6.1. A kávékészítés lényege

Minden kávéfőzési eljárás lényege, hogy a megfelelően pörkölt és kellő finomságúra darált kávéőrleményből különféle eljárások során számos ízt, aromát illetve értékes anyagokat úgy oldjunk ki, hogy ezek bomlás nélkül az oldatba (a kávéba) kerüljenek. Ugyanakkor a kávéőrleményben mindig fellelhető, de a kávéitalban már nem kívánatos egyéb anyagok kioldása ne történhessen meg.


A kávéital minőségében alapvetően 3 fő szereplő összhangja meghatározó:

A befolyásoló tényezőket, a fenti ábrának megfelelően, három csoportba osztjuk:

 • alapanyaghoz köthető: a kávébab minősége és pörköltsége
 • géphez köthető: a főzési hőmérséklet, a nyomás, valamint a vízminőség
 • emberhez köthető: az alapanyag tárolása-kezelése, a vízmennyiség, a szemcsézet, az adagolás és tömörítés, a kilúgozás ideje, valamint az időzítés

  Ezeken túl természetesen minden italkészítési mód rendelkezik saját jellemzőkkel is. Ebből talán belátható, milyen sokféle és mennyire különböző kávéital készíthető, ha az egyes meghatározó tényezőkön változtatunk. Ha gőzzel lúgozzuk ki az őrleményt, erősebb (magasabb koffeintartalmú) italt kapunk, mint forró vizes elárasztáskor, ugyanakkor az illó anyagok jó része is elveszik.

  Ha ugyanolyan főzési idő mellett finomabbra őrölt kávén eresztjük át a vizet (az őrlemény megnövekedett fajlagos felülete miatt), tartalmasabb italt nyerünk. Ha minden egyéb körülmény változatlansága mellett megnöveljük a kilúgozás időtartamát, minden esetben kesernyésebb italt kapunk.

  Főmenü:

 • 6.2. A kávéital készítés módszerei
 • 6.3. A kávéiskolák italai

 • H i r d e t é s

  6.2.3 A perkoláció és a lombikos kávéfőző

  Az espresso technológia megjelenése előtt két kávékészítési technológia terejdt el leginkább. Az első a perkolációs kávéfőzés, mely azangol háztartásokban a mai napig jellemzően használatos, a másik pedig a lombikos (Cona) technológia.

  6.3. A kávéiskolák italai cikk borítóképe
  6.3. A kávéiskolák italai

  Ahány kávékultúra, annyi különböző ízlésvilág. Az egyes kávékultúrák kialakították a csak rájuk jellemző kávéitalokat. Különböző pörkölés, kávékészítési metódus, más és más fogyasztási szokások.

  Kávéházi akadémia

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
  3.1 Kávé és mezőgazdaság

  A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

  7.1. Az espresso mint zöldkávé

  Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

  H i r d e t é s