Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
A panettone egy olasz, pontosabban milánói eredetű karácsonyi kalácskülönlegesség. Sajnos hazánkban még kevesen ismerik, pedig kávé, tea vagy forró csoki mellé tökéletes párosítás. Igazi téli sütemény az ünnepekre.
A kalács minden országban különleges alkalmakra tartogatott tésztaféleség. Jobb minőségű búzalisztből, kovásszal kelesztve, tejjel-tojással gazdagítva, gyümölcsökkel, olajos magvakkal szórva, mézzel, újabban csokoládéval ízesítve. A tepsiben sült kalácsot a magyar hagyományok szerint is csak ünnepeken, leginkább húsvétkor készítették. Olaszországban a kelt tészta alapú kalácsnak két variációja alakult ki: húsvétkor a "Colomba Pasquale" (jelentése: húsvéti galamb, a Szentlélek jelképe), karácsonykor a "Panettone" (milánói tájszólásban "panaton") kerül az ünnepi asztalra.
A panettone szó eredete nem teljesen tisztázott. Ami biztos: a kifejezés gyöke a "kenyér" jelentésű "pane" szó. Az egyik magyarázat szerint az elnevezés a kalács méretére utal, a kisebb olasz kenyérféle a panetto "felnagyított változata". Más szófejtés a különleges minőségre vezeti vissza a nevet, eszerint a milánói "pan del ton" és az olasz "pane di tono" kifejezés (jelentése: különleges, luxus vagy elegáns kenyér) rögzült a szóban. Az elterjedt mese szerint pedig egy pap, Antonio atya hozta létre a süteményt, aminek alakja a jellegzetes papi süveget formázza, neve pedig a feltalálóra utal: Pane Tone (Antonio rövidítve). Utóbbi történet sokat segített, hogy a kalács könnyen beilleszkedjen a karácsonyi ünnepkörbe.
A panettone alakja hengeres, ami kupola formában zárul. Magassága általában 12-15 cm, Súlya 1 kg körüli, de természetesen léteznek egyedi, mini és maxi változatok is. Különlegessége a tészta hosszú ideig, akár napokig tartó érlelése és kezelése. Ez nagyban hozzájárul a kalács egyedi, könnyed és pelyhes, vattacukorszerű, mégis tartalmas állagának kialakulásához. A tradicionális változat szárított-kandírozott citromot, narancsot és mazsolát tartalmaz, de ma már elterjedtek a csokoládés, mandulás változatok is.
Panettone a Barista Szaküzletben
Tre Marie Panettone Milanese >>
A kalács mellé forró csokoládét, kávét, édes habzó bort (Asti Spumante) vagy valamilyen likőrféleséget szokás fogyasztani. Az olasz sütödékből majd 120 millió panettone kerül ki minden karácsonykor, ebből egy-két márka igen kiemelkedő minőséget kínál.
További érdekességek, információk itt olvashatóak.
További Kávéházak magazin cikkek
Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
Vietnámi Egg Coffee
Café World, 2024.08.24.
Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?
Café World, 2024.05.31.
Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése
Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.
Gyorsabb, Egyszerűbb, Kényelmesebb: Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
Téma, 2024.04.26.
Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!
Téma, 2023.12.13.
Lehetőségek a turizmuson innen és túl – állás Kaposvár városában
Téma, 2023.12.11.
Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé
Kávé minősítések, 2023.09.05.
Növényi tej - ingyen!?
2024.11.03.