Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)


Arabica – a légies hercegnő

A kávék igazi hercegnője, „aki” rengeteg törődésre vágyik. A hőséggel, valamint a kártevőkkel szemben kevésbé ellenálló fajta, és nedvességigénye is lényegesen nagyobb. A hegyvidéki klímát kedveli, így 1000-2000 méter alatti magasságban nem is igazán találkozhatsz vele. Termesztése tehát jóval macerásabb, ezért ennek a kávéfajtának az ára is borsosabb. Ne hagyd magad átverni! Az a tény, hogy egy kávé arabica, még nem feltétlenül jelent egyet a minőséggel. Számos más tényező is közrejátszik, mint például a szüretelés, a pörkölés vagy a szállítás módja.

Robusta – a fekete bárány

Azért azt nem mondanám, hogy a robusta „a jég hátán is megél”, de sokkal strapabíróbb növényről van szó. Már 200 méteres magasságban is megterem, persze öntözésre és árnyékra ennek a fajtának is szüksége van. Íze a légies, édeskés arabicával ellentétben kesernyésebb, savasabb és erőteljesebb. A robusta számomra a kávék fekete báránya, melyet sokan tévesen alábecsülnek! Még mielőtt végleg leírnád ezt a kevésbé igényes fajtát, egy kis érdekesség: a világ legdrágább kávéja, a Kopi Luwak is (100%) robustából készül! Elgondolkodtató, nem igaz? Azt tanácsolom neked, hogy még kifinomult kávéínyencként se fordulj el teljesen tőle!

De tényleg, melyik a jobb?

Az attól függ…

Amennyiben szereted egy jó nagy adag energialökettel indítani a napodat, a dupla annyi koffeintartalommal bíró robusta lesz nálad a befutó, mely remek eszpresszó alapanyag. Ha viszont egy mennyein édes, lágy cappuccinoval kényeztetnéd magad, érdemes az arabicából készülő verziót (is) kipróbálnod. A legtöbbször egyébként keverék formájában találkozhatsz a kétfajta növénnyel, melyek remekül kiegészítik egymást. Nekem mindegyikből megvan a saját kedvencem!

Forrás: https://kaveslaci.hu/

Szabó (Kávés) László

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházi akadémia

Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
Tejet a kávéba. Na de milyet?

A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

Te, vajon helyesen iszod az espresso-t? cikk borítóképe
Te, vajon helyesen iszod az espresso-t?

Az első, reggeli ébresztő kávénkat leszámítva, ma az espresso-t, vagy még inkább a ristretto-t elsősorban gasztronómiai értékéért szeretjük. Sokan mégsem ismerik, hogy miként fogyasszák helyesen, hogy a legjobb élményben legyen részük.

Az espresso titkai cikk borítóképe
Az espresso titkai

Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

H i r d e t é s