A víz világnapja (03.22.)
2023.03.22.
Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.
Elterjedt az a tévhit, hogy a hosszú kávé sokkal gyengébb mint az espresso. Igaz ez?
Alapvetően minden, géppel készített kávé alapja egy "espresso" (legyen az kávézói presszó vagy otthoni kapszula). Ez a közmegegyezésnek megfelelő ital, 25-40ml folyadékmennyiség, az adott adag kávéból elkészítve. Ha ennél rövidebb, töményebb kávét szeretnénk inni, az a "ristretto" (15-25 ml van a pohárban), ha hosszabbat, az eredeti olasz besorolás szerint az a "lungo" (40-80 ml).
Ezekre sem pontos szabály, sem nemzetközi standard nincsen, a szokás mellett az egyes helyek, az egyes területek megszokása vagy az adott barista elképzelése alakítja - kezdte Lonkai Márton, a Steamhouse kávékapszulák egyik megálmodója.
Ideális esetben a kávéból nagyjából 25-35 másodperc alatt oldódik ki minden, amit szeretnénk, és semmi több. Ahhoz, hogy eltérő mennyiségű folyadék ugyanannyi idő alatt készüljön el, ehhez az kellene, hogy a ristretto-hoz használt kávé őrlemény sokkal finomabb legyen, mint amiből a lungo készül (a durva őrleményen gyorsabban folyik át a víz, azaz azonos idő alatt sokkal több folyadék lesz a csészében). Ha így járnánk el, ízre, érzésre nagyon hasonló italokat kapnánk, amik csak a "sűrűségükben" térnek el. Mivel ezt sajnos nem lehet megoldani, óhatatlanul az idő is változni fog: a ristretto-hoz rövid ideig jön a víz, a lungohoz hosszabb ideig. Így lett a nagy pohárban adott eszpresszó "hosszú kávé" - magyarázta Juhász Bálint.
Mivel több ideig érintkezik a kávé a vízzel, ezért több koffein is oldódik ki, ezért a hosszú kávé a presszóhoz képest kevésbé intenzív ízű, de hatásában erősebb lesz.
Kapszulás gépekkel ugyanez a helyzet: a rövidebb kávé sokkal kevesebb vízzel, rövidebb ideig készíti a kávét, a hosszú kávé ugyanannyi kávén több idő alatt több vizet enged át. Az, hogy melyik a jobb, mindenkinek a saját ízlésén múlik. Szerencsére a látszat ellenére, a kapszulás gépeken lehet állítani a kávé "hosszát", azaz minden gombon programozni az átfolyó víz mennyiségét. Ennek módszere minden gépnél más, érdemes a használati utasítást előkeresni, vagy az interneten megnézni. Ha van egy jó beállítás, ahol ízlenek a kávéink, onnantól érdemes minden kávét azzal a gombbal készíteni!
dr. Kovács T. Lóránt
További Kávéházak akadémia cikkek
A víz világnapja (03.22.)
2023.03.22.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke
2020.03.20.
Tejet a kávéba. Na de milyet?
2020.02.08.
Arabica és robusta – a két vetélytárs?!
2020.01.13.
A kávézás művészete és mestersége – válj profi baristává!
2024.10.07.