café lungo - hosszú kávé
2023.03.29.
Kávé akadémia Az eszpresszó név az italkészítés gyorsaságára utal, hisz az első eszpresszó gépek megjelenésekor, a 20-ik század első évtizedében szokatlan volt, hogy a kávé frissen, a vendég szeme láttára készüljön el egy-két perc alatt. Méghozzá szó szerint a szeme láttára, hisz ezek a kávégépek a modern kávézók, presszók díszei voltak.
A tradicionális olasz espresso-keverékek általában a nagyobb hányadot kitevő arabica fajták mellett, különböző arányban tartalmaznak robusta fajtákat is. A hagyományos olasz espressónak a robusta adja az erejét, az arabica gazdag aromavilágát.
A legújabb időkben jelentek meg a 100% arabica espresso-kávékeverékek. Ebben a folyamatban élen járt a trieszti székhelyű Illy cég, mely célul tűzte ki, hogy az olasz eszpresszó tradíciót tiszteletben tartva, megújítja azt.
Olaszországban nem csak a kávéágazat sajátossága, de a nagyvilággal összehasonlításban mindenképpen egyedülálló a kisüzemi jelleg. Az ország minden területén megtalálható pörkölő üzemek száma egy-két ezer. Az óriáscégek több tucat tonna napi kapacitású gyáraitól az egészen apró családi üzemekig.
Ezek a pörkölők aztán hálózatszerűen kapcsolódnak a kávébárokhoz. Az országban lévő kb. 170 ezer kávébárban becslések szerint 270 ezer barista dolgozik. Az országban 14 milliárd adag espresso és espresso alapú ital fogy el egy év alatt a vendéglátásban. A vendéglátóipari keverékek átlagosan 51% arabikát és 49% robusztát tartalmaznak. Az eladott kávéitalok száma báronként naponta átlag 230.3 csésze. Ez több mint másfél kiló kávé naponta.
Az espresso a legösszetettebb kávéital. Úgynevezett polifázisos rendszert alkot. Szerkezetében egyszerre oldat, mert a kávéitalba a főzővíz sok szín-, íz-, és hatóanyagot old. Emulzió, mivel a nyomással kinyert olajtartalom "láthatatlanul" keveredik a vizes részekkel. Szuszpenzió, hiszen az italban csak mikroszkóppal észrevehető, parányi kávészemcsék úszkálnak, és hab, ami a kávé tetején összegyűlő hab szerkezetű krém.
Az espresso kultúra a napfényben oldott dél, és a minőségközpontú, teljesítményorientált nyugat házassága.
További almenük:
7.1. Zöldkávé
7.2. Pörkölés
7.3 Az esresso technológia
7.4. A kávéélmény
7.5. Az espresso mint ital
7.6. Cappuccino
További Kávéházak akadémia cikkek
café lungo - hosszú kávé
2023.03.29.
A víz világnapja (03.22.)
2023.03.22.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke
2020.03.20.
Tejet a kávéba. Na de milyet?
2020.02.08.
A kávézás művészete és mestersége – válj profi baristává!
2024.10.07.