Barista Iroda 2011.11.17.

Panettone

A panettone egy olasz, pontosabban milánói eredetű karácsonyi kalácskülönlegesség. Sajnos hazánkban még kevesen ismerik, pedig kávé, tea vagy forró csoki mellé tökéletes párosítás. Igazi téli sütemény az ünnepekre.



A kalács minden országban különleges alkalmakra tartogatott tésztaféleség. Jobb minőségű búzalisztből, kovásszal kelesztve, tejjel-tojással gazdagítva, gyümölcsökkel, olajos magvakkal szórva, mézzel, újabban csokoládéval ízesítve. A tepsiben sült kalácsot a magyar hagyományok szerint is csak ünnepeken, leginkább húsvétkor készítették. Olaszországban a kelt tészta alapú kalácsnak két variációja alakult ki: húsvétkor a "Colomba Pasquale" (jelentése: húsvéti galamb, a Szentlélek jelképe), karácsonykor a "Panettone" (milánói tájszólásban "panaton") kerül az ünnepi asztalra.

A panettone szó eredete nem teljesen tisztázott. Ami biztos: a kifejezés gyöke a "kenyér" jelentésű "pane" szó. Az egyik magyarázat szerint az elnevezés a kalács méretére utal, a kisebb olasz kenyérféle a panetto "felnagyított változata". Más szófejtés a különleges minőségre vezeti vissza a nevet, eszerint a milánói "pan del ton" és az olasz "pane di tono" kifejezés (jelentése: különleges, luxus vagy elegáns kenyér) rögzült a szóban. Az elterjedt mese szerint pedig egy pap, Antonio atya hozta létre a süteményt, aminek alakja a jellegzetes papi süveget formázza, neve pedig a feltalálóra utal: Pane Tone (Antonio rövidítve). Utóbbi történet sokat segített, hogy a kalács könnyen beilleszkedjen a karácsonyi ünnepkörbe.

A panettone alakja hengeres, ami kupola formában zárul. Magassága általában 12-15 cm, Súlya 1 kg körüli, de természetesen léteznek egyedi, mini és maxi változatok is. Különlegessége a tészta hosszú ideig, akár napokig tartó érlelése és kezelése. Ez nagyban hozzájárul a kalács egyedi, könnyed és pelyhes, vattacukorszerű, mégis tartalmas állagának kialakulásához. A tradicionális változat szárított-kandírozott citromot, narancsot és mazsolát tartalmaz, de ma már elterjedtek a csokoládés, mandulás változatok is.

Panettone a Barista Szaküzletben

Tre Marie Panettone Milanese >>

A kalács mellé forró csokoládét, kávét, édes habzó bort (Asti Spumante) vagy valamilyen likőrféleséget szokás fogyasztani. Az olasz sütödékből majd 120 millió panettone kerül ki minden karácsonykor, ebből egy-két márka igen kiemelkedő minőséget kínál.

További érdekességek, információk itt olvashatóak.

H i r d e t é s

A kávés webshop

A 2006 óta működő Barista Szaküzlet megnyitotta kávés webáruházát. Profi eszközök, valódi kávéminőség, igazi kávéélmény: 6 különböző kávékészítési mód, 40 kávés világmárka, 136 kávékeverék, 350 termék...

Barista Iroda 2009.11.03.
Easy Serving Espresso

A vendéglátásban még igen kevéssé kihasznált eszpresszó rendszerről írunk az alábbiakban. Az E.S.E. (Easy Serving Espresso) nyílt szabványú innovatív rendszerének célja, hogy a végletekig leegyszerűsítse az espresso készítés folyamatát. A rendszerben használt kávépárnákat az angol szóhasználatban gyakran csak "pod" – ként emlegetik.

Barista Iroda 2008.12.18.

Kávéházak magazin

Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
Szálas tea vs. filteres

A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

Tea 2019.11.19.
Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.

H i r d e t é s