Te, vajon helyesen iszod az espresso-t?

Az első, reggeli ébresztő kávénkat leszámítva, ma az espresso-t, vagy még inkább a ristretto-t elsősorban gasztronómiai értékéért szeretjük. Sokan mégsem ismerik, hogy miként fogyasszák helyesen, hogy a legjobb élményben legyen részük.


Ismerjük be, hogy a hazai kávéházakba nem a rohanó emberek ülnek, hanem azok, akik időt szánnak a társasági kávézásra, teázásra, esetleg sütizésre, és megadják szenvedélyük élvezetének módját.

Olaszországban azonban a hosszú évtizedek alatt kialakult espresso fogyasztási szokás alapjaiban eltér a magyar hagyományoktól. Amíg itthon hosszú perceket, akár órákat ülnek az emberek egy-egy csésze kávé mellett és beszélgetés közben lassan szürcsölik, amíg az ki nem hűl, addig az olaszok a pult mellett álldogálva vagy a bárszéken ülve figyelik a barista munkáját, majd az elkészült italt szinte azonnyomban elfogyasztják. A magyarokkal ellentétben, Olaszországban a kávét csak reggel isszák tejjel és nem igazán isznak cappucino-t, legfeljebb délig, de inkább azt is csak reggel.

Nézzük, hogy miért is teszik ezt, illetve milyen szokásbeli eltérések vannak még:

  • Az ideális, 67°C körüli hőmérsékleten szervírozott espresso gyorsan veszít érzékszervi tulajdonságaiból. Aromáinak száma percenként feleződik;
  • Az espresso tetején lévő, az íz és illatanyagokat koncentráló olajos, aranybarna krém néhány perc alatt sötétbarnára vált és a csésze falára szárad;
  • Az olaszok csak kávézás előtt isznak pár korty vizet, még mi magyarok inkább csak leöblítjük az elfogyasztott feketét, holott az espresso előtt elfogyasztott víz tisztítja az ízlelőbimbókat és felkészíti a nyelvet az ízek tisztább és határozottabb érzékelésére. Gyakorlatilag lemossuk vele a nyelvünket és így adjuk meg a tiszteletet a jó espressonak;
  • A kávé mellé adott víz utána elfogyasztva a sokak által kellemetlennek tartott kávés szájszag egy részét azonnal semlegesíti - ám így a kávéban megjelenő aromák is hamar elillannak, így az élmény a maximálistól bőven elmarad;
  • A vízzel történő öblítés jó eséllyel megóvja fogainkat attól, hogy a kávé elszínezze azokat, de egy pár órával későbbi fogfehérítős fogmosás is orvosolja ezt a problémát, így aggodalomra semmi ok.
  • Olaszországban az igazi kávé, "a kávé" maga az espresso, szigorúan tej és cukor nélkül. Így egyben megőrzik a kávé aromáját és felesleges kalóriákat sem visznek be a szervezetükbe.
  • Ráadásul sok olasz kávéházban eltér a kávé ára ha gyorsan a pultnál fogyasztják el vagy ha leülnek vele.
A tökéletes espresso elkészítéséhez, türelem, pontosság és gyakorlat szükséges, fogyasztásához pedig a fentiek figyelembevétele. Így élvezhetjük maximálisan ezt a különleges napi szertartást.

Hosszabb ideig való üldögéléshez és beszélgetésekhez nagyobb űrtartalmú, hosszabb vagy tejesebb kávékat ajánlunk, mint pl.: Americano, Cappuccino, Caffé crema, Caffé latte, vagy a Lungo.

Küri Attila

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházi akadémia

Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
Tejet a kávéba. Na de milyet?

A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

Az espresso titkai cikk borítóképe
Az espresso titkai

Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

H i r d e t é s