Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
2009-2010 fordulóján talán érdemes átgondolni a magyar kávés vendéglátók (baristák és kávéházasok) helyzetét, jövőjét. Ezzel kívánunk a vendéglátóknak sikeres, a vendégeknek kávés élményekben gazdag új évet!
Baristák itthon és külföldön
A barista szakmát művelők helyzete, ha nem is rózsás, de ad okot a bizakodásra. Egyre több kávézólánc és független kávéház várja őket örömmel, a képzett és fejlődni vágyó fiatalokat – a sok unott és alulmotivált alkalmazott között – a "főnök" egyre inkább megbecsüli. A napközbeni, jó néhány kávézóban szinte "hivatali" időbeosztás sok érdeklődő vendéglátót vonz a szakmához, a megfelelő képzettség és gyakorlati idő után pedig nem nehéz elhelyezkedni külföldön.
A terjedő eszpresszó-kultusznak köszönhetően mind több magyar barista keres jó pénzt és csinál karriert angolszász, skandináv, sőt ázsiai országokban kávékészítéssel. Persze nem árt némi nyelvtudás is, de az elinduláskor szinte "csak" a termékkészítés szakkifejezéseit kell jól ismerni, a vendégkiszolgáláshoz úgyis csak több év helyi tapasztalat után engedik a kávékészítőt.
2010-ben – a tervek szerint – minden eddigit meghaladó számban várják versenyek és bajnokságok az erre készülő baristákat, ezekről a legutóbbi számban már hírt adtunk.
Kávéház, kávézó, café-restaurant
A kávéház üzemeltetőknek kettős kihívással kellett és kell szembenézniük: egyik oldalról a gazdasági válság magyaros (erős-csípős) változata, a másik oldalról a kávézóláncokkal súlyosbított piaci verseny fogja közre őket.
Az előbbi hatása kissé késleltetve érte el a kávézókat: a vendégek inkább lemondanak a munkahelyi étkezde menüjéről és otthonról hoznak ebédet, de kávészünetben kiszaladnak a közeli kávézóba egy kis beszélgetésre. A kávéfogyás "szinten tartása" azonban nem segít a menüző, a la carte fogyasztó vendégek elmaradásán, a külföldiek eltűnésén, az "after work" időszak kiüresedésén. Spórolni lehet (és néha sajnos kell is) a személyzeten és az alapanyag minőségén, de ennek eredménye már középtávon megjelenik a tovább csökkenő forgalomban. Lehet (és reméljük érdemes) várni a visszatérő turistákra, de most csak a kitartó törzsvendégekre lehet építeni, akik nem csak fogyasztani, de barátkozni járnak kedvenc üzletükbe.
Független kávésként most jó pár évig nem lehet a vendéglátásra úgy tekinteni, mint befektetésre, hanem csak mint vállalkozásra. Minden tulajdonosnak a kávézójában a helye – ahogy régen a kávésok az üzlet feletti félemeleten laktak, hogy bármikor be tudjanak ugrani "látogatóba"!
Az egyre másra üzleteket nyitó kávézóláncok új piaci helyzetet teremtettek. A független kávézók számára talán ez lesz a legnagyobb kihívás és lehetőség a következő évtizedben. Kihívás, hisz kidolgozott sztenderdek, jól működő franchise rendszer, tőkeerő áll a láncok mögött. De lehetőség is, hisz a láncok által kommunikált pozitív kávés imázs az egész iparágra hat.
A függetlenek előtt álló feladatok:
A témával január 25-én, a Kreatív Italfórum kávés szekciójában részletesen is foglalkozunk majd.
További Kávéházak magazin cikkek
Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
Vietnámi Egg Coffee
Café World, 2024.08.24.
Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?
Café World, 2024.05.31.
Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése
Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.
Gyorsabb, Egyszerűbb, Kényelmesebb: Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
Téma, 2024.04.26.
Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!
Téma, 2023.12.13.
Lehetőségek a turizmuson innen és túl – állás Kaposvár városában
Téma, 2023.12.11.
Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé
Kávé minősítések, 2023.09.05.
café lungo - hosszú kávé
2023.03.29.