Barista iskola 2020.01.22.

A kávé, és ami mellette van

Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?


Édesen szép az élet?

Kezdjük mindjárt egy igen megosztó témával: kell-e a kávét utólagosan édesíteni? Afrikában például az a bevett szokás, hogy az emberek sóval és vajjal ízesítik fekete italukat. Mi, magyarok pedig, miután lefőztük a kávét, automatikusan nyúlunk a cukortartóért. Egyáltalán helyesen tesszük? Vajon ezzel javítunk, vagy pont, hogy rontunk az ízén?

Szép számmal akadnak olyanok, akik úgy vélik: a minőségi kávé egyáltalán nem igényel cukrot, sem egyéb édesítést, hiszen az csak csekély mértékben kesernyés. Ez különösen igaz, ha világosabb pörkölésről beszélünk. Vendéglátó(s)ként lehet, hogy jobb, ha idomulsz a többség ízléséhez, és cukrot is kínálsz a fekete nedű mellé.

Kristálycukor, barnacukor

Kis tasakban vagy kockacukor formájában (3-4 darab, bal oldalon, az alátéten) kerülnek felszolgálásra. A barnacukrot enyhén karamellás ízvilága miatt sokan kedvelik.

Méz: egyre népszerűbb alternatíva az édesítésre

A finomított cukornál természetesebb, bár megjegyezném, hogy a jellegzetes kávéízt könnyen agyoncsaphatja. Ízlések és pofonok… mindenesetre, ha éttermed, kávézód kínálatában a tea megtalálható, egészen biztos, hogy nem okoz majd gondot, ha valaki a kávéját is mézzel szeretné elfogyasztani.

Az édesítőszer: van, amikor muszáj

Előfordulhat, hogy a vendég számára a cukor és a méz abszolút tiltólistás. Édesítőszerből lehetőleg ne a legolcsóbb, legegészségtelenebb „műízű” verziót szerezd be. Az a kávéélmény totális meggyilkolása. Cukorbetegeknek például a xilit vagy az eritrit természetességüknél fogva remek megoldást jelentenek. Ezeket szintén kis tasakokban tudod megvásárolni.

Miért kell a kávé mellé víz?

Nem, ez nem egy elavult szokás, nagyon is van létjogosultsága. A vizet a kávé elfogyasztása előtt (és nem után!) kell meginni. Az okát többféleképpen magyarázzák. Egyesek szerint a folyadékpótlás miatt szükséges, míg mások – helytelenül – a keserűséget, savasságot kívánják utólag „leöblíteni” (hmm, akkor csak nem volt olyan finom az a kávé!). Annyi bizonyos, hogy az aromák jobban érvényesülnek, ha előtte megszabadulunk a korábban fogyasztott ételek és italok ízeitől.

Forrás: https://kaveslaci.hu/

Fejléckép: Pinterest

Szabó (Kávés) László

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

Az igazi coffee art: beszélgetés Polgár Zitával cikk borítóképe
Az igazi coffee art: beszélgetés Polgár Zitával

A kávé szinte minden érzékszervünket elbűvöli, hisz milyen jó a fagyos téli napokon a forró csészét markolni vagy a jeges italunkat nyáron kortyolni, de a frissen pörkölt vagy a csészében elfogyasztásra váró kávé jellegzetes illata, az espresso gép és a kotyogós kávéfőző sistergő hangja, illetve egy tulipánmintás latte vagy egy pontosan rétegzett melange látványa mindenkit rabul tud ejteni. Ezt talán csak egy festőművész fokozhatja, aki kávéval fest és alkot lélegzetelállító képeket.

Coffee Art 2020.02.19.
Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
Tejet a kávéba. Na de milyet?

A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

Kávé akadémia 2020.02.08.

H i r d e t é s