Barista Iroda 2008.12.18.

Easy Serving Espresso

A vendéglátásban még igen kevéssé kihasznált eszpresszó rendszerről írunk az alábbiakban. Az E.S.E. (Easy Serving Espresso) nyílt szabványú innovatív rendszerének célja, hogy a végletekig leegyszerűsítse az espresso készítés folyamatát. A rendszerben használt kávépárnákat az angol szóhasználatban gyakran csak "pod" – ként emlegetik.


Az E.S.E. rendszer előre csomagolt, pörkölt, őrölt és tömörített (egy-, ill. kétszemélyes) kávéadagokkal dolgozik. A kávépárnában a két filter-papír közé tömörített kávéadagot csupán a gép erre kialakított részébe kell helyezni. A gyárilag beállított mennyiség, őrlés és tömörítés igen jó minőségű espressót eredményez!

A rendszer előnyei:

 • a rendszer elterjedtsége miatt már rendkívül sok kávémárka különböző keveréke hozzáférhető
 • az espresso minőségében nincs ingadozás
 • a technológia rugalmas - egy percen belül készíthető el egy magas robuszta tartalmú, karcos ízvilágú és magas koffeintartalmú espresso az egyik vendégnek, majd egy koffeinmentes a másiknak
 • nincs zacc – csak a filterpárnát (podot) kell eltávolítani a kávékészítés után

  A rendszer alkalmazási lehetősége a vendéglátásban alapvetően kétféle:

  1. Azokban a kis kávéforgalmú üzletekben, ahol a napi kávéfogyás 20-60 adag kávé között mozog. Ezek a helyek leginkább éttermek és vendéglők, ahol a nagy eszpresszó gépek finanszírozása, elhelyezése a pultban ill. kapacitásának kihasználása nehezen megoldható. A podok segítségével nem kell lemondani a vendégek által igényelt széles választékról, a különleges alapkávékról (koffeinmentes-, bio-, területszelektált-kávék). A kávék adagonként csomagoltak, így ha óránként csak 1-2 adag kávét adunk ki, akkor is teljes frissességet biztosíthatunk. Az őrlő zaja pedig nem zavarja meg a vacsorázó vendégeket.

  2. A nagy kávéforgalmú üzletekben, ahol nincs lehetőség második őrlő beállítására a pultban, az alapválasztékot könnyen növelhetjük a sokféle poddal. A rendszer kompatibilis az elterjedt eszpresszó gépekkel, csak speciális szűrőtartót és szűrőt érdemes hozzá vásárolni.

 • Jelen cikkünk a Café & Bar vendéglátóipari szakújság egy korábbi számában található.

 • H i r d e t é s

  Panettone

  A panettone egy olasz, pontosabban milánói eredetű karácsonyi kalácskülönlegesség. Sajnos hazánkban még kevesen ismerik, pedig kávé, tea vagy forró csoki mellé tökéletes párosítás. Igazi téli sütemény az ünnepekre.

  Barista Iroda 2011.11.17.
  A kávés webshop

  A 2006 óta működő Barista Szaküzlet megnyitotta kávés webáruházát. Profi eszközök, valódi kávéminőség, igazi kávéélmény: 6 különböző kávékészítési mód, 40 kávés világmárka, 136 kávékeverék, 350 termék...

  Barista Iroda 2009.11.03.

  Kávéházak magazin

  Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
  Mi legyen a többi zaccal? III.

  Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

  Zacc 2019.10.22.
  Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal? II.

  Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

  Zacc 2019.10.16.
  Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal?

  A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

  Zacc 2019.09.09.

  H i r d e t é s