Easy Serving Espresso

-
Barista Iroda, 2008.12.18.

Easy Serving Espresso

A vendéglátásban még igen kevéssé kihasznált eszpresszó rendszerről írunk az alábbiakban. Az E.S.E. (Easy Serving Espresso) nyílt szabványú innovatív rendszerének célja, hogy a végletekig leegyszerűsítse az espresso készítés folyamatát. A rendszerben használt kávépárnákat az angol szóhasználatban gyakran csak "pod" – ként emlegetik.


Az E.S.E. rendszer előre csomagolt, pörkölt, őrölt és tömörített (egy-, ill. kétszemélyes) kávéadagokkal dolgozik. A kávépárnában a két filter-papír közé tömörített kávéadagot csupán a gép erre kialakított részébe kell helyezni. A gyárilag beállított mennyiség, őrlés és tömörítés igen jó minőségű espressót eredményez!

A rendszer előnyei:

  • a rendszer elterjedtsége miatt már rendkívül sok kávémárka különböző keveréke hozzáférhető
  • az espresso minőségében nincs ingadozás
  • a technológia rugalmas - egy percen belül készíthető el egy magas robuszta tartalmú, karcos ízvilágú és magas koffeintartalmú espresso az egyik vendégnek, majd egy koffeinmentes a másiknak
  • nincs zacc – csak a filterpárnát (podot) kell eltávolítani a kávékészítés után

    A rendszer alkalmazási lehetősége a vendéglátásban alapvetően kétféle:

    1. Azokban a kis kávéforgalmú üzletekben, ahol a napi kávéfogyás 20-60 adag kávé között mozog. Ezek a helyek leginkább éttermek és vendéglők, ahol a nagy eszpresszó gépek finanszírozása, elhelyezése a pultban ill. kapacitásának kihasználása nehezen megoldható. A podok segítségével nem kell lemondani a vendégek által igényelt széles választékról, a különleges alapkávékról (koffeinmentes-, bio-, területszelektált-kávék). A kávék adagonként csomagoltak, így ha óránként csak 1-2 adag kávét adunk ki, akkor is teljes frissességet biztosíthatunk. Az őrlő zaja pedig nem zavarja meg a vacsorázó vendégeket.

    2. A nagy kávéforgalmú üzletekben, ahol nincs lehetőség második őrlő beállítására a pultban, az alapválasztékot könnyen növelhetjük a sokféle poddal. A rendszer kompatibilis az elterjedt eszpresszó gépekkel, csak speciális szűrőtartót és szűrőt érdemes hozzá vásárolni.

  • Jelen cikkünk a Café & Bar vendéglátóipari szakújság egy korábbi számában található.

  • Tetszett a(z) Easy Serving Espresso magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) Easy Serving Espresso magazin cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak magazin cikkek

    Növényi tej - ingyen!?

    Budapest egyik belvárosi kávézója úgy döntött, hogy ingyen adja a növényi tejet. Ebben a cikkben ennek jártunk utána.

    Koffein, 2024.11.03.

    Vietnámi Egg Coffee

    Vietnámban a kávét desszertként is fogyasztják. A tojásos kávét nevezhetnénk akár folyékony tiramisunak vagy kávés sodónak is. Bár elsőre furcsának hangzik a tojás és kávé kombinációja, a párosításnak praktikus oka is van: a tojás megköti a keserű ízeket, így egy kevésbé savas, lágy ízvilágot kapunk.

    Café World, 2024.08.24.

    Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?

    A kávé és a futball elsőre furcsa párosnak tűnhet, de amikor belegondolunk abba, hogy a focisták is ugyanolyan emberek, mint mi, és hogy az ő napjuk is egy jól megszokott csésze kávéval indul, akkor egyből láthatjuk azt, hogy a színfalak mögött valószínűleg sokkal nagyobb szerepet tölt be kedvenc energizáló italunk, mint gondolnánk.

    Café World, 2024.05.31.

    Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése

    A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül támogatják, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.

    Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.

    Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

    Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

    Téma, 2023.12.13.

    Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

    Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

    Kávé minősítések, 2023.09.05.

    "narrow"
    Gear.svg