café lungo - hosszú kávé

-
2023.03.29.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.


Elterjedt az a tévhit, hogy a hosszú kávé sokkal gyengébb mint az espresso. Igaz ez?

Alapvetően minden, géppel készített kávé alapja egy "espresso" (legyen az kávézói presszó vagy otthoni kapszula). Ez a közmegegyezésnek megfelelő ital, 25-40ml folyadékmennyiség, az adott adag kávéból elkészítve. Ha ennél rövidebb, töményebb kávét szeretnénk inni, az a "ristretto" (15-25 ml van a pohárban), ha hosszabbat, az eredeti olasz besorolás szerint az a "lungo" (40-80 ml).
Ezekre sem pontos szabály, sem nemzetközi standard nincsen, a szokás mellett az egyes helyek, az egyes területek megszokása vagy az adott barista elképzelése alakítja - kezdte Lonkai Márton, a Steamhouse kávékapszulák egyik megálmodója.

Ideális esetben a kávéból nagyjából 25-35 másodperc alatt oldódik ki minden, amit szeretnénk, és semmi több. Ahhoz, hogy eltérő mennyiségű folyadék ugyanannyi idő alatt készüljön el, ehhez az kellene, hogy a ristretto-hoz használt kávé őrlemény sokkal finomabb legyen, mint amiből a lungo készül (a durva őrleményen gyorsabban folyik át a víz, azaz azonos idő alatt sokkal több folyadék lesz a csészében). Ha így járnánk el, ízre, érzésre nagyon hasonló italokat kapnánk, amik csak a "sűrűségükben" térnek el. Mivel ezt sajnos nem lehet megoldani, óhatatlanul az idő is változni fog: a ristretto-hoz rövid ideig jön a víz, a lungohoz hosszabb ideig. Így lett a nagy pohárban adott eszpresszó "hosszú kávé" - magyarázta Juhász Bálint.

Mivel több ideig érintkezik a kávé a vízzel, ezért több koffein is oldódik ki, ezért a hosszú kávé a presszóhoz képest kevésbé intenzív ízű, de hatásában erősebb lesz.

Kapszulás gépekkel ugyanez a helyzet: a rövidebb kávé sokkal kevesebb vízzel, rövidebb ideig készíti a kávét, a hosszú kávé ugyanannyi kávén több idő alatt több vizet enged át. Az, hogy melyik a jobb, mindenkinek a saját ízlésén múlik. Szerencsére a látszat ellenére, a kapszulás gépeken lehet állítani a kávé "hosszát", azaz minden gombon programozni az átfolyó víz mennyiségét. Ennek módszere minden gépnél más, érdemes a használati utasítást előkeresni, vagy az interneten megnézni. Ha van egy jó beállítás, ahol ízlenek a kávéink, onnantól érdemes minden kávét azzal a gombbal készíteni!


dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) café lungo - hosszú kávé akadémia cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) café lungo - hosszú kávé akadémia cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak akadémia cikkek

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

2023.03.22.

Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

2020.03.20.

Tejet a kávéba. Na de milyet?

A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

2020.02.08.

Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

2020.01.13.

"narrow"
Gear.svg