Gyermekmunkával vádolják a Starbucks és a Nespresso cégeket

-
2020.03.02.

Gyermekmunkával vádolják a Starbucks és a Nespresso cégeket

Egy brit dokumentumfilm azt állítja, hogy guatemalai kisgyermekek megalázóan kevés pénzért hosszú órákon át kénytelenek olyan kávébab ültetvényen dolgozni, ami a Starbucks és a Nespresso ellátását segíti. George Clooney aggodalmát fejezte ki a történtekkel kapcsolatban.


George Clooney, a Nespresso márka nagykövete az NBC News-nak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy szomorú és őszintén meglepődött, amikor látta a történetet, miszerint megalázó gyermekmunkából származó kávébabot dolgoz fel a Nespresso.

"Nyilvánvaló, hogy ennek a társaságnak és a vezetésének még van tennivalója ezen a téren, és ezt a munkát el is végzik." - mondta Clooney

A Dispatches brit dokumentumfilm "Starbucks és Nespresso: az igazság a kávédról" című epizódjának összefoglalója szerint Antony Barnett újságíró Guatemalába utazott, hogy megvizsgálja, hogy a két kávélánc honnan vásárolja a zöld kávébabot.

A Nespresso vezérigazgatója, Guillaume Le Cunff egy nyilatkozatában kijelentette, hogy a társaság "nulla toleranciát hirdetett a gyermekmunkával szemben", és kivizsgálják a filmben bemutatott állításokat.

"Ahol bebizonyosodik az állítás, miszerint a beszállítók nem felelnek meg a magas követelményeknek, azonnal cselekszünk" - mondta. "Átfogó vizsgálatot indítottunk annak megállapítására, hogy hol forgatták a filmeket, és hogy azokon a Nespresso beszállítói láthatóak-e. Amíg a vizsgálat le nem zárul, addig nem vásárolunk több kávét a körzet gazdaságaiból és folytatni fogunk minden tőlünk telhető intézkedést, hogy megakadályozzuk a gyermekmunkát, aminek nincs helye az ellátási láncban.” – tette hozzá a vezérigazgató.

A Starbucks szóvivője csütörtökön nyilatkozta az NBC News-nak, hogy szintén nyomozást indítottak.

"A Starbucks semmilyen toleranciát nem tűr meg a gyermekmunka terén az ellátási láncában" - mondta a szóvivő, majd hozzátette, hogy a legutóbbi betakarítási időszakban a Starbucks nem vásárolt kávét a kérdéses gazdaságokból, és ezt mindaddig fenntartja, amíg az ellenőrzés ki nem deríti, hogy a termelők megsértik-e a társaság beszerzéssel kapcsolatos etikai programját.

"Mélységesen törődünk a kávégazdálkodási közösségeink jólétével, és minden erőfeszítést megteszünk annak biztosítása érdekében, hogy ezek a gazdaságok megfeleljenek a beszerzésre vonatkozó magas szintű etikai követelményeinknek" - olvasható a nyilatkozatban.

Clooney, akinek a felesége (Amal Clooney) emberi jogi ügyvéd, elmondta, hogy a Nespresso Fenntarthatósági Tanácsadó Testülete, amelyben ő is nagyköveti szolgálatot lát el, sokat tett a kávégazdálkodás fejlesztése érdekében.

"A Testület tagjai életüket kockáztatták, hogy megpróbálják újjáépíteni a dél-szudáni gazdaságokat, és egy évet töltöttek a termőföldeken, hogy segítsenek a gazdáknak a hurrikán után helyreállítani a puerto ricoi gazdaságaikat" - mondta nyilatkozatában. "Az egyszerű igazság az, hogy ez a program rendkívül pozitív a világ minden tájáról származó kávétermelők számára."

Az 58 éves Clooney 2006-ban lett a Nespresso márka nagykövete, és Európában, illetve más nemzetközi piacokon látható hirdetésekben szerepelt. 2015 novemberében jelentette be a társaság, hogy a színész márka nagyköveti szerepét kiterjeszti Észak-Amerikára is.

A színész arra biztatta Barnettot, hogy folytassa a mezőgazdasági munkakörülményekkel kapcsolatos feltáró vizsgálatát, és "pontosan számoljon be róla a nyilvánosságnak, ha azok nem javulnak".

A Dispatches epizód, a Starbucks-t és a Nespresso-t ért vádakról a tervek szerint az Egyesült Királyságban hétfőn, azaz ma este jelenik meg.

Fotó: Nepresso

Küri Attila

Tetszett a(z) Gyermekmunkával vádolják a Starbucks és a Nespresso cégeket hír? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Gyermekmunkával vádolják a Starbucks és a Nespresso cégeket hír? Írd meg véleményed!

További Kávéházak hírek

Kávézókban és a reggelizőkben kezdődik a CAFe Budapest

Kávézókban nyit az október 9. és 25. között rendezendő 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amelyen reggeli minikoncertek, a kísérletezés és az improvizáció iránt elkötelezett formációk, valamint a hazai dzsesszélet egyik meghatározó zongoristájának ősbemutatója is várja a közönséget.

2020.09.21.

"narrow"
Gear.svg