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

    2020.03.20.

    Tejet a kávéba. Na de milyet?

    A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

    2020.02.08.

    "narrow"
    Gear.svg