café lungo - hosszú kávé
2023.03.29.
Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.
A víz az élet alapja, és a Föld minden élőlényének nélkülözhetetlen eleme. Az emberi test több mint 60%-a víz, és alapvető szerepet játszik a testhőmérséklet szabályozásában, a tápanyagok szállításában és a salakanyagok eltávolításában. Az emberiség története során a vízforrások a települések kialakulásának és fejlődésének alapját képezték. Az emberi társadalom, a gazdaság és a környezet egyaránt igényli a tiszta és elérhető vízforrásokat.
Sajnos a világ vízkészleteinek kezelése számos problémával küzd. A klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási események, mint az aszályok, árvizek és viharok, amelyek hatással vannak a vízellátásra és a vízminőségre. A növekvő népesség és a fokozódó gazdasági tevékenység miatt a vízigény is nő, ami egyre nagyobb nyomást gyakorol a vízforrásokra. Emellett a vízszennyezés – legyen az ipari, mezőgazdasági vagy háztartási eredetű – tovább rontja a vízminőséget és a környezeti állapotot.
A Víz Világnapjának egyik célja, hogy megoldásokat találjunk a vízgazdálkodás problémáira.
A csészében található kávé átlagosan 98%-a víz, csak a többi rész a kávéból kioldódott csoda, amitől kávé lesz a kávé. Az arányokból látható, hogy ha javítani nem is, a 98% elég sokat tud rontani a fennmaradó 2%-on. Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, milyen vizet érdemes használni kedvenc reggeli italunk elkészítéséhez?!
Bármilyen jó is a kávé alapanyag, a nem megfelelő vízzel rossz lesz az ital!
Mitől lesz megfelelő? A kérdésre az egyszerűsített válasz, az alacsony ásványianyag tartalom.
Amit egy ásványvízben keresünk (sok oldott ásványi anyag, amik a testünk működéséhez szükségesek, mint a kalcium, magnézium, karbonátok, stb.) pontosan azok rontják el a kávé élményét. Minél magasabb a víz ásványianyag tartalma, annál “erősebb”, jellegzetesebb íze lesz a víznek, ami befolyásolja a kávé ízét, ráadásul egy telített oldatba sokkal kevésbé tud már bármi kioldódni a kávéból - kezdte Lonkai Márton, a Steamhouse kávékapszulák egyik megálmodója.
A fenti anyagokon túl a csapvízben sok egyéb anyag is van, amitől csapvíz lesz (fertőtlenítéshez használt anyagok, a csőhálózatból kioldott anyagok, stb.). Ráadásul a kemény (magas ásványianyag tartalmú) víz elősegíti a vízkő képződését, így nem csak a kávéból nem lehet kihozni a maximumot, de az eszközök is hamarabb tönkremennek, több karbantartást igényelnek - mondta Juhász Bálint.
A legegyszerűbb és a Steamhouse által leginkább (az otthoni használatra) javasolt megoldás egy vízszűrő kancsó beszerzése. Ezekkel az eszközökkel meglepő változást lehet elérni a kávé ízében. (Valamint a teáéban, a levesében, és mindenben, amihez víz kell). Szintén nem elhanyagolható, hogy létezik olyan szűrőpatron, ami az ólomszennyeződést is eltávolítja a csapvízből, így (főleg a régebbi építésű házban élőknek) ívóvízként is javasolt szűrt vizet használni. Ráadásul minden vízszűrési módszer közül ez a legolcsóbb és legegyszerűbb, a kancsó az első szűrőpatronokkal már néhány karton ásványvíz árából megvásárolható, és nincs szükség a műanyag palackokra soha többet - részletezte Lonkai Márton.
Ahogy a kávéban, úgy a vízkezelésben is egészen nagy mélységekig (vagy magasságokig) el lehet jutni, hiszen egy RO (fordított ozmózis eljárással működő) berendezés is teljesen más vizet fog készíteni, mint a szűrőkancsó, igaz a beruházás is más lesz. A profi kávés versenyzők maguknak keverik a vizet, egyszerűen desztillált vizet visszasóznak keserűsóval, kalciummal és magnéziummal a kívánt (kóstolással kitapasztalt) mértékben - mesélte Juhász Bálint.
Jobb kávé, hosszabb élettartamú kávégépek!
dr. Kovács T. Lóránt
További Kávéházak akadémia cikkek
café lungo - hosszú kávé
2023.03.29.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke
2020.03.20.
Tejet a kávéba. Na de milyet?
2020.02.08.
Arabica és robusta – a két vetélytárs?!
2020.01.13.
A kávézás művészete és mestersége – válj profi baristává!
2024.10.07.