Barista Iroda 2008.12.18.

Easy Serving Espresso

A vendéglátásban még igen kevéssé kihasznált eszpresszó rendszerről írunk az alábbiakban. Az E.S.E. (Easy Serving Espresso) nyílt szabványú innovatív rendszerének célja, hogy a végletekig leegyszerűsítse az espresso készítés folyamatát. A rendszerben használt kávépárnákat az angol szóhasználatban gyakran csak "pod" – ként emlegetik.


Az E.S.E. rendszer előre csomagolt, pörkölt, őrölt és tömörített (egy-, ill. kétszemélyes) kávéadagokkal dolgozik. A kávépárnában a két filter-papír közé tömörített kávéadagot csupán a gép erre kialakított részébe kell helyezni. A gyárilag beállított mennyiség, őrlés és tömörítés igen jó minőségű espressót eredményez!

A rendszer előnyei:

 • a rendszer elterjedtsége miatt már rendkívül sok kávémárka különböző keveréke hozzáférhető
 • az espresso minőségében nincs ingadozás
 • a technológia rugalmas - egy percen belül készíthető el egy magas robuszta tartalmú, karcos ízvilágú és magas koffeintartalmú espresso az egyik vendégnek, majd egy koffeinmentes a másiknak
 • nincs zacc – csak a filterpárnát (podot) kell eltávolítani a kávékészítés után

  A rendszer alkalmazási lehetősége a vendéglátásban alapvetően kétféle:

  1. Azokban a kis kávéforgalmú üzletekben, ahol a napi kávéfogyás 20-60 adag kávé között mozog. Ezek a helyek leginkább éttermek és vendéglők, ahol a nagy eszpresszó gépek finanszírozása, elhelyezése a pultban ill. kapacitásának kihasználása nehezen megoldható. A podok segítségével nem kell lemondani a vendégek által igényelt széles választékról, a különleges alapkávékról (koffeinmentes-, bio-, területszelektált-kávék). A kávék adagonként csomagoltak, így ha óránként csak 1-2 adag kávét adunk ki, akkor is teljes frissességet biztosíthatunk. Az őrlő zaja pedig nem zavarja meg a vacsorázó vendégeket.

  2. A nagy kávéforgalmú üzletekben, ahol nincs lehetőség második őrlő beállítására a pultban, az alapválasztékot könnyen növelhetjük a sokféle poddal. A rendszer kompatibilis az elterjedt eszpresszó gépekkel, csak speciális szűrőtartót és szűrőt érdemes hozzá vásárolni.

 • Jelen cikkünk a Café & Bar vendéglátóipari szakújság egy korábbi számában található.

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  H i r d e t é s

  Kávéházak magazin

  B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
  B-opció válságban magyar módra

  A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

  Café Magyarország 2020.04.08.
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

  Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

  Kávé akadémia 2020.03.20.

  H i r d e t é s