Barista Iroda 2008.04.30.

Eszpresszó gépek

1946 - Achilles Gaggia megkezdi a rugós csapteleppel ellátott (ú.n. pisztonos) gépek gyártását. Elindul hódító útjára a jellegzetes krémkávé. Ez a technológia áttörést jelentett a kávékészítési módszerek fejlődéstörténetében. Az új technológia nagy nyomással (9 bar) működik.


Az átpréselési nyomás lehetővé teszi számunkra, hogy 100°C alatti, (90-92°C) vízzel tudjunk kilúgozni egy igen nagy finomságú kávéőrleményt - viszonylag rövid idő alatt (20-25mp) - úgy, hogy egy tartalmas, ízletes és kellő koffeintartalmú kávéitalt nyerjünk.

Az igazi ajándék pedig az, hogy a magas nyomással történő átpréselés miatt krémes állagú réteg alakul ki a kávé felszínén, mely összegyűjti és koncentráltan megtartja az értékes aromaanyagokat, így egy egészen új kávéminőség jön létre. Ezt a jellegzetes "koronát" hívják krémnek (crema, créme). A technológia elterjedésekor kezdték használni az espresso-krémkávé kifejezést. A méltán népszerűvé vált kávékészítési módszer mára az egész világon elterjedt.

A mai gépekben a nyomást már vízpumpa állítja elő. Az espresso készítéshez szükséges, ideális hőfokot pedig a hőcserélős kazán biztosítja. Ebben az esetben a cappuccino készítéshez használt 120°C-os gőz, és az espresso készítéshez használt 90°C-os víz két külön vízrendszerben található.

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.

H i r d e t é s