Barista Iroda 2011.11.17.

Panettone

A panettone egy olasz, pontosabban milánói eredetű karácsonyi kalácskülönlegesség. Sajnos hazánkban még kevesen ismerik, pedig kávé, tea vagy forró csoki mellé tökéletes párosítás. Igazi téli sütemény az ünnepekre.



A kalács minden országban különleges alkalmakra tartogatott tésztaféleség. Jobb minőségű búzalisztből, kovásszal kelesztve, tejjel-tojással gazdagítva, gyümölcsökkel, olajos magvakkal szórva, mézzel, újabban csokoládéval ízesítve. A tepsiben sült kalácsot a magyar hagyományok szerint is csak ünnepeken, leginkább húsvétkor készítették. Olaszországban a kelt tészta alapú kalácsnak két variációja alakult ki: húsvétkor a "Colomba Pasquale" (jelentése: húsvéti galamb, a Szentlélek jelképe), karácsonykor a "Panettone" (milánói tájszólásban "panaton") kerül az ünnepi asztalra.

A panettone szó eredete nem teljesen tisztázott. Ami biztos: a kifejezés gyöke a "kenyér" jelentésű "pane" szó. Az egyik magyarázat szerint az elnevezés a kalács méretére utal, a kisebb olasz kenyérféle a panetto "felnagyított változata". Más szófejtés a különleges minőségre vezeti vissza a nevet, eszerint a milánói "pan del ton" és az olasz "pane di tono" kifejezés (jelentése: különleges, luxus vagy elegáns kenyér) rögzült a szóban. Az elterjedt mese szerint pedig egy pap, Antonio atya hozta létre a süteményt, aminek alakja a jellegzetes papi süveget formázza, neve pedig a feltalálóra utal: Pane Tone (Antonio rövidítve). Utóbbi történet sokat segített, hogy a kalács könnyen beilleszkedjen a karácsonyi ünnepkörbe.

A panettone alakja hengeres, ami kupola formában zárul. Magassága általában 12-15 cm, Súlya 1 kg körüli, de természetesen léteznek egyedi, mini és maxi változatok is. Különlegessége a tészta hosszú ideig, akár napokig tartó érlelése és kezelése. Ez nagyban hozzájárul a kalács egyedi, könnyed és pelyhes, vattacukorszerű, mégis tartalmas állagának kialakulásához. A tradicionális változat szárított-kandírozott citromot, narancsot és mazsolát tartalmaz, de ma már elterjedtek a csokoládés, mandulás változatok is.

Panettone a Barista Szaküzletben

Tre Marie Panettone Milanese >>

A kalács mellé forró csokoládét, kávét, édes habzó bort (Asti Spumante) vagy valamilyen likőrféleséget szokás fogyasztani. Az olasz sütödékből majd 120 millió panettone kerül ki minden karácsonykor, ebből egy-két márka igen kiemelkedő minőséget kínál.

További érdekességek, információk itt olvashatóak.

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.

H i r d e t é s